Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hová tűnnek a telefonfülkék Szombathelyről? És meddig fogynak még?

Egy évtizede még minden sarkon állt egy telefonfülke, manapság azonban már kihalófélben lévő fajnak számít. De miért is?

Élénken emlékszem még arra az időszakra gyerekkoromból, mikor a legmenőbb dolog volt különféle telefonkártyákat gyűjteni. A megboldogult Matáv ügyesen többféle gyűjthető sorozatot is készített, amikről ha lefogyott a lebeszélhető percek száma, még mindig remek cserealapnak számítottak az iskolában.

Ó, azok a régi szép idők

A kártyás fülkék mellett természetesen mindig volt egy pénzes is, azoknak a kevésbé szerencséseknek, akik nem rendelkeztek telefonkártyával. A fülkék sűrűn behálózták a várost, és ha valakinek sürgős telefonálnivalója akadt, néhány percen belül garantáltan talált magának készüléket. Gyakorta kellett még sorban is állni, olyan sokan használták őket.

Telefonfülke a Kossuth Lajos utcában
A fülke még megvan, csak éppen a készülék hiányzik belőle a szombathelyi Nagyposta előtt - további képekért katt!
Garai Antal Atom

Aztán a vég kezdeteként megjelentek az első mobiltelefonok, és terjedésükkel egyre csak szorították vissza a nyilvános telefonkészülékeket. Manapság már szinte mindenkinek van mobilja, de ha megkérdeznénk az embereket az utcán, hogy mikor használtak utoljára nyilvános telefont, sokan bizony csak években mérve tudnának válaszolni.

Ezért aztán vannak olyanok, akik szerint felesleges a nyilvános telefon, hiszen manapság már mindenkinek van mobilja, de azért azt is vegyük számításba, hogy Murphy törvényei szerint ami elromolhat, az el is romlik – és ez bőven igaz a mobiltelefonokra is. Bármikor lemerülhet, tönkremehet, elveszhet, ellophatják, vagy előfordulhat az is, hogy valakinek valóban nincsen. És ha ott állunk éppen tanácstalanul az utcán, akkor jönnek képbe a nyilvános telefonok.

Annyi, amennyi

Városunkban drasztikusan lecsökkent a telefonfülkék száma. A legújabb törvényi szabályozás szerint ugyanis városokban minden 3 ezer lakosra kell jutnia egy nyilvános telefonnak – ez Szombathely városára átszámítva 26 készüléket jelent. Ezt még túl is teljesíti a Telekom, mivel városunkban jelenleg 43 helyen tudunk nyilvános hívást indítani.

Telefonfülke elfogadható érméi
A modernizált verzió már eurót is elfogad - további képekért katt!
Garai Antal Atom

De mivel egyre csökken azoknak a száma, akik még betérnek a telefonfülkékbe, hogy a négy üvegfal között kiöntsék mindazt, ami a szívüket nyomja, ezért az elmúlt hetekben 14 kevéssé használt készüléket számolt fel a Telekom. A megmaradt telefonok már mind a modernebb érát képviselik: az esetleges külföldi turisták kedvéért ugyanis már 50 centes illetve 1 és 2 eurós érmével is fizethetünk a percekért.

Alternatívák

Az üresen árválkodó fülkék egyenlőre még ott állnak elhagyva egy-egy utcasarkon, de nyilván már nem sokáig. A leszerelt telefonfülkék elsősorban a még működő társaik számára biztosítanak alkatrészeket. Pedig kár értük, hiszen a bordó bokszokat igazán sok mindenre fel lehetne használni: ha követnénk a külföldi városok példáját, átalakulhatnának Wifi hotspottá, de kialakíthatnának belőlük például egyszemélyes buszmegállókat, miniatűr üvegházat, vagy akár szolgálhatnának öltözőkabinként a strandokon – persze csak ha előbb besötétítik az üveget.

Telefonfülke a Rákóczi utcában
Az üeresen ácsorgó fülkékből valószínűleg alkatrész lesz - további képekért katt!
Garai Antal Atom

Végső esetben akár el is adhatnák őket: az Ebayen egy jó állapotú telefonfülkéért akár több száz dollárt is ki szoktak fizetni a gyűjtők, de találtunk licitálható darabokat a Vaterán, és az Apródon is, szóval ha valaki szeretne egyet otthonra (nagyon divatos manapság a telefonfülkében kialakított kerti zuhany) vagy akár cégének irodájába dizájnelemként, annak nem kell az éjszaka leple alatt zsebre vágni egyet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra