Eddig: 1 671 363 / 3 000 000 Ft, 80 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

Valami nagy dologra készül a kormány az egészségügyben

Kettéválasztanák az állami és a privát szférát, az orvosoknak választaniuk kellene, melyikben akarnak dolgozni.

Akár egészségügyi nemzeti konzultációnak is nevezhetjük azt a kérdőívet, amit a hónap végéig küldenek ki az egészségügyi szakellátásban dolgozó orvosoknak és gyógyszerészeknek. A 444.hu bukkant rá a kérdőívre, amit nem is a minisztérium és nem is az állami egészségügyi szervezetek, hanem a Boston Consulting Group (BCG) tanácsadócég magyar leányvállalata küld ki.

A céggel a Belügyminisztérium (BM) kötött 352 millió forintos szerződést azért, hogy reformjavaslatot készítsen az egészségügy átalakításáról. Ennek része a már említett kérdőív, amit szándékuk szerint 140 ezer egészségügyi dolgozónak küldenek el a hónap végéig. Furcsa azonban az, hogy a BCG szerződése augusztus 7-én lejár, így nyilvánvalóan addig kellene a 140 ezer kérdőívet, illetve azt, amennyit ebből kitöltöttek, kiértékelni - írja a 444.hu.

A kérdések megfogalmazása viszont annyira nemzetikonzultációs, hogy előre lehet borítékolni az eredményt. A 444.hu szerint

a kérdésekből rögtön kiderül, hogy ez tulajdonképpen nem más, mint sablonszövegekbe ágyazott reform-legitimálási kísérlet.

A kérdések jó részére igazán csak egy jó választ lehet adni:

 • "Egyetért-e azzal, hogy az ellátórendszer struktúrája átalakításra szorul?"
 • "Indokoltnak tartja-e a telemedicina szolgáltatások veszélyhelyzet utáni fenntartását, fejlesztését?"
 • És vannak olyan kérdések, amelyek arra mutatnak rá, hogy a kormány valami nagy dologra készül:

 • "Egyetért-e azzal, hogy az érintett szereplők által elfogadott életpálya modell bevezetése esetén az egészségügyi dolgozók vagy csak a közfinanszírozott rendszerben dolgozzanak vagy csak azon kívül, a magánellátóknál ?"
 • "Az állami szakellátó rendszert jelenleg széttagolt irányítói és fenntartói háttér jellemzi. Egyetért-e azzal, hogy a hatékony működtetés és betegút-szervezés érdekében egységesítésre van szükség ?"
 • "Egyetért-e azzal, hogy az erősebb irányítási és szabályozási jogkörön felül a fenntartói háttér egységesítésére is szükség van?"
 • "Szükségesnek tartja-e, hogy az egészségügyért felelős miniszter irányítási jogkörei erősödjenek az állami szakellátó rendszer tekintetében?"
 • A kérdésekből a szándék is kiderül, ami a további központosítás, államosítás és közvetlen kontroll felé mutat. Ha a szándékot tettek k9övetik, akkor ez azt jelenti, hogy

 • Egy orvos csak az állami vagy csak a privát szektorban dolgozhatna.
 • Ezzel bebetonoznák a jelenlegi szegény állami ellátást és a gazdag privát ellátást.
 • Vagy egészen egyszerűen mindenkit visszaterelnének az állami szektorba, elsorvasztva a magánellátást.
 • ez gyakorlatilag a szakrendelők miniszteri felügyelet alá vonását, tehát az eddig önkormányzati tulajdonban lévő rendelők államosítását jelentené.
 • A 444.hu az oktatás államosítását és központosítását hozza fel példának, amikor egy iskolaigazgató kinevezéséről is államtitkári szinten d9öntenek, de ennél is fontosabb, hogy a rendszer bizonyos elemei teljesen működésképtelenné váltak. A beszerzések lebénultak, végtelen hosszúságúra nyúltak, több személycsere és átszervezés után sikerült csak így-úgy újraindítani a folyamatokat.

  Ha végrehajtják a kérdésekben sugallt átalakításokat, akkor a legkisebb ügyekben is Budapesten döntenének, plusz az önkormányzatok elveszítenék a szakorvosok által használt rendelőket.

  Ez utóbbi Szombathelyt nem érinti különösebben, a szakrendelések már a Markusovszky kórház szervezetén belül és a kórház telephelyein, valamint a MÁV rendelőben működnek.

  Csak szondáznak?

  Persze, az a lehetőség is felmerül, hogy egyszerűen szondázzák az egészségügyi dolgozókat. Ki akarják deríteni, meddig mehetnek el úgy, hogy ne kerüljenek szembe a közismerten erős orvpslobbival.

  Közben meg ki lehet fizetni 352 millió forintot egy magáncégnek.

  .

  Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet