Egy 13 éves lány belehalt az új TikTok-örületbe

A szülei nem sejtettek semmit. És nem is sejthettek.

„Mindig tudtuk, hogy hol van, kivel van és mit csinál. Ez is egy teljesen átlagos nap volt, egy barátnőjéhez ment át aludni, akivel együtt sportolt. Majd jött az a telefon, amit soha nem szeretne egyetlen szülő sem kapni.”

Így emlékeznek a 13 éves Esra szülei arra a bizonyos tavaszi napra, amikor gyermeküket kórházba kellett szállítani. Az ausztrál lányt még 8 napon keresztül életben tartották a kórházban, de mivel agya „visszafordíthatatlanul károsodást szenvedett”, az orvosok és a szülők közös döntése után lekapcsolták a gépekről.

"Arra kértek , hogy hozzuk el a családtagokat, a barátainkat, hogy búcsúzzunk el a lányunktól" - "Nagyon, nagyon, nagyon, nagyon nehéz dolog volt ez, hiszen egy nagyon fiatal lélekről volt szó” – meséli az apa .

Esra Haynes
Current Affairs

A lány a „chroming” nevű TikTok-trend áldozata lett.

Erről a szülők akkor hallottak először, ahogy olvasóink zöme is.

A „chroming” nem újdonság, hiszen a „szipuzás”, azaz a vegyi anyagok belélegzése Magyarországon is régóta ismert. (A chroming a króm alapú festékekre utal. Korábban ezeket használták tudatmódosításra.)

Most a kifejezés leginkább azt takarja, hogy tizenévesek dezodorokat lélegeznek be, a belégzést és annak hatását a közösségi médiában megosztják egymással.

Csakhogy életveszélyes jelenségről van szó.

2019-ben két 16 éves fiú már belehalt a divatba.

Most Esra szülei felvilágosító kampányba kezdtek a jelenség visszaszorítására, és néhány nagy ausztrál üzletlánc már elzárható üvegszekrényből árulja az aeroszolos dezodorokat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű