Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Vétkes, aki most hallgat! - Egyetemisták, szakszervezetisek demonstráltak

A felsőoktatást érintő változtatások közül egyebek mellett az állami finanszírozású helyek számának és a hallgatók érdekképviseleti jogának csökkentése miatt tiltakoztak fiatalok és idősebbek kedd este a szombathelyi Fő téren. Az elfogadás előtt álló jogszabály ellen nyilatkozatot is készítettek, ezt azonban a polgármester helyett két szocialista politikus vette át.

A demonstrálók a csípős hidegben mintegy 150-200-an gyűltek össze a Berzsenyi téren, az egyetem D épülete előtt. Nem messze tőlük a Liga, a SZEF és egyéb civil szervezetek tagjainak körében elsőként Horváth Csabát, az MSZOSZ regionális képviseletének vezetőjét kérdeztük.

A fiatalok jövője forog kockán

Ma azért vagyunk itt, mert a fiatalok jövője forog kockán. Nemcsak szakszervezetisként jöttem, hanem szülőként és nagyapaként is. Az egyetemistákat a felsőoktatási törvény tervezett változásaival ugyanolyan támadás érte, mint ami korábban bennünket a Munka törvénykönyve, vagy az adótörvények kapcsán

– mondta a nyugat.hu-nak Horváth, akitől megtudtuk, hogy november 4-én, immár az egyetemistákkal kiegészülve útlezárásokat szerveznek a megyében.

NymE SEK HÖK demonstráció
Demonstrálók: irány a városháza
Bonyhádi Zoltán

A fiatalok már kevésbé voltak ilyen beszédesek. Azt mindenesetre rögzíthetjük, hogy nem a buli kedvéért vettek részt a tüntetésen, hiszen például a bölcsész kar sorsáról, valamint az államilag finanszírozott helyek drasztikus csökkentéséről is beszélgettek. A tüntetők aztán sípokkal és zászlókkal vonultak át a városháza előtti térre. Itt éppen Agnes Release Me (Engedj el!) című száma dübörgött. Akár azt is feltételezhetnénk, hogy a dal a törvénytervezet azon pontjának szólt, mely szerint a fiatalok a diploma megszerzése után nem vállalhatnak rögtön munkát külföldön.

A demonstrálók között aztán kiszúrtuk Gyebrovszki János és Horváth Attila MSZP-s, valamint Horváth Zoltán LMP-s városi képviselőt is. Ekkor még nem sejtettük, hogy a két szocialista politikusnak lesz még szerepe az este folyamán.

A hallgatók most nem hallgatnak

Kéri Péter HÖK-elnök olvasta fel nyilatkozatukat, valamint a külön a SEK-esek által készített kiegészítést. Utóbbiban Puskás polgármestert, aki a város első embere, országgyűlési képviselő és egyetemi docens is egyben, arra kérik, támogassa elképzeléseiket. Továbbá álljon ki Szombathelyért mint egyetemi városért. A törvény kapcsán pedig az egyetemisták álláspontjának lényege: a tervezet olyan pontokat tartalmaz, melyek bevezetése egyértelműen hátrányosan érinti a felsőoktatásban jelenleg, és a jövőben részt vevő hallgatókat.

NymE SEK HÖK demonstráció
Kéri (a pódiumon balról) olvasta a nyilatkozatot
Bonyhádi Zoltán

Nagy problémát jelent az államilag finanszírozott helyek számának drasztikus csökkentése is. A hallgatók Diákhitel 2.0-val történő megsegítése pedig csak a lakossági hitelállomány növekedését idézi elő, mely egyértelműen ellentétes a kormányzat által korábban hirdetett politikával.

A nyilatkozat szerint az egyetemisták érdekképviseleti jogának bármilyen mértékű csökkentését továbbra is elfogadhatatlannak, az univesitas szellemiségével összeegyeztethetetlennek tartják. Horváth Csabát és a szakszervezetiseket aztán vastaps fogadta.

NymE SEK HÖK demonstráció
200-an fagyoskodtak az egyetemért
Bonyhádi Zoltán

Nincs párbeszéd, színen a szocialisták

Az elmúlt másfél évben a jelenleg regnáló, arrogáns hatalmi diktatúrát kialakító kormányzat, és a hallgatag bárányok módjára gombot nyomó fideszes képviselők olyan döntéseket hoztak, melyek jelentősen rontották a magyar munkavállalók helyzetét. Felszámolták a szociális párbeszéd rendszerét, helyette inkább levelezni kezdtek az emberekkel. Az új hatalom, élén Orbán Viktorral, a nép tanítójával, görögtüzet rakott, amikor hozzányúlt a felsőoktatáshoz és a munka világához. Nagy lehet ennek a lángja, sok embert megégethet. 2011 októberében ezerszer hangzik el a munkahelyeken, hogy félek, nem merek véleményt mondani. Tényleg így kell ennek lennie? Aki most nem hallatja hangját cinkos a vétkesek között!

- összegzett Horváth.

Majd átadta a mikrofont Katona Attila tanszékvezetőnek, aki elsőként az érdemi párbeszéd hiányára hívta fel a figyelmet. Majd kijelentette, hogy a nemzeti újjászervezés hangzatos jelszavával durván nyúlnak hozzá szinte az összes társadalmi alrendszerhez. Teszik mindezt anélkül, hogy a változtatások mögött hiteles szakértői vélemények lennének. Katona szerint a jogszabály nem véletlenül 2012-től lépne életbe, hiszen 2014-ben választási év lesz, s akkor ilyen döntést már nem lehetne bevezetni. Az ugyanis meglátszódna a voksokon.

NymE SEK HÖK demonstráció
Gyebrovszki átvette a papírt
Bonyhádi Zoltán

Kéri Péter aztán szerette volna átadni a nyilatkozatot Puskás Tivadar polgármesternek, aki azonban, bár kapott meghívást, nem vett részt a demonstráción. A papírt végül Horváth Attila és Gyebrovszki János vette át. Mint mondták: ők majd átadják azt a polgármesternek. A demonstrálók aztán a halálraítélt felsőoktatásért mécseseket, gyertyákat gyújtottak, melyeket a Szentháromság szobor lábánál helyeztek el.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra