Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az emberek morognak. Egy éve nem történt semmi a szombathelyi hajléktanszállóval

A polgármester ígért, két városrész egymásnak feszült. Közben pedig megállapították, hogy a Falco gyár nagyon hangos lenne a hajléktalanoknak.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Legutóbb tavaly februárban tárgyalta a szombathelyi közgyűlés a város hajléktalanszállójának ügyét. A városvezetők ugyanis szándékot mutattak arra, hogy elköltöztessék a Zanati út 1-ből a hajléktalan ellátást. Erre leginkább azért lett volna szükség, mert a környék lakói arra panaszkodnak, hogy 25 éve keseríti meg életüket a szálló. Egészen pontosan azok a hajléktalanok, akik semmiféle társadalmi normának nem akarnak megfelelni.

A lakók arra panaszkodnak, hogy egyes csoportok részegen magukból kikelve ordítanak, csoportokba verődve italoznak közben pedig zaklatják a járókelőket.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Állításuk szerint volt rá példa, hogy egy arra sétáló nő kezéből kitépték a ridikült. 2015-ben pár ezer forintért gyilkosságot is elkövettek Szerdán tárgyalták a szombathelyi hajléktalan nőt megmérgezők ügyét 2016. February 24. 12:21 már itt. Tavaly pedig a környéken történt betörés sorozat elkövetőjéről derült ki, hogy a hajléktalanszálló ideiglenes lakója - legalábbis a lakók így tudják, de állításaikat érdeklődésünkre a rendőrség nem tudta megerősíteni.

A lakók arra panaszkodnak, hogy a hajléktalanok egy csoportja nem akar a társadalmi normáknak megfelelni
nyugat.hu

A lakók aláírásokat gyűjtöttek a szálló elköltöztetése miatt, 380-at gyűjtöttek össze egyetlen délután alatt. Közben pedig a polgármesterhez fordultak, hogy segítsen nekik, mert félnek. Puskás Tivadar meg is ígérte, hogy a szálló ügyére megoldást keresnek.

Túl hangos a Falco-gyár

Ki is sétált a városvezetés a Falco-gyár melletti Sági utcába, hogy ott mi történt azt mutatjuk a Gazdasági és Városstratégiai Bizottság anyagából:

A hajléktalan ellátás áthelyezésének lehetséges helyszíneként a Sági utca 3/A. szám alatti ingatlan merült fel. Mivel az elvégzett zajterhelés vizsgálatok kedvezőtlen eredményt hoztak, így a hajléktalan emberek ellátását biztosító intézmény nem helyezhető el az ingatlanban.

Vagyis a szombathelyi önkormányzat bizottsága egy pillanat alatt megállapította azt, amit évek alatt a lakók bizonygatnak, de mégsem történik semmi az ügyükben. Vagyis hogy a Falco-gyár túl zajos arra, hogy annak szomszédságába embereket költöztessenek.

Végül aztán egy másik helyet jelöltek ki szállónak és uniós forrásból pénzt is sikerült szerezni az építésre. Az új helyet a Csaba utcai felüljáró tövében még álló régi házak helyére akarták kijelölni. Azonban a Szent Gellért utca lakói, úgy tudjuk a szőllősi templom plébánosának szorgos segítségével, elkezdtek aláírásokat gyűjteni azért, hogy a szálló és vele együtt a hajléktalanok nehogy oda legyenek költöztetve.

Két városrész egymás ellen

Többek között azzal érveltek, hogy közel van a Reguly iskola, és a Lidl mögötti új lakótelep. Erre az Éhen Gyula lakótelep lakói azzal vágtak vissza, hogy a jelenleg szállás mellett már közvetlenül lakóházak vannak, egy utcasarokra pedig máris ott az óvoda. Arról nem is beszélve, hogy a város fő bevezető útja mellett van a hajléktalanszálló, aki aztán Szombathelyre érkezik, az egyből az alkoholizáló, ápolatlan emberek látványa fogadja.

Az Éhen telep lakói aztán abba is hagyták a "licitálást". Mint mondták, nem azt akarják, hogy két városrész egymásnak essen. Azt viszont el szeretnék érni, hogy végre, 25 év után ismét nyugodt környéken élhessenek. Erre pedig ígéretet is tett Puskás Tivadar polgármester.

A lakókat képviselve a 2016. júniusi közgyűlésen Élőztünk a szombathelyi közgyűlésről - Júliusban bezár az uszoda, áthelyezik a hajléktalanszállót 2016. June 09. 08:30 még Nagy Gabriella is felszólalt. Ő akkor ezt mondta:

Elértéktelenedtek az ingatlanok, a városvezetés pedig nem vesz tudomást a problémáról. A hajléktalanok közterületen isznak, ürítenek. A helyzet rosszabb lett, amikor a börtönből szabadultakat is ide költöztették. A lakók félnek, a gyerekeket nem merik egyedül elengedni, a nőket is molesztálják a hajléktalanok.

Félelem vs. félelem

Újabb ígéret jött, hogy hamarosan kezdenek valamit a helyzettel, de nem kezdtek. A dolog azért érdekes, mert a környéken lakók valós félelemről beszélnek, miközben Puskás polgármester nemrég egy olyan program támogatásáért kardoskodott Szombathely is felszállt a gyűlölet kampány járatra, támogatják a Stop Sorost 2018. February 15. 13:10 , ami egy jövőbeli félelmet vízionát. A valós felszámolásáért azonban úgy néz ki keveset tesz.

A hajléktalanszálló környékén lakók egyébként elismerik az ott folyó szociális munkát. Ám az a hangos kisebbség, akik nem tudnak és nem is akarnak beilleszkedni a társadalomba megkeserítik az életüket.

Kerestük a polgármesteri hivatalt, hogy hol áll a hajléktalanszálló ügye. Kérdésünkre azonban egyelőre nem érkezett válasz.

A hajléktalanszálló Zanati úti épülete
nyugat.hu

Kerestük a szállóért felelős FÉHE Közhazsnú Nonpofit Kft-ét is. Tőlük azt tudjuk, hogy a szálló költözése jelenleg nincs napirenden. Vagy ha ott is van, akkor nekik nem szóltak.

Az intézmény egyébként tud arról, hogy a szállón lakó és néhány ember viselkedése zavarja a környék lakóit, és azt mondják, hogy ők mindig nyitott ajtókkal várták a lakókat és partnerek minden problémás ügy megbeszélésében. A lakók azonban nem keresik őket.

Sok helyen van város szélén a szálló

A szálló változó létszámmal működik, van, hogy 200-an laknak itt, van, hogy ennél lényegesen kevesebben. A problémát egy bizonyos társaság jelenti, ebbe 8-10 főt kell érteni. A szállótól tudjuk, hogy ők szinte mind pszichiátriai kezelésre szorulnak, ám mivel jelenleg nincs olyan szakosított intézmény, ami befogadná őket, így marad nekik a hajléktalanszálló.

A szálló most annyit tud tenni, hogy ellátja őket. Ha kell mosdatja, fürdeti vagy akár pelenkázza is ezeket az egyébként alkoholproblémákkal küzdő embereket.

Hogy a szálló vezetősége mennyire megpróbál ügyelni a környékre és annak tisztaságára jól mutatja, hogy ha valahol szemetes kezd lenni a környék, akkor maga a szálló vezetője küldi ki az ott lakókat szemetet szedni.

Néhány környékbeli nagyvárosban, mint például Sopron, Győr a hajléktalan ellátás a város szélén van megoldva. Azzal az általunk megkeresett szakemberek is egyetértenek, hogy az az egyik legjobb megoldás, ha ezek a szállók a várostól viszonylag távol vannak. Kevesebb támadási felületet szolgálva ezzel azoknak az embereknek, akik valóban a társadalomba szeretnének visszatalálni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés