Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Egyik kórház sem nyilatkozhat járványügyben

Czeglédy Csaba sem kapott választ a Markusovszky adatairól, bírósághoz fordul.

Czeglédy Csaba, szombathelyi önkormányzati képviselő a Facebookon tette közzé, hogy közérdekű adatigényléssel fordult a Markusovszky Kórházhoz, ugyanis – mint írja – „jogunk van tisztán látni saját kórházunk ügyében.” A posztban felsorolja a kérdéseket is, amelyeket a kórháznak feltett:

1. Hány kórházi ággyal rendelkezett a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház 2020. március 31. napon az összes telephelyet ideértve?

2. Hány kórházi ágy volt szabad a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban 2020. március 31. napon az összes telephelyet ideértve?

3. Hány kórházi ágyat kellett felszabadítania a Markusovszky Egyetemi Oktatókórháznak 2020. március 11. napot követően az adatigénylés napjáig az összes telephelyet ideértve?

4. Hány beteget kellett a kórházi ágyak felszabadítása miatt hazaküldeni, illetve más intézménybe áthelyezni?

5. Hány ún. aktív ággyal rendelkezett a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház 2020. március 11. napon és rendelkezik az adatigénylés napján az összes telephelyet ideértve?

A kérdező ember
Mészáros D. Zsolt

A következő választ kapta:

„Adatigénylés tárgyában érkezett megkeresésére válaszolva tájékoztatom, hogy a járvány miatt kihirdetett vészhelyzet ideje alatt a tájékoztatást az Operatív Törzs látja el, így az Ön által feltett kérdések kapcsán is az Operatív Törzs az illetékes.”

Mivel a törvény a főigazgató úrra is vonatkozik – írja Czeglédy a Facebookon –, amit nem ártana betartania, ezért közérdekű adatigénylésem megtagadása miatt még ma bírósághoz fordulok, aminek közérdekű adatperben soron kívül kell eljárnia.

A szombathelyi képviselő nincs egyedül, az egész országban nyilatkozatstop van. Mint megírtuk, ugyanígy járt Tóth Bertalan , az MSZP elnöke, aki kilencvenegy magyarországi kórháznak tette fel ugyanazokat a kérdéseket a járvány miatt felszabadított ágyakkal kapcsolatban. Tóth Bertalan közvetlenül a kórházakhoz fordult kérdéseivel, de a kilencvenegy kórház közül egyik sem válaszolt, mindegyik az Operatív Törzshöz irányította a politikust. Az egyik válaszból kiderült, hogy nem maguktól utasították el a választ, hanem azért, mert erre kaptak utasítást a minisztériumtól. Ezután Pintér Sándorhoz és Kásler Miklóshoz, az Operatív Törzs irányítóihoz fordult, és nekik is elküldte a kérdéseit. Ez április 20-án történt, de választ tőlük sem kapott.

Sőt, mint a 444.hu közzétette, ugyanarra hivatkoztak, mint a szombathelyi kórház igazgatója, tőlük még a miniszteri utasítás számát és szövegét is megtudhatjuk. Tóth Bertalan ilyen szövegű levelet kapott az egyik kórházigazgatótól:

„Az EMMI IV/3733/2020/EAT utasításában foglaltak alapján tájékoztatom, hogy koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt az egészségügyi járványügyi helyzet kapcsán a tájékoztatást az Operatív Törzs látja el.”

Czeglédy Csaba előre látva, hogy nem jut érdemleges adatokhoz, levelében, amit a kórháznak küldött, megírta:

„Felhívom szíves figyelmüket arra, hogy bármilyen miniszteri utasításba vagy miniszteri rendeletbe foglalt kötelezés nem érinti és nem érintheti az Információs Törvény rendelkezéseit, azaz a közérdekű és közérdekből nyilvános adatokat kezelő szervezetek Információs Törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségét. Nem fogom azt válaszként elfogadni, hogy a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház állítólag utasítást kapott arra, hogy nem válaszolhat semmilyen kórházat érintő kérdésre, ugyanis fenti kérdéseimet az Információs Törvény rendelkezései alapján terjesztem elő.”

Miért üres?
MTI/Bús Csaba

Czeglédy bírósághoz fordult tehát, hogy megtudhasson valami érdemi információt, de ezzel nincs egyedül. A DK megtette ugyanezt még a hét végén. Ők ugyanis a tesztelések tényleges számát szerették volna kideríteni.

„Míg az Európai országok többségében azt hozzák nyilvánosságra, hogy hány emberen végeztek eddig koronavírus-tesztet, Magyarországon csak az 'akkreditált laboratóriumban vizsgált minták számát' tüntetik fel a kormányzati tájékoztató honlapon. Hazánkban tehát csak a tesztek száma nyilvános, az nem, hogy valójában hány embert teszteltek koronavírusra. Ha igaz az, hogy egy koronavírus-fertőzöttet akár háromszor vagy négyszer is tesztelnek, az azt is jelentheti, hogy a tájékoztató honlapon közölt 60 ezer feletti szám valójában 15-20 ezer ember tesztelését takarja. Ha ez így van, akkor Magyarországon nincs érdemi tesztelés, csak kormányzati alibizés, és valójában a kormány sem tudja, hány fertőzött lehet az országban.”

A DK tehát emiatt fordult bírósághoz, eredmény még sem náluk, sem Czeglédy Csaba esetében nincs.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra