Egy újabb szombathelyi alpolgármester váltott pártot, és csatlakozott hozzá egy képviselő is

A szombathelyi közgyűlésben megerősödött a DK. Van-e ennek jelentősége?

"Mostantól a Demokratikus Koalíció színeiben képviselem a szombathelyieket" - írja szerdai Facebook-bejegyzésében Horváth Attila.

Szombathely pénzügyekért és költségvetésért felelős szocialista alpolgármestere azzal indokolja döntését, hogy

Ebben a bő évtizedben azt tanultam meg, hogy a tisztességes szándék és a szavak mit sem érnek a politikában, ha nem rendelkezünk azzal a képességgel, ami a tettekhez és a kormányzáshoz kell. Ez nemcsak Szombathelyre vagy bármely más magyar városra, hanem az országra is igaz. Régóta úgy látom, hogy országosan a Demokratikus Koalíció jelenti az egyetlen kormányzóképes erőt az ellenzékben, Dobrev Klára és az Árnyékkormány csak még látványosabbá tették ezt. Látszik, hogy a DK felismerte, nem elég beszélni arról, hogy mit tennénk, mert nem fog az ölünkbe hullani; kockáról kockára kell felépíteni az ellenállást és fel kell készülni a kormányzásra is.

Horváth Attila
Vágvölgyi Bálint

Ugyanerről értesíti a választópolgárokat a Facebookon egy másik városi MSZP-s képviselő, Kopcsándi József is:

Ő így ír erről:

"Mindig azt mondtam, hogy csak úgy érdemes politizálni, ha az ember úgy ígér, ha be is tudja tartani az ígéreteit. Csak azért mertem megígérni, hogy egy egészségügyi alapellátó intézetet fogunk létrehozni az egykori városi strand területén, mert tudtam, hogy képesek leszünk rá. Csak azért mertem azt ígérni, hogy növelni fogjuk a körzetben lévő bölcsődei férőhelyek számát, mert tudtam, hogy meg tudjuk csinálni. Azóta mindkét terv megvalósult. Szeretném, ha azt is megígérhetném, hogy Szombathely fel fog szabadulni az Orbán-kormány önkormányzatokat szorongató politikája alól, ehhez azonban kormányváltásra és egy kormányzóképes alternatívára van szükség. Ezért döntöttem úgy, hogy a jövőben a DK önkormányzati képviselőjeként szeretnék dolgozni. Csak a DK-ban látom azt az építkezést és szervezőerőt, ami a kormányváltáshoz kell, és azt a felkészültséget, ami alapvető feltétele egy jobb, igazságosabb és baloldali kormányzásnak. Igen, mostanra Dobrev Klára az egyetlen reményünk arra, hogy 4 év múlva ne Orbán Viktornak hívják a magyar miniszterelnököt."

Kopcsándi József
Mészáros D. Zsolt

A politikusok átigazolása nem teljesen váratlan.

Egyrészt országos jelenségről van szó. Az utóbbi hetekben-hónapokban ellenzéki politikusok sora jelentette be, hogy átlép a DK-ba, ami jelenleg messze a legerősebb legszervezettebb ellenzéki párt. Néhány nappal ezelőtt a Párbeszéd Magyarországért (PM) Pest megyei szervezetének volt alelnöke jelentette be, hogy a Gyurcsány-pártban folytatja a politizálást, év végén pedig Újpest polgármestere tette ugyanezt. Ő korábban a Momentum tagja volt.

Szombathelyen sem teljesen új a pártok közötti mozgás.

2020 novemberében egy budapesti sajtótájékoztatón közölték, hogy László Győző, Szombathely alpolgármestere belépett a Momentumba.

Mit is jelent mindez?

Amikor 2019-ben az ellenzéki szövetség "Éljen Szombathely!" névvel megnyerte a választást, nem különösképpen hangsúlyozták, hogy ki melyik pártnak a tagja, és ilyen névvel alakult meg a frakció is.

A pártok közötti mozgások nem valószínű, hogy jelentős változást vagy törést okoznak a szombathelyi városvezetés működésében, mivel az Éljen Szombathely! mint brand és politikai szövetség már eddig is sokkal hangsúlyosabb volt, mint az azt alkotó pártok.

Inkább arról lehet szó, hogy a politikusok a talaját vesztett MSZP alternatíváját keresik az életképesebbnek tűnő Momentumban és DK-ban. Mellesleg ez utóbbinak immár három képviselője (és ezzel együtt egy komolyabb frakciója) is lesz a szombathelyi közgyűlésben: Horváth Attila és Kopcsándi József mellett Szuhai Viktor is ennek a pártnak a tagja. (A DK-hoz szintén kötődő Czeglédy Csaba papíron független képviselő.)

Nemény András polgármester, Horváth Soma alpolgármester és Bokányi Adrienn tanácsnok továbbra MSZP-s.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet