Egész évben sötétség

A Liszt Ferenc 4. lakói már ki sem látnak egy óriási tiszafa miatt. Segítséget pedig hiába kértek, eddig senkitől sem kaptak.

Az emberek általában örülnek, ha egy szép, egészséges fát látnak. Díszíti a környéket, tisztítja a levegőt, nyáron árnyat ad – és még sorolhatnánk, mi mindent szeretünk a nagy lombú fákon. De ha egy ilyen fa árnyékában kéne leélnünk a mindennapjainkat, bizony már nem lennénk olyan boldogok.

Ez a problémája annak az olvasónknak is, aki a Liszt Ferenc 4. számú lakóházban él. Ha távolról közelítünk, már messziről látszik a gyönyörűen zöldellő, ágas-bokros tiszafa, ami alig egy-két méterre nő a ház falától. Az itt lévő ablakokat teljesen befedi – napsugár itt alig tud bejutni. És aki szerint ez nyáron inkább áldás, semmint átok, az gondoljon bele abba, hogy a tiszafa, mivel a fenyőlevelűek rendjébe tartozik, lombozatát télen is megtartja. Tehát nem csak nyáron sötétít, hanem egész évben.

Elhanyagolt tiszafa a Liszt Ferenc utcában
A tiszafa szinte teljesen benő az ablakon
VB

Olvasónk először a lakóközösséghez fordult – ahonnan azt a választ kapta, hogy sok szerencsét, ők már többször is próbálkoztak a SZOMPARK-nál (mivel hozzájuk tartozik a parkoló), de eddig még sohasem történt semmi. Bátor olvasónkat ez nem keserítette el, ő is megkereste hát a SZOMPARK-ot. Ám hiába jelentette a fa által okozott komoly gondokat, ekkor sem történt semmi érdemi. Végül aztán az egyik SZOMPARK-os dolgozó átirányította a városi főkertészhez, mondván ez már az ő területe.

A városházi ügyintéző, akivel végül beszélni tudott, azt mondta, keresse meg a SZOMPARK-ot, mert ez az ő reszortjuk. Mikor olvasónk közölte, hogy őt éppen onnan irányították ide, nagy nehezen elérték a főkertészt, aki megígérte, hogy januárra megoldják a problémát. Erről szeretett volna valamiféle írásos ígéretet kapni, de azt mondták, ez nem szükséges. Eltelt január, aztán február, majd március is, és még mindig nem történt semmi.

Elhanyagolt tiszafa a Liszt Ferenc utcában
Az elburjánzott fa teljes sötétségbe borítja a lakást
VB

Ekkor újra megkereste a városi főkertészt, aki azt mondta, még soha nem is hallott a problémáról. Mikor ezt olvasónk kétségbe vonta, akkor kifogásolni kezdte az általa megütött hangnemet, és stílust. Végül abban maradtak, hogy 30 napon belül esetleg történik majd valami. Erről már tényleg szeretett volna írásos bizonyítékot, mire felvettek ugyan egy jegyzőkönyvet, de abból ő nem kapott példányt.

Azóta eltelt több, mint három hét, és még mindig nem változott semmi. Mi is megpróbáltuk elérni a városi főkertészt, Tubolyné Balázs Nórát, de mivel a titkárság szerint most sokat van terepen, nem sikerült. Kérdéseinket elküldtük írásban is. Megkerestük a témában Kiss Dávodot, a SZOMPARK ügyvezetőjét, aki kérdéseinkre, hogy szerepel-e a Liszt Ferenc 4. szám a metszési tervben, és hogy érkezett-e erről a fáról már korábban bejelentés, a következőket válaszolta:

Elhanyagolt tiszafa a Liszt Ferenc utcában
A fa nagyon közel nő a lakóház falához
VB

A Liszt Ferenc u. 4. szám előtt található tiszafa nem szerepel az idei metszési tervünkben. A jelzett fa metszéséről a mai napig nem érkezett kérelem a társaságunkhoz. A kft a helyi médiákon keresztül történő tájékoztatás útján biztosít lehetőséget a lakossága számára, hogy minden év október 15-ig bejelenthetik közterületi metszési igényüket. A beérkező lakossági igények közül az indokolt metszési munkákat az utcasorfák metszésével együtt ütemezve végezzük a téli, nyugalmi időszakban. Jelenleg még folynak ezek a munkák.

Olvasónk azt mondja, megnyírná a fát akár saját maga is (bár nem az ő feladata lenne), de ezt elvileg ő nem teheti meg, mivel törvény tiltja, és pénzbüntetés is jár érte. Szóval nem tehet mást, mint reménykedik, hogy hamarosan valaki, aki illetékes, végre megmetszi a tiszafát, és évek óta először végre kiláthat a saját ablakán.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet