Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vétkes, aki most hallgat! - Egyetemisták, szakszervezetisek demonstráltak

A felsőoktatást érintő változtatások közül egyebek mellett az állami finanszírozású helyek számának és a hallgatók érdekképviseleti jogának csökkentése miatt tiltakoztak fiatalok és idősebbek kedd este a szombathelyi Fő téren. Az elfogadás előtt álló jogszabály ellen nyilatkozatot is készítettek, ezt azonban a polgármester helyett két szocialista politikus vette át.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A demonstrálók a csípős hidegben mintegy 150-200-an gyűltek össze a Berzsenyi téren, az egyetem D épülete előtt. Nem messze tőlük a Liga, a SZEF és egyéb civil szervezetek tagjainak körében elsőként Horváth Csabát, az MSZOSZ regionális képviseletének vezetőjét kérdeztük.

A fiatalok jövője forog kockán

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Ma azért vagyunk itt, mert a fiatalok jövője forog kockán. Nemcsak szakszervezetisként jöttem, hanem szülőként és nagyapaként is. Az egyetemistákat a felsőoktatási törvény tervezett változásaival ugyanolyan támadás érte, mint ami korábban bennünket a Munka törvénykönyve, vagy az adótörvények kapcsán

– mondta a nyugat.hu-nak Horváth, akitől megtudtuk, hogy november 4-én, immár az egyetemistákkal kiegészülve útlezárásokat szerveznek a megyében.

NymE SEK HÖK demonstráció
Demonstrálók: irány a városháza
Bonyhádi Zoltán

A fiatalok már kevésbé voltak ilyen beszédesek. Azt mindenesetre rögzíthetjük, hogy nem a buli kedvéért vettek részt a tüntetésen, hiszen például a bölcsész kar sorsáról, valamint az államilag finanszírozott helyek drasztikus csökkentéséről is beszélgettek. A tüntetők aztán sípokkal és zászlókkal vonultak át a városháza előtti térre. Itt éppen Agnes Release Me (Engedj el!) című száma dübörgött. Akár azt is feltételezhetnénk, hogy a dal a törvénytervezet azon pontjának szólt, mely szerint a fiatalok a diploma megszerzése után nem vállalhatnak rögtön munkát külföldön.

A demonstrálók között aztán kiszúrtuk Gyebrovszki János és Horváth Attila MSZP-s, valamint Horváth Zoltán LMP-s városi képviselőt is. Ekkor még nem sejtettük, hogy a két szocialista politikusnak lesz még szerepe az este folyamán.

A hallgatók most nem hallgatnak

Kéri Péter HÖK-elnök olvasta fel nyilatkozatukat, valamint a külön a SEK-esek által készített kiegészítést. Utóbbiban Puskás polgármestert, aki a város első embere, országgyűlési képviselő és egyetemi docens is egyben, arra kérik, támogassa elképzeléseiket. Továbbá álljon ki Szombathelyért mint egyetemi városért. A törvény kapcsán pedig az egyetemisták álláspontjának lényege: a tervezet olyan pontokat tartalmaz, melyek bevezetése egyértelműen hátrányosan érinti a felsőoktatásban jelenleg, és a jövőben részt vevő hallgatókat.

NymE SEK HÖK demonstráció
Kéri (a pódiumon balról) olvasta a nyilatkozatot
Bonyhádi Zoltán

Nagy problémát jelent az államilag finanszírozott helyek számának drasztikus csökkentése is. A hallgatók Diákhitel 2.0-val történő megsegítése pedig csak a lakossági hitelállomány növekedését idézi elő, mely egyértelműen ellentétes a kormányzat által korábban hirdetett politikával.

A nyilatkozat szerint az egyetemisták érdekképviseleti jogának bármilyen mértékű csökkentését továbbra is elfogadhatatlannak, az univesitas szellemiségével összeegyeztethetetlennek tartják. Horváth Csabát és a szakszervezetiseket aztán vastaps fogadta.

NymE SEK HÖK demonstráció
200-an fagyoskodtak az egyetemért
Bonyhádi Zoltán

Nincs párbeszéd, színen a szocialisták

Az elmúlt másfél évben a jelenleg regnáló, arrogáns hatalmi diktatúrát kialakító kormányzat, és a hallgatag bárányok módjára gombot nyomó fideszes képviselők olyan döntéseket hoztak, melyek jelentősen rontották a magyar munkavállalók helyzetét. Felszámolták a szociális párbeszéd rendszerét, helyette inkább levelezni kezdtek az emberekkel. Az új hatalom, élén Orbán Viktorral, a nép tanítójával, görögtüzet rakott, amikor hozzányúlt a felsőoktatáshoz és a munka világához. Nagy lehet ennek a lángja, sok embert megégethet. 2011 októberében ezerszer hangzik el a munkahelyeken, hogy félek, nem merek véleményt mondani. Tényleg így kell ennek lennie? Aki most nem hallatja hangját cinkos a vétkesek között!

- összegzett Horváth.

Majd átadta a mikrofont Katona Attila tanszékvezetőnek, aki elsőként az érdemi párbeszéd hiányára hívta fel a figyelmet. Majd kijelentette, hogy a nemzeti újjászervezés hangzatos jelszavával durván nyúlnak hozzá szinte az összes társadalmi alrendszerhez. Teszik mindezt anélkül, hogy a változtatások mögött hiteles szakértői vélemények lennének. Katona szerint a jogszabály nem véletlenül 2012-től lépne életbe, hiszen 2014-ben választási év lesz, s akkor ilyen döntést már nem lehetne bevezetni. Az ugyanis meglátszódna a voksokon.

NymE SEK HÖK demonstráció
Gyebrovszki átvette a papírt
Bonyhádi Zoltán

Kéri Péter aztán szerette volna átadni a nyilatkozatot Puskás Tivadar polgármesternek, aki azonban, bár kapott meghívást, nem vett részt a demonstráción. A papírt végül Horváth Attila és Gyebrovszki János vette át. Mint mondták: ők majd átadják azt a polgármesternek. A demonstrálók aztán a halálraítélt felsőoktatásért mécseseket, gyertyákat gyújtottak, melyeket a Szentháromság szobor lábánál helyeztek el.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés