Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kétmilliárd forintból épülhet meg a dozmati víztározó

Az átadóra viszont 2020-ig várni kell.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Amennyiben sikeres lesz a pályázat, júniusban már ki is írhatják a közbeszerzést a dozmati víztározóra. A tervezett létesítmény Torony, Sé és Szombathely árvízvédelmét biztosítaná és közel kétmilliárd forintból valósulna meg. A beruházás huszonötezer ember életét és anyagi eszközeit érinti.

Bonyhádi Zoltán
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Legkorábban 2016. júniusában indulhat el a

Dombvidéki vízgazdálkodás fejlesztés

címet viselő projekt, ami azt jelenti, hogy a kivitelezés 2018. júliusában kezdődhetne meg és 2019. októberében fejeződhetne be. A projekt zárására viszont még így is 2020. januárjáig várni kellene.

A szombathelyi baloldal évek óta szorgalmazta a dozmati víztározó megépítését, mivel az Aranypatak annak ellenére veszélyezteti Szombathely lakosságának életét és anyagi eszközeit, hogy Lukácsházán már van egy hasonló létesítmény.

A közel kétmilliárdos projekt részletei

A tervezett Dozmati tározó völgyzárógátja Dozmat község nyugati belterületi határa felett, az Arany patakon létesíthető. A tervezett völgyzárógát hossza közel négyszáz méter lesz, legnagyobb magassága megközelíti a nyolc métert. Negyvennégy hektáron mintegy egymillió köbméter víz befogadására alkalmas tározótér kialakítására is sor kerül. A tározótérben megvalósuló 7,1 hektár vízfelületú állandó vizü tó, kedvező tájképhaĺást nyújt, a természet közeli vízi élővilág megtelepedésére és életfeltételeinek biztosítására is alkalmas, de általa lehetővé válik majd a Szombathelyi Csónakázó tó vízpótlásának javítása is.

Bonyhádi Zoltán

Az 1965-ös volt az utolsó jelentős árvíz Szombathelyen, akkor áprilisban száztíz-százhúsz milliméter eső miatt léptek ki a patakok a medrükből, és a természeti katasztrófában összedőlt kilencvenhat ház, huszonnyolc híd és ezerhétszáznyolcvan családot kellett kiköltöztetni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés