Dülöngélő, betépett hattyúk garázdálkodnak a szlovák mákföldeken

Hatalmas pusztítást okoznak a drogfüggő madarak, hogy hozzájussanak az újabb adaghoz.

Rákaptak a mákra a védett madárként nyilvántartott bütykös hattyúk Izsa és Pat környékén. A mákföldek letarolásával mostanáig tízezer eurós kárt okoztak a máktermesztő Pemak vállalatnak – számol be róla a deltakn.sk nyomán a 168ora.hu. A károkozás azonban csak az egyik baj, a hattyúk is tömegesen pusztulnak el az ópium-túladagolás következtében.

Az első bejelentés még márciusban érkezett a Szlovák Köztársaság Állami Természetvédelmi Hivatalának zoológusához, Jozef Lengyelhez, hogy elhullott bütykös hattyúkat találtak az Izsa és Pat község kataszterében található mákföldeken.

„Egyszerűen nem látom, mi lesz a történet vége. Mi ökogazdák vagyunk, így az állatok, madarak megjelenése számunkra természetes és elfogadott. Járnak hozzánk pocokra vadászni rókák is, ezzel sokat segítenek nekünk. A korábbi években is megszállt a területünk szélén három-négy pár hattyú, mi nem zavartuk őket, ők meg nem zavartak minket.

Februárban arra figyeltem fel, hogy a máktáblán már 20-30 példány van, majd mintha valami titkos jelzést küldtek volna a többieknek, egyszer csak azt vettük észre, hogy több százan vannak. Értesítettük a madárvédőket, ők kezdetben azzal biztattak minket, hogy mivel közeleg a hattyúk fészek- és tojásrakási időszaka, egy-két héten belül el fognak menni.

Ehhez képest még vadludak és vadkacsák is betársultak hozzájuk. Látványnak elképesztően gyönyörű volt. Mivel az összes hivatalban zárt kapukat döngettünk, megpróbáltuk a törvény nyújtotta keretek közt, biztonságos módszerekkel elriasztani őket. Esélytelen.

Eszük ágában sincs fészket rakni. Rákattantak a mákra, és mostanra a szatelitfelvételek alapján 7-8 hektáros területen pusztították el a termést.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű