Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vas megyében 20 képviselőjelölt indul április 11-én

Péntek délutánig kellett leadniuk a jelölteknek a kopogtatócédulákat. Nagy verseny volt, a regisztráció hétfő délutánig tartott. Meglepetés a megyében, hogy két új párt is listát állíthat, az MDF viszont nem.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kopogtatócédula-gyűjtés az első akadály, amelyet le kell küzdeniük az országgyűlési képviselői ambíciókat dédelgetőknek. Régóta nyilvánvaló, hogy egyedül nem is megy a dolog, csak szervezett csapattal, lelkes aktivistákkal lehet a jelöltenkénti 750 ajánlószelvényt bespájzolni. Ezért főként a szervezettebb pártoknak van esélyük, de érdekes, hogy Vasban az országos átlagnál jobban szerepeltek a kisebbek. Meg kell jegyeznünk, hogy az utolsó pillanatban bukott el az MDF 2. választókerületi jelölje, az ismert sportoló, Mészáros Tibor.

Az egyéni választókerületi jelöltek

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

1. választókerület (Szombathely északi része)

Balassa Péter (Jobbik), dr. Ipkovich György (MSZP), dr. Puskás Tivadar (Fidesz, KDNP), dr. Szabó Gábor (MDF).

2. választókerület (Szombathely déli része és vonzáskörzete)

Dr. Hende Csaba (Fidesz, KDNP), Kohuth Győző Viktor (Civil Mozgalom), dr. Nemény András (MSZP), dr. Árvai Roland (Jobbik).

3. választókerület (Kőszeg és környéke)

Básthy Tamás (Fidesz, KDNP), Giczy József (Jobbik), Plechl Tibor István (LMP), Rába László (MSZP), Szabó Erika (Civil Mozgalom).

4. választókerület (Sárvár és környéke)

Gergácz Ildikó (LMP), György Tamás (Jobbik), Kovács Ferenc (Fidesz, KDNP), Szabó Lajos (MSZP).

5. választókerület (Körmend és környéke)

Bana Tibor (Jobbik), Oroszvári Péter (MSZP), V. Németh Zsolt (Fidesz, KDNP).

Eltűntek, de vannak újak

Ha mindezt összehasonlítjuk a négy évvel ezelőtti adatokkal, az első, ami szembetűnik, hogy kevesebb jelöltnek sikerült átugrani az első akadályt. 2006-ban még 26 jelölt gyűjtötte össze a szükséges mennyiségű kopogtatócédulát a megyében, az idén 20. Négy éve volt olyan választókerület, a 3. számú kőszegi, ahol hét jelölt indult, itt most öten vannak.

Az is érdekes, hogy 2006-hoz képest milyen jelölőszervezetek, azaz pártok tűntek el. Az SZDSZ például, de eltűnt a MIÉP is, igaz, ők négy éve a Jobbikkal közösen indultak. És eltűnt a hosszú nevű Kereszténydemokrata Párt – Keresztényszociális Centrum Összefogás.

Helyettük vannak mások. Így a Jobbik, amelyik minden választókerületben jelöltet tudott állítani, és ami igazán érdekes, két-két jelöltet regisztráltak a Lehet Más a Politika és a Civil Mozgalom pártoktól. Szóval, itt azért színesebb a kép, mint az ország jó néhány részén.

Erőkoncentráció?

De ha már itt tartunk, szembetűnő, hogy a kicsik két-két jelöltet állítottak. Ennek azért van jelentősége, mert Vas megyében két regisztrált jelölttel lehet megyei listát állítani. Valószínűsíthető, hogy az LMP és a CM ezért koncentrálta erőit két-két olyan választókerületre, ahol húzóembereket tudtak indítani. Az MDF viszont csak egy jelöltet tudott állítani a megyében és emiatt elesett attól, hogy megyei listát állíthasson.

Így tehát öt párt neve szerepel majd a megyei listán. A Fidesz-KDNP, az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Civil Mozgalom. A megyei és az országos listákról rövidesen bővebben írunk, egyelőre még nem minden pártlista nyilvános, és a választási bizottságok is dolgoznak azok regisztrációján.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés