Egy falu Szombathely határában, ahol mindenkinek megvan a maga keresztje

Nemesbődön tizenöt ember hét keresztet gondoz. A szépségnek sok formája van.

Nemesbőd egy közel hatszáz lelkes kis község Szombathelytől tíz kilométerre, ahol kialakult egy szép hagyomány, melyet nem hagynak feledésbe merülni.

A helyiek régi kőkereszteket fogadnak örökbe, amelyeket nekik kell gondozni és megőrizni az utókor számára.

A szervezést a Nemesbődért Egyesület végzi. Egyik tagjuk, Gálos Dezsőné, Zsuzsanna mesél nekünk arról, hogy a falut járva észrevették, hogy az idők folyamán több emlékhely is gazdátlanná, elhanyagolttá vált. Ezért döntött úgy az egyesület 2020 tavaszán, hogy "örökbe adják" a kereszteket.

Nemesbődi keresztek
Zsuzsanna, Takács Ferenc: Hagyaték nemesbődi hősök és örökhagyó elődök C. könyv lapjain mutatja a hét keresztet.
Mészáros D. Zsolt

Ez olyan jól sikerült, hogy jelenleg tizenöten gondozzák a hét keresztet, sokan egész családjukkal együtt. Gálos Jenőné, Marika néni például közel 30 évig végezte ezt a munkát, amiért nemrég elismerésben is részesült. Sajnos betegsége miatt neki nemrég tovább kellett adni az általa rendben tartott szobrot.

Úton a keresztek felé

Autóba szállunk, hogy Zsuzsanna megmutasson nekünk néhány keresztet. Az elsőhöz egy hosszú földút végén érkezünk. A keresztet és a kis fahidat, melyet 30 évig Marika néni is gondozott, Kovács Imre és családja vette át. A látvány magáért beszél, még egy autóban suhanva is szívesen megállnánk lefotózni.

Nemesbődi keresztek
Szépen kitakarított emlékhely friss virágokkal, Kovács Imre és családja gondozásában.
Mészáros D. Zsolt

A falu végén, két utca kereszteződésben újra megállunk. Szerdahelyi Dénesné, vagy ahogy mindenki ismeri Ági néni seprűt és lapátot ledobva üdvözöl minket, majd azonnal leszed néhány alig megfonnyadt virágot a szoborról.

Mint megtudjuk, az anyósa lányának adta, tőle pedig 3 éve ő vette át a stafétát. Párat fordul, elkattan az utolsó fotó, majd Ági néni már tovább is áll, seprűt, lapátot a fűben hagyva a szomszédba siet valamit megbeszélni. Zsuzsa nagyot nevet - Ilyen ez a falu. Továbbindulunk.

Nemesbődi keresztek
Ági néni a keresztje mellett. Kattintásra galéria nyílik
Mészáros D. Zsolt

Az Udvardy-kereszthez tartunk. Ezt Horváth Zsolt tartja rendbe.

Nemesbődi keresztek
Az Udvardy kereszt
Mészáros D. Zsolt

Nemesbőd határában a régi 86-os út mentén újabb két szoborhoz érkezünk. A Rádi-keresztet Kissné Szerdahelyi Mariann és Vargáné Pereszteghy Ágota - vagyis Ági - gondozzák felváltva.

Nemesbődi keresztek
A régi dolgokat meg kell őrizni az utókornak.
Mészáros D. Zsolt

Ahogy Mariann fogalmaz - és amivel mindenki egyetért-, itt mindig van mit tenni. Az ünnepekkor például extra díszítéssel készülnek, vagy éppen a kerítést kell festeni.

Mariann úgy érzi, hogy a régi dolgokat érdemes megőrizni az utókornak. Ő nagyon szereti ezt falut, szeretné a szépségeit megtartani, hátha így jobban itt maradnak a fiatalok is. Munkájából adódóan virágkötőként amúgy is szeret kertészkedni, ezért a növények és a régiségek közel állnak a szívéhez.

A 86-os főút túloldalán található a falu talán legszebb alkotása, a Kisasszony-szobor. Ezt útikalauzunk Zsuzsanna, szomszédasszonyával, Udvari Lászlóné, Gitával közösen tartják rendben.

Nemesbődi keresztek
Kisasszony-szobor.
Mészáros D. Zsolt
Hogy teljes legyen a lista, az úgynevezett Vörös keresztet Tóth Károly fogadta örökbe, a hetedik, azaz a Fábián kereszt pedig Ábrahám Ferenc és családjának köszönhetően maradhat fent a falu örökségének részeként.
Nemesbődi keresztek
Zsuzsanna és Gita örökbe fogadott szobra.
Mészáros D. Zsolt

Az egyesület nagy terve pedig az, hogy a kereszteket majd szakemberekkel restauráltatni is fogják.

Nemesbődi keresztek
Búcsú fotó a Nemesbőd melletti műútról.
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Egyéb