Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A Down-szindrómás gyerekek is igazi otthonra lelhetnek Csöpinél

Több mint húsz éve már, hogy az öt saját gyereket felnevelő Csöpi úgy döntött: szeretne örökbefogadni olyanokat, akiknek nincs lehetőségük saját családjukban felnőni. Az évek alatt összesen nyolc gyereket vett magához, jelenleg hat gyereket nevel. Van köztük örökbefogadott és nevelt is, a gyerekek Down-szindrómával, illetve valamilyen fokú sérültséggel élnek. A család pár éve a Tolna megyei Tengelicre költözött, a helyiek hamar befogadták őket, csak a ház körüli magas kerítést nem értik. A napok korán, már reggel hatkor elkezdődnek, a gyerekek óvodába és iskolába járnak, az anya pedig ahelyett, hogy elfáradna, folyamatosan újabb és újabb terveket sző. Fotósunk végigkövette egy napjukat.
Végh László

A hétköznapok korán indulnak a családban: Csöpi és vér szerinti fia, Szasza reggel hatkor kelnek, ilyenkor még csendes a ház, mindenki alszik, nyugodtan át tudják beszélni, ki, mit csinál aznap. Aztán lassan szállingózni kezdenek a gyerekek, a

kit kell, azt én öltöztetem fel, megkapják a gyógyszerüket, babatej, kakaó, ki mit szeretne inni, aztán be az autóba, és indul a reggeli körút az iskolába és egy szekszárdi óvodába

– meséli az anya.

Végh László

A gyerekek olyan iskolába járnak, ahol egy csomó hasznos dolgot tanulnak: például növénytermesztést, állattenyésztést vagy éppen a szövést.

Azt szeretném, ha olyan készségeket sajátítanának el, amit otthon vagy akár a későbbiekben is tudnak használni. Nem akarom, hogy csak azért, mert Down-szindrómás, üljön egész nap egy hintaágyban és lógassa a fejét. Igenis érezze, hogy fontos, amit végez

– mondja az anya.

Végh László

Csöpi korábban egy kórházban dolgozott, ott találkozott Down-szindrómás csecsemőkkel, és már akkor eldöntötte, hogy szeretne magához venni majd egyet.

Amikor még egy szem gyerekem sem volt, én már akkor is szerettem volna Down-os babát

– mondja. Bernike, vagy ahogy a családban hívják, Királylány, most 13 éves, és anyukája szerint már most egy igazi kis nő.

Végh László

A család évekkel ezelőtt költözött Budapestről a Tolna megyei Tengelicre. Vettek földeket, vannak állataik, jelenleg is bővül a házuk.

Emu, fürj, malacok, csirkék, kacsák, kecskék, libák, nyulak, meg egy szem pulyka. De van üvegházunk is, most száradnak ott a gyógynövények és a gyógyteák

– meséli Csöpi, aki nagyon fontosnak tartja, hogy a sérültséggel élő gyerekek is azt érezhessék, fontos részei a család mindennapjainak, a ház körül végzett munkájuknak pedig értéke van.

Végh László

Csöpinek van öt vérszerinti gyereke és két unokája. Miután a sajátok kirepültek, és édesanyjuk – ahogy ő fogalmaz – már az agyukra ment,

megfojtotta őket a legyeskedésével

, és átestek több sikertelen lombik beavatkozáson, jött az elhatározás, hogy fogadjanak magukhoz olyanokat, akiknek nincs saját családjuk.

Megbeszéltük itthon a gyerekkkel, ők támogatták az ötletet, úgyhogy nem is sokat teketóriáztunk, felkerestük a helyi Tegyeszt, és elindítottuk az örökbefogadási eljárást

– emlékszik vissza az anya.

Végh László

Döme felmos a háztartás és életvezetés nevezetű órán.

Végh László

A család legújabb kedvence Negró.

Mostanában az ovi és az iskola után ez az állandó program: a gyerekek rohannak a pónihoz, megetetik, lecsutakolják, szeretgetik

– meséli Csöpi.

Végh László

A család minden évben Balatonföldváron nyaral, a gyerekek a vendégház kertjében találkoztak a fából készült, hajó alakú mászókával, és attól kezdve alig lehetett leszedni róla őket. Miután hazatértek a nyaralásból, Csöpi fia, Szasza fogta magát és megépítette a mászóka mását a család tengelici kertjében.

Végh László

Nagy tervük, hogy bővüljön a kert gyümölcsfákkal és gyümölcs bokrokkal.

Jövőre napkollektorokat szeretnénk, és ha még az időm engedi, egy utógondozó otthont is nagy örömmel létrehoznék. Hatvan éves leszek, úgyhogy bele kell húznom, hogy a következő 25 évbe minden beleférjen

– nevet Csöpi.

Végh László

A távirányítón aztán nincs veszekedés: egyetlen csatornát nézhetnek a gyerekek, a folyamatosan meséket sugárzó Kiwi Tv-t.

Végh László

A tengeliciek örömmel fogadták a családot, amikor a településre költöztek. Egy dolgot azonban a mai napig nem értenek: miért épített Csöpi a háza köré egy 2,5 méter magas kerítést.

Ennek két oka van, egyrészt a kerítés oldalát használjuk az ólak egyik falának. A másik pedig, hogy nem szeretnénk a faluban látványossággá válni. Sokan ezt úgy értelmezik, hogy mi elzárjuk a gyerekeket, de ez nem igaz. Csak nem bazári majmok, ez pedig nem egy cirkusz, amit kintről az utcáról nézni kéne

– mondja.

Végh László

Csöpi annak idején a férjével közösen döntött úgy, hogy magukhoz veszik a gyerekeket, házassága azonban időközben tönkrement. Így most egyedül nevel hat kiskorút.

Fodrászhoz néha eljutok, de szolizni a kertbe, szaunázni meg az üvegházba járok

– nevet. Van egy egyesületük, nagycsaládos édesanyák járnak össze, a velük való találkozókat nagyon szereti, de sajnos nem tud minden hónapban erre időt szakítani.

Végh László

Csöpi vér szerinti fia Szasza és Samu között különleges a kapcsolat. A felnőtt férfi külön házban lakik, de szinte egész napját a családdal tölti, és segít édesanyjának a gyerekek nevelésében, és a család minigazdaságát is ő irányítja. Testvérei Németországban és Budapesten élnek, de karácsonykor mindenki összegyűlik a tengelici házban.

Végh László

A múltkor megkérdezte tőlem valaki, hogy én sosem fáradok el. Nem nyomasztanak a gondok? Erre meg én azt mondom, hogy gond az nincs, feladat van.

Közreműködött Prókai Eszter.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra