Dobrev Klára: Én most megyek előre, az árnyékkormány megy előre

Mennyire vehető komolyan a DK árnyékkormánya? Mire mennek tíz százaléknyi támogatottsággal? Elfogadják a választók Gyurcsány Ferencet? Interjúnk.

A volt miniszterelnök-jelölttel, a Demokratikus Koalíció árnyékkormányának vezetőjével az egyik szombathelyi szociális intézményben beszélgettünk. Dobrev Klára több ilyen intézményt látogatott meg a városban, a nyilvánosság és a sajtó kizárásával.


Hogyan szólíthatom? Árnyék-miniszterelnök asszonynak?

Ha négyszemközt beszélünk, nyugodtan szólítson Klárának. De ha a feladatomra céloz, akkor igen, most az a legfontosabb, hogy árnyék-miniszterelnökként összerakjam azt a csapatot és azt a programot, amely elvezet egy tisztességes, új kormány megalakításáig az Orbán-kormány bukása után.

Magyarországon nincs hagyománya az árnyékkormányoknak, az emberek ezért is furcsállják ezt a lépést. Miért pont most alakították meg az árnyékkormányt?

Azért, mert most van nagy baj. Az ország a fizetésképtelenség szélén áll, a szakadék, a recesszió szélén, ahová a következő hónapokban zuhan bele. Az emberek a saját bőrükön fogják érzeni az elmúlt 12 év elhibázott politikájának eredményét a száguldó inflációban, az egyre gyengülő forintban és az elszabaduló gázárakban.

Dobrev Klára interjú
Dobrev Klára: Most van nagy baj
Mészáros D. Zsolt

Ezért kellett most lépnünk. Ráadásul nem csak egészségügyi válság van, nem csak az oktatás omlott össze, nem csak megélhetési válság van az elszabaduló infláció miatt, hanem itt egészen egyszerűen rendszerproblémával állunk szemben.

Az árnyékkormány fő feladata megmutatni mindenkinek, hogy nem csak a pedagógusokbérekről van szó. Hanem arról a rendszerről, amely megfélemlítéssel reagál a pedagógusok demonstrációira. Az ápolóknak, az orvosoknak, a szakszervezeteknek, a gyárban a melósoknak, mindenkinek ugyanaz a baja. Az, hogy van egy rendszer, van egy kormány, amely nem az ő problémáival foglalkozik.

A nyugati típusú árnyékkormány annyival több az ellenzéki politizálásnál, hogy nagyon konkrét programokat fogalmaz meg, és a kormány döntéseivel szemben alternatívákat állít fel. Önök is ezt tervezik?

Pontosan. Ez az árnyék-kormány feladata. Nem elegendő véleményt mondani a kormány munkájáról.

Ha mindenre azt mondják, hogy nem, azzal nem megy előre semmi.

Egyetértek. Az valóban édeskevés. Nemrég éppen az orbáni rezsiemelés miatt készítettünk egy komplett csomagot, abban az is benne van, hogy télen ne lehessen embereket kilakoltatni azért, mert nem tudják fizetni a rezsiszámlákat. A mai szabályok szerint ugyanis el lehet zárni náluk a gázt akár december-januárban is.

"...nagy baj, hogy az embereknek már nincs hitük és reménységük..."

Arra is volt javaslatunk, hogy ne lehessen emelni a rendszerhasználati díjat. Most, hogy Mészáros Lőrinc megvette az energiacéget, hirtelen felemelték a rendszerhasználati díjat. És ezt a megemelt díjat azoknak is ki kell fizetniük, akik takarékoskodnak az árammal.

Mikorra várható egy komplex program?

Folyamatosan. Múlt héten volt az első árnyék-kormányülés, ahol egy átfogó csomagot fogadtunk el. Az energiaárak kormányzati emeléséről, az európai minimálbér bevezetéséről, a szakszervezetek megerősítéséről. Elkezdtünk dolgozni a mezőgazdasági programon, hogy az aszálykárok miatt milyen segítséget kapjanak a gazdák.

Foglalkozunk az energiaárak emelkedése miatti azonnali intézkedésekkel, de azzal is, hogy függetlenedni fogunk az orosz gáztól és a fosszilis energiáktól. Nem tudok olyan területet mondani, ahol ne lenne válság, és ezekkel mind foglalkoznunk kell.

Én viszont mondok Önnek néhány számot. Múlt héten jött ki a Závecz Research kutatásának eredménye: a Fidesz veszített ugyan 700 ezer szavazót, de ők a bizonytalanokhoz mentek, nem az ellenzékhez. A DK 10 százalékon áll, a Mi Hazánk 6 százalékon, a Momentum eléri ugyan az 5 százalékot, de az összes többi párt az 5 százalékos parlamenti küszöb alatt van. Gondolja, hogy ezek mellett a számok mellett az emberek komolyan veszik és elhiszik az árnyékkormány tevékenységét?

Az a tapasztalatom, hogy igen. túl azon a nehézségeken, amelyet kormány vétkes politikája okoz az embereknek, nagyon nagy baj az is, hogy az embereknek nincs már hitük és reménységük abban, hogy lehet ezt az országot másként is kormányozni.

Dobrev Klára interjú
Fel kell nyitnunk az emberek szemét
Mészáros D. Zsolt

Ahhoz, hogy egy új, a napi gondokra odafigyelő, igazságos és szakszerűen kormányzott Magyarországot tudjunk felépíteni, két dolognak kell megfelelni. Az egyik, hogy hiteles alternatívát kell felmutatni. Nem csak programokban, hanem személyekben, sőt stílusban is. Mielőtt megfogalmazunk egy programpontot, találkozunk az emberekkel, majd végigbeszéljük szakemberekkel a helyes és szükséges tennivalókat. Éppen ezért vagyunk itt most Szombathelyen is.

De kell hozzá az erős politikai közösség is. A támogatottság csak akkor fog megszületni, ha az emberekbe visszatér a remény. Nagyon hiszek abban, hogy az árnyékkormány a megfelelő módszer arra, hogy az embereknek felnyissuk a szemét és visszaadjuk számukra a reményt és a hitet. Beszéljünk erről ismét egy év múlva újra.

Rendben van. Gondolja, hogy a többi ellenzéki párt támogatói beállnak Önök mögé? Vagy kompromisszumokat kell majd kötni?

Az ellenzéki oldal mindig egy sokkal színesebb politikai közösség lesz, mint a hegemón, a Fidesz által uralt jobboldal. Ilyen a politikai kultúránk, én ezt tartom természetesnek. Ezért nagy türelemmel és nagy megértéssel kell egymáshoz viszonyulnunk, és ez bennem maximálisan meg is van.

"...eszem ágában sincs pártpolitikai küzdelmekbe belemenni..."

De én most megyek előre, az árnyékkormány is megy előre. Nagyon szívesen látok mindenkit, aki ebben a munkában részt vesz, de eszem ágában sincs elkezdeni számolgatni, rakosgatni, pótolgatni, és pártpolitikai küzdelmekbe süllyedni. Abban hiszek, hogy a legfontosabb a magyar embereknek megmutatni a jövőt és visszaadni a jövőképüket.

Pedig a tavalyi ellenzéki előválasztás éppen az ellenzéki pártpolitikai csaták miatt alakult úgy, ahogy.

Nagyon sokat tanultunk belőle. Mentségemre legyen mondva, én az előválasztáson sem mentem bele ezekbe a pártpolitikai csatározásokba. Nem is hiszem, hogy errefelé vezetne az út az Orbán-rendszer megdöntéséhez.

Többet nem kötünk rossz kompromisszumokat, hanem megyünk előre azon az úton, amelyben mélységesen hiszünk. Azt az erős baloldali alternatívát kell megmutatni a választópolgároknak, amely ezt az országot ki tudja rángatni a bajból.

A DK elnöke, az Ön férje, Gyurcsány Ferenc viszont megosztó politikus. Gondolja, hogy többen lesznek, akik elutasítják Orbán Viktort, mint akik nem szeretnék, hogy Gyurcsány visszatérjen a hatalomba?

Tavaly az előválasztást követően minden kutató azt mérte, hogy az ellenzéki szavazók, a kormány távozását akarók sokkal többen voltak, mint azok, akik az Orbán-kormány maradását akarták. Ebben a többségben benne voltak azok az ellenzéki pártok és azok az ellenzéki vezetők, akik ennek a közösségnek a részei.

Dobrev Klára interjú
Sok embernek most jön el a keserű ébredés
Mészáros D. Zsolt

Történt, ami történt, nem is szeretnék ezzel foglalkozni. Ha kérdést tesz fel erről, akkor ki fogok térni előle, mert nem szeretnék senkit és másik pártokat sem minősíteni. Viszont nekünk az akkori állapot a kiindulópont.

De annak a sokmillió embernek, akit Orbán becsapott az április 3-i választások előtt, most jön el a keserű ébredése. Egy politikusnak, egy politikai pártnak, egy politikai erőnek kutyakötelessége ezeknek az embereknek reményt és alternatívát mutatni.

A Závecz-kutatás szerint a Fidesztől távozott 700 ezer ember 26 százalékra növelte a bizonytalanok arányát. Nagyon magas ez az arány.

Nagy valószínűséggel ezek azok az emberek, akik tavaly októberben még a kormány távozását akarták a mi politikai vezetőinkkel, a Demokratikus Koalícióval, Gyurcsány Ferenccel, a Momentummal, az MSZP-vel, az LMP-vel és az akkori Jobbikkal együtt.

"...Magyarországon soha nem látott pénzeső hullt..."

Nekünk leginkább azokra az emberekre kell figyelnünk, és azokkal kell foglalkoznunk, akiken látszik, hogy tönkretette őket az Orbán-rendszer, ezért elégedetlenek velük. Nekik kell az alternatívát felmutatni.

A kormány egymondatos, újabban inkább egyszavas üzeneteket küld, amire vevő is az emberek nagy része. Hogyan tudják felvenni a versenyt ezzel, és a hatalmas propagandagépezettel?

Orbánék olyan időszakban kormányozhattak 2010 után, amikor Európában és az egész világon soha nem látott gazdasági növekedés volt. Magyarországon pedig soha nem látott pénzeső hullt. A korábbi évszázadokban az országnak soha nem volt akkora lehetősége, mint 2010 és a Covid-válság között, amikor Orbán kormányzott.

Dobrev Klára interjú
Jobb lett az egészségügy?
Mészáros D. Zsolt

Ehhez képest jobb lett az egészségügy? Jobb lett az oktatás? Jobban élnek ma a nyugdíjasok? Jobb a szociális ellátás? Versenyképesebb a magyar gazdaság? Egyik sem. Éppen azért az a legfontosabb dolgunk, hogy elmagyarázzuk az embereknek, hogy az a becsapós, egyszavas politika vezetett ide, amelyet Orbánék csinálnak.

Mert nem kormányoznak, hanem kommunikálnak, és ennek az az egyszerű oka, hogy nem tudnak kormányozni. Nincsenek szakembereik sem, mert ez nem is érdekelte őket soha. Mára látszik, hogy kapkodnak, és már fel sem tudnak ocsúdni a történésekből.

Nagyon nehéz lesz elmagyarázniuk annak a nyugdíjasnak, akinek 123 ezer forint a nyugdíja, és 128 ezer a gázszámlája, hogy mindez a nemváltós óvodások miatt van.

Ön az ideje nagy részét Brüsszelben tölti…

Szó sincs róla. Egy európai parlamenti képviselőnek két munkahelye van. Az egyik az európai parlament, a másik a saját országa. Én is hetente ingázom, a munkaidőm kisebb részét töltöm Brüsszelben, a lényegesen nagyobb részét itthon Magyarországon.

Jó, de azért eléggé belelát az európai uniós politikába. Hogyan látja, Orbánéknak van még esélyük visszanyerni az Európai Unió bizalmát?

Soha nem látott mélyponton van az Orbán-kormány megítélése. Nem tudok olyan politikussal találkozni, legyen konzervatív, liberális vagy szociáldemokrata, akinél Orbán neve ne lenne egyenlő a becstelenséggel, a hiteltelenséggel. Azt is látom, hogy miközben pitiznek a pénzért, a másik oldalon nem hajlandóak semmilyen érdemi lépést sem tenni.

"...a kormány antikorrupciós csomagja egy hazugság, egy blöff..."

Az a véleményem, hogy a kormány által összeállított antikorrupciósnak nevezett csomag egy hazugság, egy blöff, semmiben nem fogja csökkenteni a magyarországi korrupciós kockázatot.

A DK képviselői egyébként benyújtottak egy olyan törvényjavaslat-csomagot, amelyet, ha elfogadna a parlament, egy héten belül jönnének az uniós pénzek. Ők is pontosan tudják, hogy mit kellene tenniük, csak éppen nem hajlandóak feladni azt a 12 éve tartó politikát, amely az állami és európai uniós pénzek magánzsebekbe vándorlására épül. Ezért nem fogják elfogadni a DK javaslatait.

Másfelől nem „Brüsszel”, hanem a német, francia, holland adófizetők elégelték meg, hogy az ő pénzüket lopja el az Orbán-kormány.

De eközben minden rosszért Brüsszelt és a baloldalt hibáztatják. Láthatóan szembe akarják fordítani a közvéleményt az EU-val. Az orosz -ukrán konfliktus alatt sikerült a közvélemény nagyobb részét oroszbaráttá tenniük, és az ukránok ellen fordítaniuk. Sikeres lehet az EU-ellenes propaganda?

Szerintem óriási kudarcra van ítélve. Orbán fél is ettől. Amikor az Európai Uniót szidja, mindig Brüsszelről beszél, soha nem az Unióról. Miért? Még az általuk megrendelt kutatások is ugyanazt mérik, hogy az egész Európai Unióban nálunk van az egyik legmagasabb támogatottsága az uniós tagságnak. 12 év állandó Unió-ellenes hergelése ellenére még erősödött is a magyarok Európához való kötődése. Egészen egyszerűen a több mint ezerévnyi történelem kiirthatatlanul bennünk van, magyarokban.

Próbálkozhatnak a piros pöttyökkel a fenekükön, a türk rokonsággal, a kipcsakokkal. Nagy érdeklődéssel olvassa az ember ezeket a cikkeket, de ha megkérdezzük az embereket Vásárosnaményban, Csornán, Kiskunhalason vagy itt Szombathelyen, ők abban élnek, hogy magyarok, mégpedig Európában élő európai magyarok.

Óriási hibát követ el Orbán, ha azt hiszi, hogy a magyarok többsége követni fogja őt Kelet felé.

Ön szerint miért nem akarják ratifikálni Svédország és Finnország NATO-csatlakozását?

Trükköznek. Orbán soha az életben nem meri egyedül megvétózni Finnország és Svédország NATO-csatlakozását. A szája nagy, de a bátorsága annál kisebb. Mi egy erős szövetségi rendszer tagjai vagyunk. Ha valami garantálni tudja a magyarok biztonságát, akkor az nem Oroszország és nem Putyin, hanem az Európai Unió és a NATO.

Éppen ezért az összes Putyin-barát szöveg, amely a magyar közmédiában megy, amelyet Orbán talált ki, egész egyszerűen vérlázító. Mindaz, ahogyan próbálják mentegetni Putyin háborúját, ahogyan hajlandók kifizetni Európa legmagasabb gázárát Putyinnak. Ezt a szerződést ugyanis a háború előtt öt nappal kötötték meg, amikor Orbán kiment Putyinhoz megkötni a szerződést.

"...Orbán tudatosan kiszolgáltatta az országot Putyinnak..."

Az is lehet, hogy Putyin átverte őt és nem mondott neki semmit a háborúról, akkor talán a barátság meglehetősen egyoldalú. Megkötöttek egy olyan szerződést, amely alapvetően Oroszország érdeke. De az is lehet, hogy Orbán tudott a háborúról, akkor pedig erkölcsileg és minden egyéb tekintetben mélységesen megvetendő módon tönkretette Magyarország nemzetközi tekintélyét.

De bármelyik is a helyzet, itt állunk egy balek miniszterelnökkel, aki kiszolgáltatta az országot a világ egyik legkiszámíthatatlanabb agresszorának, Oroszországnak. És nem csak a gáz miatt, ahol az elmúlt 12 év alatt semmit sem tett, hogy csökkentse a függésünket az oroszoktól.

Nézzük csak a paksi bővítést: Inkább még a további energiaforrásainkat is az oroszoktól tette függővé,. Ennek az Putyin és Orbán közötti viszonynak nem tudom olyan szegmensét, amelyből ne az derülne ki, hogy Orbán tudatosan kiszolgáltatta számára az országot. Vajon milyen okból teszi ezt 12 éven át?

Ön most is országjáráson van, és korábban is többször járta az országot. Ez marad így a későbbiekben is?

Pontosan úgy, mint ahogyan ezt tettem az elmúlt három évben is, kivéve azt az időszakot, amikor a Covid miatt nem volt rá mód. Én ezt tartom egy politikus egyik fő feladatának. Nem csak a kampányban kell országot járni. Szerintem egy jó politikus csak akkor tud döntéseket hozni, ha rendszeresen találkozik a hétköznapi emberekkel és megismeri helyzetüket, nehézségeiket.

Csak akkor tudjuk összerakni például a szociálpolitikai javaslatainkat, ha az ember előtte eljön például egy ilyen nyugdíjasotthonba, mint amilyenben most is vagyunk. És ezt nem csak Budapesten teszi meg, hanem az ország minél több pontján.

Amikor Szombathelyre utaztunk, a kocsiból kis- és nagyvárosi polgármesterek egész sorát hívtam fel, hogy megtudjam, milyen következményei lesznek a távhő-díjak emelésének. A mostani kormány ilyesmit soha nem csinál. Én viszont így dolgozom.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet