Duális egyetemi mentor programot indít a szombathelyi Schaeffler

Új, innovatív kezdeményezés.
 • A szombathelyi Schaeffler 2013 óta kezeli kiemelt prioritásként duális egyetemi programjait
 • A duális egyetemi mentor program célja a nagyobb hatékonyság, professzionálisabb támogatás
 • Gazdag András HR igazgató szerint a program egyenlő részben szól a duális hallgatókról és az őket támogató mentorokról
 • A Schaeffler-csoport egyik legnagyobb vállalata, a Schaeffler Savaria Kft. új, innovatív projektbe kezdett. Duális egyetemi mentor programot indított a cég, hogy az eddigieknél még szervezettebben és hatékonyabban támogassák hallgatóik tanulmányi és szakmai előmenetelét, valamint a Schaeffler-be történő integrációját.

  Felkészült munkatársak, színvonalas támogatás

  A Schaeffler Savariánál működő Schaeffler Akadémia már több, mint 10 éve vállal kiemelt szerepet a duális egyetemi képzésben. Az együttműködés keretein belül három egyetemen keresztül négyféle felsőfokú mérnökképzés – gépészmérnök, járműmérnök, villamosmérnök, mechatronikai mérnök – gyakorlati oktatásának helyszíneként választható a szombathelyi Schaeffler. Jelenleg 53 hallgató tanul náluk, szeptembertől a program bővítése folytán ez a szám várhatóan 100 fő fölé emelkedik.

  Az elmúlt évek során szerzett tapasztalatokat kamatoztatva – a duális egyetemi képzés kiegészítéseként – duális mentor program elindítása mellett döntöttek, melynek keretében a mentori csapatba nominált senior kollégák az eddigieknél is szervezettebb és hatékonyabb formában adhatják át tudásukat a fiataloknak.

  „Duális programunk a felsőfokú duális képzés vállalatunknál való megvalósulását szolgáló kezdeményezés, amelynek célja kettős: egyrészt az utánpótlásunk biztosításának elősegítését támogatja, másrészt a senior szakembereink számára nyújt nemes, komoly presztízzsel és magas hozzáadott értékkel járó lehetőséget.

  A mentor poolban érintett kollégáinkat mostantól célzottan a diákok támogatására kialakított mentoring program keretében készítjük fel, hogy a számos irányból érkező hallgatók felkészítését naprakész pedagógiai ismeretek birtokában, még színvonalasabban tudják elősegíteni.

  Önkéntes jelentkezést követően, az előírt követelmények teljesítése esetén munkatársaink specifikus oktatásokon, továbbképzéseken vesznek részt, hogy a duális képzési rendszer keretein belül, a generációs sajátosságok figyelembevételével, a lehető leghatékonyabb mentoring-gal járulhassanak hozzá a fiatalok épüléséhez. Minden esetben oktatás és sikeres vizsga után válik hivatalos megbízássá a pozíció”

  – részletezte Nagy-Varga Maya, a Schaeffler Savaria Kft. képzési koordinátora.

  Nagy-Varga Maya
  Schaeffler / Luxfoto / szombathelyigepesz

  Kiemelte a programot támogató belső weboldal létrehozását is, ahol a hallgatói és mentor profilok is feltöltésre kerülnek. A profilok alapján közös kapcsolódási pont kereshető és a foglalkozási-, valamint érdeklődési területek is megismerhetőek.

  „A hallgatóink olyan helyre érkeznek, ahol érzik, hogy várták őket, ismerik a sajátosságaikat, és erősségeikre építenek majd. Felkészült kollégáink teljeskörű támogatást biztosítanak számukra” – mondta Nagy-Varga Maya.

  40 mentor

  A projekt indulásakor számos kolléga jelentkezett a mentor programba; termelési és fejlesztési területről egyaránt.

  Végül azon 40 munkatárs került kiválasztásra, akik már legalább 3 éve megszerezték releváns diplomájukat, rendelkeznek munkatapasztalattal, minimum 1 éve Schaeffler-munkavállalók, emellett feltétel, hogy vezetőjük és a HRBP is ajánlja őket kompetenciáik és teljesítményük alapján erre a felelősségteljes pozícióra.

  A felkészült és elkötelezett mentorok egy része már átvehette tanúsítványát, oklevelét a szombathelyi Schaefflernél.
  Schaeffler / Luxfoto / szombathelyigepesz

  A kollégák minden esetben egyéni betanulási tervvel, területre való betanításban, szakdolgozatírásban, illetve egészen az államvizsgáig támogatják az egyetemistákat.

  A holnap mérnökei

  Az első mentorok a napokban vehették át tanúsítványukat, oklevelüket. Az elismerés mellett a programban részt vevő Schaeffler-munkatársak havi külön juttatásban részesülnek, amiért idejüket és energiájukat a vállalatra, az oktatásra és a következő generáció szakmai fejlődésére szánják.

  Gazdag András
  Schaeffler / Luxfoto / szombathelyigepesz

  „A jelenben is a jövőnket építjük, a holnap mérnökeit oktatjuk. A dinamikusan változó gazdasági környezetben meg kell találnunk azokat a képzési megoldásokat, melyekkel a fiatal generációk számára is megfelelő kapcsolódási pontokat nyithatunk. Kiemelt fontosságú, hogy tudásunkat hatékonyan adjuk át a következő generációnak. Lényeges az is, hogy a mentorok szeretettel forduljanak a hallgatók felé, felkészültek és elkötelezettek legyenek”

  – fogalmazott Gazdag András, a Schaeffler magyarországi vállalatainak HR igazgatója.

  További részletek a szombathelyi Sc haeffler Akadémia tevékenységéről.

  Schaeffler-csoport: We pioneer motion

  A Schaeffler-csoport több mint 75 éve úttörő kutatásokat és fejlesztéseket végez a mozgás technológia területén. Innovatív technológiáival, termékeivel és szolgáltatásaival mindig megfelelő partner, ha e-mobilitásról, csökkentett CO₂-kibocsátású hajtásokról, futóműrendszerekről, Ipar 4.0-ról, digitalizálásról, megújuló energiákról van szó, valamint, ha a mozgás hatékonyabbá, intelligensebbé és fenntarthatóbbá tétele a cél – a teljes élettartamot tekintve. A Motion Technology Company erőátviteli és futómű komponenseket és rendszereket, valamint gördülő- és csúszócsapágy megoldásokat gyárt ipari alkalmazásokhoz. A Schaeffler-csoport árbevétele 16,3 milliárd euró volt 2023-ban. Mintegy 83.400 munkavállalójával a Schaeffler a világ egyik legnagyobb családi vállalata és Németország egyik leginnovatívabb vállalata.