Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

29 évesen alágyújtott Obamának, és most menekülhet

Edward Snowden okkal fél attól, hogy egyszer majd ismeretlen körülmények között eltűnik, vagyis eltüntetik: az évszázad eddigi legnagyobb titkosszolgálati botrányát robbantotta ki.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Milyen esélyei vannak, mivel számoljon valaki, aki profi kémként dolgozik a sokáig még az amerikai kormány által is titkolt titkosszolgálatnak, majd megkeseredik azt látván, hogy a cége mindenhatóként viselkedik, ezért fogja magát, és kitálal minden idők talán legkomplexebb, gigászi adatgyűjtő rendszeréről, amivel az USA jóformán a teljes internetet képes megfigyelni?

Nyilván

semmi jóra

- fogalmazott Edward Snowden a brit Guardianban, aminek előadta a teljes sztorit. Miután a 29 éves, korábban a most fogát szívó Nemzetbiztonsági Ügynökségnek dolgozó szakember így cselekedett, óriási botrányt robbantva ki - hiszen a nagy amerikai nemzet alappillére a szabadságjogok tiszteletben tartása, és ez ingott most meg -, már nem csupán az a kérdés, hogy Obamáék hogyan mossák ki magukat a rájuk ömlő szarból, de az is, hogy mi lesz a vakmerő kiszivárogtatóval. Hiszen azt már a hollywoodi filmekből is tudjuk, hogy az ilyen esetek a legritkább esetben végződnek happy enddel. És a hollywoodi filmek bizony épp csak a felszínt kapargatják.

Edward Snowden: feladta a jó életét egy jó ügyért?
Guardian

Az mindenképpen ijesztő és sokat elmond, hogy egy neves külpolitikai elemző újságíró, Steve Clemons a washingtoni Dulles repülőtéren elcsípett egy beszélgetést, aminek során négy hírszerző tiszt arról csevegett fennhangon, hogy a kiszivárogtatót és a sztorit lehozó újságírót is el kéne tünteni (az élményt Twitterre írta ki ).

Mi, kémek így beszélünk

Ez persze azonnal gyanús, hiszen egyrészt honnan tudja bárki is, hogy aki mellette áll egy forgalmas helyszínen, az tényleg egy kém, de ha még az is, valószínűleg akkor sem beszél így - legalábbis ezt gondolnánk. Snowden azonban meghökkentően kommentálta az esetet:

Nos, én is kém vagyok, és bizony így beszélünk. Akárhányszor volt vita az irodánkban a bűnügyek felgöngyölítését illetően, mindig az lett a vége, hogy nem a tisztességes eljárást, hanem a kemény akciót pártolták. Azt mondják, jobb valakit kirúgni egy repülőből, mint engedni, hogy eljussanak a bíróságig.

Snowden egyébként irigyelnivaló életet adott fel: évi több mint 200 ezer dolláros (45 millió forintos) fizetést és egy gyönyörű barátnőt, akivel mostantól nem beszélhet, és a családjával sem - de leginkább az nyugtalanítja, hogy alighanem rájukszáll majd a titkosszolgálat, meg mindenkire, aki valaha kapcsolatban állt vele - és nem fognak senkivel kesztyűs kézzel bánni. Ami pedig őt magát illeti: most Hong Kongban van, ami szabadságpárti jogrendjéből fakadóan reményei szerint nem adja ki őt az Egyesült Államoknak, de ettől még nem dédelget hiú ábrándokat:

ha el akarnak kapni, idővel sikerülni fog nekik.

Arról viszont már nem is álmodik, hogy valaha hazatérhet, pedig ez a vágya.

Menekülőben, vagy már egy fekete furgonban?

Nem áll szándékomban elrejtőznöm, mert tudom, hogy semmi rosszat nem tettem

- mondta Snowden a Guardiannak a hongkongi hotelben, még mielőtt az újságírók kipattintották volna az ügyet. Az egykori kém hétfőn reggel, még a cikk és a róla készült interjús videó megjelenése előtt kicsekkolt a szállodából, és ismeretlen helyre távozott. Lehet, hogy csak azért, mert ahogy korábban jelezte: mostantól elkerüli a sajtófigyelmet, mert nem akarja, hogy róla szóljon a történet, hanem szóljon inkább arról, mit művel az amerikai kormány.

A Mira Hotel Hong Kongban, ahol megszállt (Fotó: Wikipedia)
Wikipedia

Márpedig szerinte vele most azt is művelheti, hogy nem csak saját embereit küldi utána, de bármelyik, a CIA-nek harmadik félként dolgozó "alvállalkozó" kémcéget, sőt, más országok ügynökeit, akikkel együtt dolgoznak. De úgy véli, még az is elképzelhető, hogy lefizetik a Triádokat, vagyis a kínai szervezett bűnözés bástyáit. És ez nem egy pillanatnyi hév lesz majd az amerikai hírszerzés részéről: Snowden meg van győződve róla, hogy mostantól kezdve már örökké azzal a tudattal kell élnie az életét, hogy a nyomában járnak majd.

Miért árulta el a megfigyelőrendszert Snowden?

Őt idézzük:

A Nemzetbiztonsági Ügynökség olyan infrastruktúrát épített ki, amivel gyakorlatilag majdnem mindent el tudnak csípni. (...) Meg tudnám szerezni az emailjeidet, a jelszavaidat, a telefonlistádat, a hitelkártyáidat... És én nem akarok egy olyan társadalomban élni, ami ilyen dolgokat művel. Nem akarok egy olyan világban élni, ahol minden, amit teszek vagy mondok rögzítve van. Ez olyasmi, amit nem vagyok hajlandó támogatni, vagy létezni benne.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés