Dübörög az „apróhirdetéses csalás”

Az utóbbi napokban több Győr-Moson-Sopron vármegyei sértett vált csalók áldozatává. Egy jól ismert módszerrel verték át őket az online térben. Az eseteket a rendőrség büntetőeljárás során a Mátrix Projekt keretében vizsgálja.

Dübörög a virtuális piac, közkedvelt és népszerű annak reményében, hogy kivételesen gyorsan jó áron adunk el, illetve veszünk meg egy-egy kiválasztott terméket. A csalók ezt tudva a közösségi oldalak adok-veszek felületein keresik fel áldozataikat, és egy egyszerű átveréssel milliókat emelnek le mások számláiról. Az ismert megtévesztés az úgynevezett „apróhirdetéses csalás”, de az elmúlt napokban több esetben sem szólalt meg a vészcsengő a későbbi sértetteknél.

A módszer az eladó átverése az online piactereken, melynek folyamatát a megelőzés érdekében érdemes megjegyezni, hogy adott helyzetben időben felismerjük, és ne váljunk áldozattá. A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-Főkapitányság összesítette a tudnivalókat:

A megkárosított hirdetési oldalakon árul valamit, az elkövető pedig csevegő alkalmazásokon keresztül keresi fel vásárlóként, és meggyőzi, hogy neki mindenképpen kell a termék. A csaló kéri, hogy futárszolgálaton keresztül intézzék a szállítást, és a fizetést. Ezután elkéri a céltáblává vált eladó e-mail címét. A javasolt csomagküldő szolgálat hamis e-mailcíméről érkezik az eladónak egy levél a vásárlás lezárásáról és a kiszállítás kezdetéről, amit úgy kell megerősíteni, hogy az eladó megadja a bankkártyaadatait.

A csaló rendelkezésére bocsátott adatokkal percek alatt minden pénz, akár milliók tűnhetnek el a bankszámláról!

Ahhoz, hogy bankszámlájára pénzt utaljanak, nincs szükség semmilyen programra, nem kell bejelentkeznie a netbanki profiljába, és a bankkártya adatait sem kell kiadni - figyelmeztet a rendőrség.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Ha további híreket és információkat is szeretne megtudni Sopronból és környékéről, iratkozzon fel az enyugat.hu facebook oldalára

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló