Egy erdélyi gyülekezet fellázadt a lelkészházaspáruk ellen

Az egyházi járulékok magas összege volt az utolsó csepp a pohárban.

Fellázadt az erdélyi Érmihályfalva református közössége a lelkészek ellen, írja a Transtelex nyomán a 444. A hívek bántalmazásra, lelki és pénzügyi visszaélésekre, lelkészekhez nem méltó viselkedésre panaszkodtak, azonban a püspökség és az egyházmegye eddig nem foglalkozott az üggyel.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

A lelkész házaspár 22 éve szolgál Mihályfalván. Már a kezdeti években voltak elégedetlenségek, de csak most jött el az a pont, amikor kiállt és nyilvánosan elkezdett tiltakozni a hívek jelentős többsége a papok viselkedése miatt. Január 28-án például tömegesen kivonultak a templomból.

A hívek szerint a lelkészektől nem áll távol a fizikai erőszak alkalmazása, az istenkáromlás és fenyegetőzés. „A szószéken rendszeresen politikai értekezéseket folytatnak, ha pedig konfliktusuk van valakivel, kivárják a megfelelő alkalmat, hogy megbosszulhassák.

Esküvők, temetések alkalmával igyekeznek megalázni az engedetlen híveket, amikor a legsebezhetőbbek” – mondta a lapnak egy fiatal nő. Más arról beszélt, gyakran sértő módon beszélnek a hívekkel, és temetéskor részvétnyilvánítás helyett arról érdeklődnek, hogy be van-e fizetve az egyházfenntartói járulék.

Oláh Sándor volt presbiter szerint a papok a perselypénzt is lenyúlták, úgy tudja, 200-300 lejjel (kb. 15-23 ezer forinttal) kevesebb összeg került be a könyvelésbe, mint amennyi a perselybontó jegyzőkönyvben szerepelt.

Az egyházkerület február 20-ára közgyűlést hívott össze, ahol bejelentették a két lelkész és a presbitérium lemondását, ugyanakkor a palástjukat nem vették el, más gyülekezetben ezután is szolgálhatnak. Ugyanakkor a pénzügyi és vagyoni átvilágítás során nem találtak visszaélésre utaló jelet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek