A DK feljelentést tesz, 600 milliárdos kárról beszélnek

Sőt, a kár elérheti szerintük az ezer milliárdot, ha több ügyet is összevonnak. Varju László Szombathelyen tájékoztatta a sajtót.

Varju szerint káros tendenciát körvonalazódik, hiszen három olyan ügy is volt, amiben csak bírósági perekkel lehetett hozzájutni a dokumentumokhoz. Ilyen a MOL részvények megvásárlása, ez eddig 150 milliárdos veszteséget hozott. A másik az, amikor az állam a gázvezetékek használati jogát átadta egy offshore cégnek, és ezzel sok milliárdos haszonhoz juttatta.

Bírósági perrel szerezték meg az iratokat

A harmadik pedig az EON földgáz-nagykereskedő és a földgáztározók megvásárlása. Varju kijelentette, itt a 600 milliárdot is elérheti a kár, a három ügyben pedig összesen akár ezer milliárdos is lehet az állam által elveszített összeg.

DK sajtótájékoztató
Varju szerint biztosan vannak felelősök
Vágvölgyi Bálint

Kijelentette, ezeknek kell, hogy legyen felelősük, hiszen politikai döntések születtek, és nekik vállalniuk kell a felelősségüket. Ezért a Demokratikus Koalíció feljelentést tesz hűtlen kezelés miatt, ismeretlen tettes ellen. Varju megjegyezte, bíznak a hatóságokban, hogy felderítik az ügyet, és eljárnak a tettesek ellen.

Az EON földgáz-üzletág és a gáztározók eladásának dokumentumait az átlátszó.hu akarta kikérni a szakminisztériumtól, de a kérést elutasították. A lap bírósághoz fordult, másfél év után született meg az ítélet, a dokumentumokat az átlátszó.hu nyilvánosságra is hozta .

Nagyvonalú volt az állam?

Ezekből kiderül, hogy a megvásárolt üzletág piaci értékét (még a vásárlás előtt) – 335 milliárd (mínusz 335 milliárd) forintra tette a kormány elé került előterjesztés. De azt is megjegyezték, hogy ennél is rosszabb, mínusz 600 milliárd is lehet a tényleges érték.

DK sajtótájékoztató
Sajtótájékoztató a folyosón
Vágvölgyi Bálint

A kormány 261 milliárdot fizetett a tulajdonrészért, amit hatalmas sikernek állítottak be. Az adatokból most kiderült, hogy így – a legjobb esetben is – egy értéktelen és erősen veszteséges céget vásároltak meg 261 milliárdért.

A sajtótájékoztatón Varju megjegyezte, hogy egy piaci szereplő biztosan nem adott volna ennyi pénzt egy negatív értékű üzletrészért, ezért is merül fel a hűtlen kezelés gyanúja.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet