Egy igazán kényelmes és takarékos otthonra vágysz? - Ezt nyújtja egy okosotthon

Még egy “okos” dolog - legyinthetsz lemondóan, ha meghallod azt a szót: okosotthon. Kinek van erre szüksége? De mielőtt így tennél, csak egy pillanatra jusson eszedbe a telefonod. Az okostelefon ugyanis megváltoztatta körülöttünk a világot. És az okosotthon sem tud kevesebbet.

Egyre több dolog vált körülöttünk “okossá” az elmúlt években. Tévé, hűtőszekrény, óra, illetve persze az egyik legismertebb: a butatelefonból okostelefonná váló kommunikációs eszköz, mely igencsak kitágította a lehetőségeket az emberek számára néhány év alatt. Hiszen az okostelefonunkkal már nem csak hívásokat tudunk bonyolítani, hanem kapcsolódhatunk az internetre, alkalmazásokat tölthetünk le, melyek gyakorlatilag minden igényt képesek kielégíteni.

Hasonlóképpen érdemes gondolni az okosotthonokra is.

Mitől okos az okosotthon?

Ami miatt más egy okosotthon, mint egy normál, hagyományos, vagyis “buta” otthon, az elsősorban az, hogy a lakásban vagy házban fellelhető elektromos eszközök és berendezések kapcsolatban állnak egymással, illetve egy központi egység által irányíthatók.

Shutterstock

Milyen eszközökről van szó? Elsősorban világításról, hűtésről-fűtésről-szellőzésről, zárakról, redőnyökről, kamerákról, monitorokról, érzékelőkről és persze különféle elektromos használati tárgyakról. Ezek mindegyike bekapcsolható egy rendszerbe, mely automatizálja az otthonunkat, és nem mellesleg irányítható bárhonnan: nemcsak a házból, de akár a világ másik feléről is.

A lényeg tehát a kapcsolat, ami persze sokféle módon megteremthető. Az otthonok automatizálásához speciális rendszereket használnak, mint például a Z-Wave, a Zigbee, a KNX, vagy a jól ismert WiFi, mely az interneten keresztül képes irányítani az eszközeinket. Ugyanakkor nem minden esetben szükséges ahhoz internet, hogy kapcsolatba lépjünk valamely eszközzel. Ez akkor előnyös, ha valami gond lenne a nettel, de erről majd később.

Milyen előnyei vannak az okosotthonnak?

Miért jó összekapcsolni az eszközeinket és ezeket egy központi egység segítségével, mondjuk egy mobiltelefonról irányítani mindent, illetve látni az aktuális állapotokat? Nos, a legfőbb érv talán a kényelem. Mára rendkívüli módon megszaporodtak az életünkben az elektromos eszközök, és ezek használatának nem az a legegyszerűbb módja, ha külön-külön irányítjuk, kezeljük őket.

Pontosan azért, mert mára túl sok lett belőlük és nagyon különbözőek, a szokványos módon kényelmetlen, nehézkes és időt rabló a használatuk. Ráadásul emiatt az energiafelhasználásuk is messze elmarad az optimálistól.

Persze lehet, hogy egyszerűnek tűnik, hogy odamész a villanykapcsolóhoz és felkapcsolod, ami által világosságba borul a szoba, de mivel számtalan más eszközödet kell a saját kezelőpaneljével - ami azért néha bonyolultabb egy villanykapcsolónál - irányítani, ezért ha egy központi felületen tudod őket kezelni, vagy az említett villanykapcsoló sokkal többet tud egy lámpa felkapcsolásánál, az egy sokkal praktikusabb megoldás.

Ez azt jelenti, hogy megteheted a megszokott dolgokat - légkondicionálás beállítása, villanyok automatikus le- vagy felkapcsolása, a sütő előmelegítése stb. -, amelyeket egyébként is megtennél, csak sokkal egyszerűbben, hatékonyabban.

Gondolj arra, hogy egy hideg téli este hazaérkezel, és nem beesel a sötét, kihűlt lakásba kulcsot, zárat és villanykapcsolót keresgélve, majd előkaparod a fagyasztóból a pizzát, miközben megvárod, hogy bemelegedjen a sütő, hanem már útközben bekapcsolhatod a fűtést, elindíthatod a tűzhelyet, végül felkapcsolhatod a villanyt, így amikor megérkezel az otthonodba, már a meleg, kivilágított lakás vár, ahol csak a hűtőből kell áttenned a meleg sütőbe a pizzát, ami mindjárt kész is.

Ráadásul össze is hangolhatod az egyes elektromos eszközök és berendezések működését, miközben olyan plusz lehetőségek is megjelennek, melyekre eddig még nem gondoltál, viszont rendkívül hasznosak. Be tudod állítani például egy napirend alapján, hogy mit tegyenek az egyes eszközök, így bizonyos dolgok automatikusan történnek meg a nap egy adott időpontjában.

Olyan ez, mint ahogy egy termosztát működik és szabályozza a fűtést, csak annál sokkal szélesebb körűek a lehetőségek. Ráadásul egyes eszközök még akár tanulni is képesek a ház lakóinak napirendje vagy aktivitása alapján, így aztán egy jól behangolt rendszer jelentősen le tudja egyszerűsíteni egy otthon kezelését.

Milyen eszközökről beszélünk?

Ha esetleg már nézelődtél a webáruházakban okosotthon témában, akkor láttad, hogy rendkívül széles a választék okoseszközökből. Az egyik legszélesebb és legrégebb óta elérhető kategória az okosizzóké és -lámpáké, mint amilyen a talán már a legtöbb ember számára nem ismeretlen Philips Hue is.

Shutterstock

Ha még nem próbáltad, akkor röviden összefoglalva, ezek az izzók arra képesek, hogy egy előre beállított programnak megfelelően, vagy egy meghatározott jelzés hatására kapcsolják le és fel a világítást, a megadott paramétereknek megfelelően. De hogy csak a legegyszerűbb lehetőséget vegyük: a telefonoddal is lekapcsolhatod bármikor a villanyt.

Talán még ismertebbek a már elterjedt okostévék, melyek kapcsolódnak az internetre, és ezáltal bővülnek az elérhető tartalmi lehetőségek. Letölthetők velük filmek, játékok, de akár facebookozhatsz is.

Ami viszont érdekesebb, hogy hűtőszekrényből vagy tűzhelyből is akad már okos verzió, ahogy hasznosak az okos füstérzékelők is, és persze az egyik alapvető eszközt az okos termosztátok jelentik. Szintén ide tartoznak ma már az okos zárak, így a telefonod segítségével nyithatod vagy zárhatod az ajtókat, és akár másokat is beengedhetsz a lakásba úgy, hogy nem vagy otthon.

A lényeg azonban az, hogy ha mindezeket az eszközöket - és a felsoroltaknál még jóval többet - összekötöd, akkor az teljes és kényelmes irányítást enged az otthonod felett, és nem mellesleg javítja annak energiafelhasználását is.

Mennyibe kerül mindez?

Egy okosotthon azért jó, mert nem kell egyszerre kiépíteni egy teljes és méregdrága rendszert, hanem bármikor, bármilyen eszközt beszerezhetsz valamely webáruházból, majd azt használatba veheted. Önmagában egy okosizzó nem egy nagy összeg, később beszereltetsz egy okoszárat, és így lépésenként haladhatsz az okosotthon kialakítása felé.

És hogy hogy lesz ebből rendszer? Ehhez kell egy jó szoftver. Habár az egyes eszközöknek is megvan a maguk szoftvere, applikációja, amivel irányíthatod őket, ez így még messze nem kényelmes.

Akad azonban olyan magyar fejlesztésű mobilalkalmazás, illetve rendszer a piacon, mely képes arra, hogy bármely eszköz irányítása belekerüljön egy központi felület alá. Ez a Smartive, mely maximális rugalmasságot biztosít: azon okoseszközök alapján “személyre szabható”, melyek megtalálhatók egy adott lakásban.

A Smartive által gyakorlatilag bármely új eszköz bekapcsolható, beilleszthető a rendszerbe, és innentől kezdve egy felületről, egy rendszerként irányíthatók a ház okos eszközei. Érdemes kiemelni, hogy a Smartive esetében nem egy felhő alapú rendszerről van szó - miközben természetesen távolról irányítható az otthon és szemmel tartható annak állapota -, ami azért előnyös, mert így nem függ az internettől, vagyis biztonságosabb és stabil a használata.

De, ha esetleg nem igazodnál ki az okoseszközök kínálatában, és egyből egy teljes, intelligens rendszert szeretnél telepíteni az otthonodba, akkor az sem probléma, mert a Smartive szakemberei az igényeidnek megfelelően összeállítanak és behangolnak egy személyre szabott rendszert, amit már csak használatba kell venned.