Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Díjak díjak hátán - Ismerjen meg két fiatal szombathelyi fiatal filmest

Peszleg Barnabás és Rudi Máté a Művészeti Szakgimnázium kiemelkedő alkotói.

Rengeteg nagyszerű, tehetséges fiatal él Szombathelyen, mégis, sokukról alig tudunk valamit. Ebben a cikkben a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium tanulóit, Peszleg Barnabást és Rudi Mátét mutatjuk be.

Nyugat.hu

Peszleg Barnabás

Peszleg Barnabás 2020-ig volt a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola tanulója, mozgókép- és animációkészítő szakos diákja. Az iskolai feladatok sok lehetőséget adtak számára, a tágan értelmezhető kiírásoknak köszönhetően olyan témákkal dolgozhatott, amik valóban foglalkoztatták.

"Ezek a diákfilmek sok esetben nehezen veszik a levegőt, dadognak és sántítanak. Viszont előfordul, hogy mindezek ellenére mégis képesek élni, és akkor talán hallható, hogy mondanak valamit " - meséli.

Barnabás nem sokat árul el életének egyéb részleteiről, ám munkáin is látszik, hogy művészetén keresztül kommunikál. Amennyire megismertem őt elsős korában (én azzal az évvel zártam ott a tanulmányaimat), egész lényéből sugárzik valami megfoghatatlan lágyság, ahogy a világ felé közelít, ám mondanivalójában mégis mindig van egy célratörő, határozott magabiztosság.

"Jelenleg egyetemi felvételire készülök, és benne vagyok egy körülbelül fél órás film utómunkálataiban, amik reményeim szerint fantasztikusan unalmas lesznek. Egyetlen félelmem csak az, hogy a technikai megvalósítás túl jóra sikerül, és kicsúszok a Dogma-film keretei közül. Ez lesz az Egy szoba lélektana ."."

A Takarék egy nyúlfarknyi kisfilm, egy kimerevített pillanat, amiben a kameramozgás értelmezi a helyzetet. Ez a munka különdíjat kapott a 2019-es MOVUM - Szombathelyi Diák Filmnapon.

A Nesze egy iskolában játszódó történet, egy a hosszabb filmek közül. Talán ezt szeretem a legjobban. (A kép néhány helyen sajnos pixeles). A szándék itt az volt, hogy úgy meséljen el egy folyamatot, hogy nem a szereplőn keresztül fogadjuk be a történéseket, nem fog minket kézen, és nem vezet végig. Az ilyen film leginkább egy kis szerkezetre hasonlít, ami ha jól működik, és szépen kattog, gyönyörködni lehet benne, és amiben nem mindig érdemes keresni a „történetet” (bár ha valakinek kedvére van, nyugodtan keresse). Meglepő, hogy mennyi hézagot vagyunk képesek betölteni.

A Gyakorlatok visszhangra című etűd hasonlóan az előző filmhez mozaikosan építkezik, viszont ez egy teljes egészében dokumentum alapanyagból szerkesztett film. Tihanyban készült 2019-ben.

A Szentimentális panoráma az első két filmmel ellentétben egy nagyon is valós, sőt banális történetet mesél el a Kőszegi-hegységben. Avagy hogyan érdemes túrázni… Szintén dokumentumból indul ki, de inkább a valóság kisajátítása, mint megmutatása.

Barnabás már számos díjat bezsebelt, melyek közül néhányat kiemelünk:

 • Országos Diákfilmszemle (2017, 2018) - különdíj
 • MOVUM - Szombathelyi Diák Filmnap (2019) – alkotói fődíj és különdíj
 • A plafon se hagyta abba - 7. Savaria Filmszemle, különdíj (2020), és Országos Diákfilmszemle különdíj (2020)
 • Rudi Máté

  Rudi Máté a Művészetiben először ötvös szakra került, de érettségi előtt egy évvel a mozgókép- és animációkészítő szakra váltott.

  "Emiatt évet kellett ismételnem, de így már 2 éve foglalkozok filmekkel és animációkkal, és úgy érzem, hogy ez már életem végéig így is marad"

  - mondja.

  Legfőbb inspirációja a zene és a természet. Sok videoklipet és vizuált készített zenékhez, a természet is előfordul szinte mindegyik munkájában. "Az ötletek a legváratlanabb pillanatokban születnek, és sokat közülük nem is fedezek fel teljesen, ha később nem találom őket érdekesnek. Szeretek néha spontán is alkotni, úgy, hogy nem tudom milyen lesz majd a végeredmény."

  Érdekli a technológia, az új megoldások. Irányított már robotlámpákat koncerteken, ő programozta a fényeket. Több animációjához is használt digitális mozgásrögzítés (motion capture-t) vagy 3D-s szkennelést. Véleménye szerint a technológia és a művészet határa sokkal elmosottabb, mint ahogy azt a legtöbben gondolják.

  Ez az első, teljesen 3D-s animációs technikával készült munkája. Egészen új perspektívából világít rá a globális problémák óceánokra gyakorolt hatásaira. A vizek szennyezése, a korallzátonyok kihalása és egy bálna elfogása visszafelé játszódik le, így a szomorú valóság helyett egy pozitív képet kapunk. Ez a munka három helyen is díjat nyert.

  A című munkája az egyik legújabb műve. Két makákó fürdés közben azon tűnődik, hova tűnik a hó tavasszal. Itt kipróbálata, milyen amatőr szinkronszínészekkel dolgozni: "sokat köszönhetek a hozzájárulásuknak. A videó azért lett angol nyelvű, mert így sokkal könnyebb volt szinkronszínészeket találni hozzá, és szélesebb közönséghez is eljuthat" - meséli tapasztalatait. Pánikra semmi ok, van hozzá magyar felirat.

  Máté két komolyabb elismerésben is részesült már. A 27. Országos Diákfilmszemlén három animációját is díjazták, valamint a 3. Cinemira Nemzetközi Gyerekfilmfesztiválon megosztva nyert egy Aranymókust.

  Díjazott animációi:

  Pet Cheetah Visual (remake) - MOVUM Szombathelyi Diákfilmnap (2019)
  Who Dat Boy - 27. Országos Diákfilmszemle (2020)
  Creep - 27. Országos Diákfilmszemle (2020)
  Egy bója boldog regéi - 3. Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál /Aranymókus/ (2020), 27. Országos Diákfilmszemle (2020), a VASIVÍZ víz világnapja alkalmából kihírdetett videópályázata (2020)

  ❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
  Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
  Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
  Köszönjük nektek! ❤️

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra

  Tovább az oldalra