Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

24 orvostanhallgatóból kettő akar itthon maradni - Aláírást gyűjtenek az orvosok

Azt szeretnék, ha a kormány valóban megfinanszírozná az egészségügyet. Tízezer aláírás már összegyűlt.

A ReSzaSz, azaz a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete három nappal ezelőtt indított peticióját már több mint tízezren írták alá. Azt szeretnék elérni, hogy a többi visegrádi országhoz hasonlóan, Magyarország a jelenlegi négy százalék helyett, a GDP-je (nemzeti össztermék) hat, hat és fél százalékát költse az egészségügy finanszírozására.

Közismert tény, hogy Magyarország nemcsak az Európai Unió, hanem még a Visegrádi Négyek átlagához képest is igen keveset fordít GDP-arányosan az államilag finanszírozott egészségügyre. Elemzők szerint a magyar egészségügyi ellátórendszerből legalább éves szinten 600 milliárd forint hiányzik ahhoz, hogy az ágazat ismét a fejlődés útjára léphessen. Célunk, hogy jelen petíciónkkal felhívjuk a magyar emberek és a magyar kormány figyelmét erre a problémára, és ezáltal napirendre kerüljön a GDP arányos ráfordítás felzárkóztatása már a jövő évi költségvetés megvitatásakor is

- írja közleményében a ReSzaSz .

Lapunknak név nélkül nyilatkozó orvostól megtudtuk, hogy nem ritka az, hogy éjszakánként negyven-ötven ágyra egyetlen segédápoló jut csupán, és az éjszakás nővérek gyakran sírva fakadnak a kimerültségtől. Aki teheti, menekül az egészségügyből a rossz körülmények miatt, folyamatosak a felmondások is.

A várólisták is csak azért rövidülnek, mert a műtős orvosok többet dolgoznak, ami miatt a kevesebb ápolóra sokkal több beteg jut - tette hozzá.

A fiatalok is menekülnek

Egy orvostanhallgató elmondta, hogy a tanulócsoportjában megkérdezték, hogy az egyetem után hányan tervezik, hogy Magyarországon fognak dolgozni. A végeredmény lesújtó, mert huszonnégy hallgató közül csupán kettő jelezte, hogy hazánkban szeretne orvos lenni.

Az egészségügy megkerülhetetlen része az életünknek, ezért szeretné a ReSzaSz (és más független orvos szakszervezetek), hogy a mindenkori kormányok kiemelten kezeljék a helyzetet, legyen nemzeti ügy, ha úgy tetszik. Ahhoz, hogy érdemi változások kezdődhessenek meg a kórházakban, kell az a plusz két százalék a GDP-ből, és csak ezután lehet elkezdeni arról beszélni, hogy megemelik az egészségügyben dolgozók bérét. A petíciót itt írhatják alá .

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet