Gyomorforgató bűz terjeng Egyházasrádócon egy kutyatenyésztő hanyagsága miatt

A szomszédok már több mint tíz éve próbálnak megoldást találni az áldatlan állapotra, de senki sem tud, vagy akar segíteni nekik.

Egy egyházasrádóci olvasónknak már 11 éve keseríti meg a mindennapjait a szomszédja. De nem a szokásos,

reggel hatkor nyírja a füvet minden szombaton

féle szomszédról van szó, hanem egy kutyatenyésztőről, aki látszólag magasról tesz arra, hogy milyen körülmények között élnek az állatai. A férfi hozzáállásának köszönhetően az utcában szinte mindig orrfacsaró bűz terjeng, elszaporodtak a patkányok és a legyek, így szinte lakhatatlanná vált a környék. Ráadásul a férfi a kutyák mellett sertéseket is tart, amik rendszeresen átszöknek a kerítésen, habár még villanypásztorokat is telepítettek.

Elviselhetetlen bűzt és kleptomániás patkányokat hozott magával

Olvasónk elmondta, hogy - az akkor még csak leendő - szomszédja 2004-ben kereste meg azzal a kérdéssel, hogy tenyészthet-e kutyákat a mellette lévő telek hátsó részén. Ő persze beleegyezett, de most már úgy érzi, élete egyik legrosszabb döntését hozta meg akkor. A szomszéd szépen lassan kimutatta a valódi énjét, és már több mint egy évtizede keseríti meg a Kisrádócon élők mindennapjait.

Egyházasrádóci kutya- és disznótartási probléma
A képre kattintva galéria nyílik
BZ

Mint kiderült, a férfi a kutyákat vágóhídi hulladékkal eteti, amiket nagy ládákban tesz le eléjük. A maradékot viszont csak napokkal később takarítja el, mire azokat már megköpik a legyek, vagy széthurcolják a patkányok. A környéken már mindennapos látványnak számítanak az udvarokon a csontdarabok, amiket a rágcsálók hagynak hátra. Amit viszont még a patkányok is ott hagynak, azt a férfi a telke végén égeti el, ami sokszor napokig füstölög, miközben borzasztó bűzt áraszt magából.

Olvasónk szerint az állatok vizeletét sem vezeti el rendesen, és a keletkezett trágyát is csak a telke végébe hordja, amitől később szintén égetéssel próbál megszabadulni. A környékbeliek attól tartanak, hogy ez súlyos egészségügyi kockázatot jelent az ott lakóknak. Sokszor már a saját kertjüket is elkerülik. Mondjuk ezért részben a patkányok is a felelősek, hiszen a környék veteményes kertjeiben, gyümölcsfáiban is kárt tesznek.

Már többször összefogtak, de nem tudnak mit kezdeni vele

Az ügyben a kennel másik szomszédjával is beszéltünk, ő is borzalmas állapotról számolt be. Mint mondta, már 11 éve próbálnak megoldást találni a problémákra, de eddig bárkihez is fordultak, nem kaptak érdemi segítséget. Birtokvédelmi kérvényt nyújtottak be, amit elutasítottak, bejelentést tettek a helyi járási tisztifőorvosnál, beszéltek a helyi jegyzővel, a polgármesterrel, és a Körmendi Járási Hivatalt is megkeresték problémáikkal. A férfi azt is elmondta, hogy a szomszédnál csak addig van rend, amíg ellenőrzéseket tartanak nála, így az ellenőrök nem találnak semmi törvénybe ütközőt.

A rend viszont csak két hétig tart, utána megint elszabadul a pokol

- tette hozzá.

Egyházasrádóci kutya- és disznótartási probléma
Ilyen ládákban kapják a kutyát a húst
BZ

A szomszédok szerint az állattartási engedélyben megfogalmazottakat a tenyésztő nem tartja be. A férfi többek között azt vállalta, hogy az állatokat csak az udvar hátsó részében tartja, ennek ellenére az egész udvaron szabadon szaladgálnak, ez viszont csak a legkisebb probléma.

A férfivel az utóbbi időben már beszélni sem lehet, egyre agresszívabban áll a szomszédokhoz, ellenőrökhöz.

A végén már csak rendőri kísérettel tudtak ellenőrzéseket tartani nála, nem csoda, hogy Oladról éjszaka lakoltatták ki

- mondta a szomszéd.

A szombathelyiek csak hosszas csatározások után tudtak megoldani a problémákat

A férfi, mielőtt Egyházasrádócra költözött, Szombathelyen lakott, ahol hasonló panaszok érkeztek ellene. Akkor 40 kutyát, hat sertést és 40 szárnyast tartott egy Dombtető utcai ingatlanon. Az egyik önkormányzati rendelet szerint a területen maximum 5 kishaszonállatot tarthatott volna, és még az tenyésztéshez sem volt meg a szükséges engedélye.

Végül csak hosszas huzavona után sikerült megoldásra jutni, a férfi akkor elszállította az állatait az egyházasrádóci telekre. Ez csak a szombathelyieknek jelentett megoldást, hiszen továbbra is hasonló körülmények között tartja az állatokat. Ráadásul az egyházasrádóci szomszédai azóta vívják ugyanezt a harcot, csak kevesebb sikerrel.

Megkerestük a szomszédot is

Ellátogattunk Egyházasrádócra, hogy a férfitől is megkérdezzük, mit gondol az ügyről. Ő viszont nem járult hozzá, hogy bármit is leírhassunk abból, amit mondott, csak annyit, hogy

mindenki a saját háza táján söprögessen

. A beszélgetésünk során viszont mi is megbizonyosodhattunk arról, hogy mennyire ellenszenves az emberekkel. A férfi nem szalonképes szókincsét bárki megirigyelhetné, és azt is, hogy milyen folyékonyan képes szidni mások foglalkozását.

Egyházasrádóci kutya- és disznótartási probléma
Az állatok láthatóan szabadon mozognak a telken
BZ

A környéken a hideg idő miatt sem legyeket, sem patkányokat nem láttunk, viszont a dögszag már akkor megcsapott minket, amikor kinyitottuk a kocsi ajtaját. Azt is láttuk, hogy a férfi állatai tényleg szabadon járnak a telken, azt viszont már nem, hogy tényleg átjárnak-e a szomszédokhoz.

Ez láthatóan nem zavarta a kutyákat, vígan ugattak minket, miközben a sárban dagonyáztak és a malacokat kerülgették.

Mi is körbekérdeztünk, hogy akkor most mi van

Mint már írtuk, többen is tartottak ellenőrzést a kutyatulajdonosnál. A járási főállatorvos arról számolt be nekünk, hogy 2012-ben találtak néhány hiányosságot, amire fel is hívták a tenyésztő figyelmét, és ezek a problémák később meg is oldódtak.

2013-ban a jegyzővel és a népegészségügyi szolgálat képviselőivel ismételten helyszíni szemlén vettek részt, ekkor a környezeti higiénia kifogásokon kívül más szabálytalanságot nem állapítottak meg. 2015-ben újabb bejelentés érkezett, ekkor a népegészségügyi szolgálat képviselőivel végzett együttes szemle során felhívták a tulajdonos figyelmét a rágcsálóirtás és a környezeti higiénia fontosságára.

Egyházasrádóci kutya- és disznótartási probléma
A malacokat nem zavarja a sár
BZ

Az ellenőrzések során tehát csak annyit állapítottak meg, hogy az állattartó az állategészségügyi és állatvédelmi feladatait a jogszabályban foglaltaknak megfelelően betartja. A Körmendi Járási Hivataltól azt is megtudtuk, hogy a szomszédok által leírt problémák jórészt valósak, de megoldásuk, vagy szankcionálásuk nem tartozik hivatal jogkörébe.

Akkor mégis mit tehetünk egy ilyen helyzetben?

A problémával megkerestük Egyházasrádóc jegyzőjét, dr. Németh Pétert is. Kérdésünkre azt válaszolta, hogy a lakók az egymás érdekeire és jogaira tekintettel lefolytatott párbeszéddel lennének előbbre. Ha bárkinek hasonló problémája van, ezt többek között az egyéb sajtóorgánumoknál is jelezheti.

Amennyiben hatósági intézkedésre tartanak igényt, ezt az adott ügy kezdeményezésére vonatkozó jogszabályok határozzák meg, mind a kérelem címzettje, mind egyéb feltételei tekintetében

- mondta.

Tehát a faluban patthelyzet alakult ki. Úgy tudjuk, hogy a kennelhez az állatvédők is ellátogattak a rendőrséggel együtt, de ők sem tudtak segíteni a kutyákon. Szóval se előre, se hátra, a problémák továbbra is fennállnak, viszont senki sem talál rá megoldást.

Valaki(k) ellopják a tenyésztő disznóit

Cikkünk megjelenése után nem sokkal megkeresett minket a tenyésztő lánya, aki arról számolt be, hogy édesapjának sem egyszerű a helyzete Egyházasrádócon. Mint elmondta, valaki rendszeresen ellopja a férfi disznóit, tavaly karácsonykor például egyszerre nyolc malac is eltűnt. Olyan eset is előfordult, hogy a sertést az udvaron szúrták le, a belsőségeit otthagyták a sárban, a tetemét pedig elvitték.

A család arra gyanakszik, hogy a közelben élők egyike lophatja el a disznókat. A nő szerint a kutyák már ismerik annyira a kisrádóciakat, hogy nem bántják őket, így beengedik őket az udvarra. A férfi már több óvintézkedést tett ellenük, például rengeteg pénzből vett térfigyelő kamerákat, de ez sem állítja meg a betörőket. Néhány napja egy zsákba kötözve talált rá egy disznóra, amit a rablók azért hagyhattak hátra, mert a férfi megzavarta őket.

A tenyésztő az ügyben tizenhatszor tett feljelentést, azonban a tettest, vagy tetteseket, eddig nem sikerült elkapni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet