Döbbenetes szám: majd 610 ezren vándoroltak már el Magyarországról

Ráadásul a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is a fiatal, munkaképes korú népesség megy el Nyugat-Európába dolgozni. A megélhetési migránsok 80%-a munkát is talált.

Tovább nőtt a Nyugat-Európában élő magyar állampolgárok száma. Az Eurostat 2017-es adatai és a Portfolio friss becslései alapján tavaly már több már mint 610 ezer magyar állampolgár élhetett az Európai Unióban más tagállamaiban, ráadásul ez a szám mintegy 25 ezerrel magasabb, mint 2016-ban volt.

A számok ugyan azt is mutatják, hogy lassult a nettó kivándorlás, de szó sincs a folyamat megfordulásáról. Ráadásul a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is a fiatal, munkaképes korú népesség megy el Nyugat-Európába dolgozni.

Mostanra szinte minden tagállam közzétette a friss adatait, melyeket az Eurostat összegzett, de a fontosabb célországokat a Portfolio.hu is igyekezett az eredeti forrásból összegyűjteni - ezeket a táblázatokat használjuk mi is:

Negyedmillió magyar élhet Angliában

A táblázatból látszik, hogy a másik legfontosabb kivándorlási célpont Nagy Britannia mellett Németország. De a közeli Ausztriában is tömegen, több mint 77 ezren költöztek át.

Eurostat és Portfolio.hu

Azért érdemes egy pillantást vetni arra is, hogy ezek a számok hogyan viszonyulnak az előző év adataihoz képest néhány fontosabb célország esetében. Így kiderül például, hogy Németországban is átlépte a 200 ezret az ott élő magyar állampolgárok száma, de nőtt a kiköltöző magyarok száma Ausztriában is.

A vizsgált 22 tagállam közül csak négyben (Bulgária, Észtország, Görögország, Franciaország) csökkent a magyarok száma, három esetben (Lettország, Olaszország, Egyesült Királyság) stagnálással számolunk, miközben a többi tagállamban nőtt a magyarok száma.

Eurostat és Portfolio.hu

Érdekes továbbá, hogy például Csehországban majdnem ezerrel több magyar regisztrált, mint 2016-ban, de ebben az összehasonlításban például Litvánia vagy Lengyelország is egyre népszerűbb célpontnak számít:

Eurostat és Portfolio.hu

2010 óta így alakult a legfontosabb célországokban a magyar kivándorlók száma

Egy biztos, ebből az egy grafikonból is kitűnik, hogy az egyik fontos célország esetében sem mondható el, hogy már visszafordult volna a trend és csökkenne az ott élő magyarok száma:

Ezen az ábrán az Egyesült Királyságban élő magyarok számát megpróbálták valósan megbecsülni - 2010-től folyamatosan minden évben
Eurostat és Portfolio.hu

A tendencia a hivatalos statisztikában is emelkedést mutat a szigetországban élő magyarok számát illetően - ezen az ábrán a hivatalos angliai adatok szerepelnek:

Ezen az ábrán az Egyesült Királyságban élő magyarok számát a hivatalos adatok alapján lőtték be
Eurostat és Portfolio.hu

Ugyanakkor jól látható, hogy tavaly visszaesett a nettó elvándorlás üteme a három legfontosabb célországban

Eurostat és Portfolio.hu

Elsősorban a fiatal, munkaképes korú és családot alapítani tervező korosztály vándorolt el Magyarországról

Ebben nem történt komoly változás 2017-ben sem. Németországban még mindig a magyarok mintegy kétharmada férfi, az ottani több mint 200 ezres populáció átlagéletkora pedig 36,5 év volt, ami kismértékű emelkedést jelentett a 2016-os 36,3 évhez képest.

A visszavándorlásról a németeknél sincsenek részletes adatok, de az árulkodó, hogy tavaly több mint 45 ezer magyar jelent meg a statisztikában, közülük 34 555-en első alkalommal, kilencezren meghosszabbították tartózkodásukat, 1560 magyar állampolgár pedig már ott született. Ez a szám 2016-ban még 1610 volt, vagyis gyakorlatilag stagnált az elmúlt évben. Ezzel párhuzamosan kicsit több mint 30 ezren tűntek el a német statisztikából.

Az össze célország esetében az is elmondható, hogy 80 százalékban a kiköltözők dolgoznak is, hiszen elsősorban azok mennek el az országból, akik munkát akarnak vállalni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet