Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Valami nagy dologra készül a kormány az egészségügyben

Kettéválasztanák az állami és a privát szférát, az orvosoknak választaniuk kellene, melyikben akarnak dolgozni.

Akár egészségügyi nemzeti konzultációnak is nevezhetjük azt a kérdőívet, amit a hónap végéig küldenek ki az egészségügyi szakellátásban dolgozó orvosoknak és gyógyszerészeknek. A 444.hu bukkant rá a kérdőívre, amit nem is a minisztérium és nem is az állami egészségügyi szervezetek, hanem a Boston Consulting Group (BCG) tanácsadócég magyar leányvállalata küld ki.

A céggel a Belügyminisztérium (BM) kötött 352 millió forintos szerződést azért, hogy reformjavaslatot készítsen az egészségügy átalakításáról. Ennek része a már említett kérdőív, amit szándékuk szerint 140 ezer egészségügyi dolgozónak küldenek el a hónap végéig. Furcsa azonban az, hogy a BCG szerződése augusztus 7-én lejár, így nyilvánvalóan addig kellene a 140 ezer kérdőívet, illetve azt, amennyit ebből kitöltöttek, kiértékelni - írja a 444.hu.

A kérdések megfogalmazása viszont annyira nemzetikonzultációs, hogy előre lehet borítékolni az eredményt. A 444.hu szerint

a kérdésekből rögtön kiderül, hogy ez tulajdonképpen nem más, mint sablonszövegekbe ágyazott reform-legitimálási kísérlet.

A kérdések jó részére igazán csak egy jó választ lehet adni:

 • "Egyetért-e azzal, hogy az ellátórendszer struktúrája átalakításra szorul?"
 • "Indokoltnak tartja-e a telemedicina szolgáltatások veszélyhelyzet utáni fenntartását, fejlesztését?"
 • És vannak olyan kérdések, amelyek arra mutatnak rá, hogy a kormány valami nagy dologra készül:

 • "Egyetért-e azzal, hogy az érintett szereplők által elfogadott életpálya modell bevezetése esetén az egészségügyi dolgozók vagy csak a közfinanszírozott rendszerben dolgozzanak vagy csak azon kívül, a magánellátóknál ?"
 • "Az állami szakellátó rendszert jelenleg széttagolt irányítói és fenntartói háttér jellemzi. Egyetért-e azzal, hogy a hatékony működtetés és betegút-szervezés érdekében egységesítésre van szükség ?"
 • "Egyetért-e azzal, hogy az erősebb irányítási és szabályozási jogkörön felül a fenntartói háttér egységesítésére is szükség van?"
 • "Szükségesnek tartja-e, hogy az egészségügyért felelős miniszter irányítási jogkörei erősödjenek az állami szakellátó rendszer tekintetében?"
 • A kérdésekből a szándék is kiderül, ami a további központosítás, államosítás és közvetlen kontroll felé mutat. Ha a szándékot tettek k9övetik, akkor ez azt jelenti, hogy

 • Egy orvos csak az állami vagy csak a privát szektorban dolgozhatna.
 • Ezzel bebetonoznák a jelenlegi szegény állami ellátást és a gazdag privát ellátást.
 • Vagy egészen egyszerűen mindenkit visszaterelnének az állami szektorba, elsorvasztva a magánellátást.
 • ez gyakorlatilag a szakrendelők miniszteri felügyelet alá vonását, tehát az eddig önkormányzati tulajdonban lévő rendelők államosítását jelentené.
 • A 444.hu az oktatás államosítását és központosítását hozza fel példának, amikor egy iskolaigazgató kinevezéséről is államtitkári szinten d9öntenek, de ennél is fontosabb, hogy a rendszer bizonyos elemei teljesen működésképtelenné váltak. A beszerzések lebénultak, végtelen hosszúságúra nyúltak, több személycsere és átszervezés után sikerült csak így-úgy újraindítani a folyamatokat.

  Ha végrehajtják a kérdésekben sugallt átalakításokat, akkor a legkisebb ügyekben is Budapesten döntenének, plusz az önkormányzatok elveszítenék a szakorvosok által használt rendelőket.

  Ez utóbbi Szombathelyt nem érinti különösebben, a szakrendelések már a Markusovszky kórház szervezetén belül és a kórház telephelyein, valamint a MÁV rendelőben működnek.

  Csak szondáznak?

  Persze, az a lehetőség is felmerül, hogy egyszerűen szondázzák az egészségügyi dolgozókat. Ki akarják deríteni, meddig mehetnek el úgy, hogy ne kerüljenek szembe a közismerten erős orvpslobbival.

  Közben meg ki lehet fizetni 352 millió forintot egy magáncégnek.

  .

  Kedves Olvasó!
  Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
  Köszönjük!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra