Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Orbán Viktor: Egyelőre nem a korlátozások feloldása a legégetőbb kérdés

A kormányfő összegezte a hét történéseit péntek reggeli rádióinterjújában.

Emberéletek múlnak a vakcinán, és minden élet számít, ezért fontos, hogy minél több vakcina legyen Magyarországon - mondta Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában.

Maradnak a korlátozások?

A kormányfő interjújának leghangsúlyosabb része talán az volt, mikor arról beszélt, hogy egyelőre nem a korlátozások feloldása a legégetőbb kérdés.

Először vakcinát kell biztosítani az összes egészségügyi dolgozónak, az otthonok lakóinak és dolgozóinak, az időseknek és krónikus betegeknek és a védekezés egyéb szereplőinek, és ide tartoznak a kormány tagjai is. Majd ha ezen túl vagyunk, akkor lehet beszélni a korlátozások feloldásáról - magyarázta Orbán Viktor, majd hozzátette, hogy mindez azon múlik, milyen gyorsan megy a vakcinák beszerzése.

"Az EU továbbra is lassú"

Orbán Viktor a vakcinák európai uniós engedélyezésével kapcsolatban rámutatott, hogy ha csak egy-két oltóanyagot engedélyeznek, az nem teremt versenyhelyzetet, pedig ha verseny van, akkor megmozdulnak a gyártók.

A miniszterelnök közölte, hogy nem akar huzakodni Brüsszellel, nem akar most belemenni a politikai csatározásokba. Mindössze annyit várna el az Uniótól, hogy vegye észre: emberéletek múlnak a vakcinabeszerzés sebességén.

Bizonyos cégeknek van vakcinájuk, de Brüsszel nem adja ki az engedélyt, miközben máshol már oltanak vele, és olcsóbb is, mint a már forgalmazott oltóanyag - tette hozzá.

Orbán Viktor arra is kitért, hogy a csütörtöki EU-csúcson a lengyel miniszterelnök felszólalásában arra kérdezett rá, hogy ha például az AstraZeneca jó Nagy-Britanniában, akkor miért nem jó az európaiaknak, miért nem adják ki rá az engedélyt.

"A munkahelyek megmentése az egyik legfontosabb feladat"

A miniszterelnök kiemelte, hogy a magyar válságkezelés arra épül, hogy a munkahelyeket védjék meg, és ehhez erős vállalkozások kellenek. Ezért kellett a hitelmoratórium, az adócsökkentés, mert nem megszorítás kell válság idején, hanem adócsökkentés és fejlesztés - fogalmazott.

Orbán Viktor arról is beszámolt, hogy elrendelték egy olyan gyár felépítését, amely bármilyen esetben, ha képesek kifejleszteni vakcinát, sok oltóanyagot tud gyártani, és ez a gyár Debrecenben épül fel.

Azt is mondta, hogy a jövő héten hoznak döntést az érettségizőkről és tanáraikról, hogy az oltás szempontjából "előrehozzák-e őket". De korai még arról beszélni, hogyan oldhatják fel a korlátozásokat, a fontos, hogy mindenki betartsa a szabályokat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra