Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Még ma is borzongással tölti el a kutatókat az egyiptomi fáraók rejtélye

Az ókori Egyiptom számos titkos örökséget hagyott az utókor számára, amelyekre sokan még ma is keresik a választ.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Valószínűleg már mindenki olvasott valamilyen könyvet vagy nézett már meg olyan filmet, ami az egyiptomi rejtélyes piramisokról, az ott elrejtett kincsekről vagy éppen a fáraókról szól. Nem csoda, hiszen az ókori Egyiptom számos titkos örökséget hagyott az utókor számára, amelyekre sokan még ma is keresik a választ. A szerzőket pedig e furcsa rejtély megihlette és számtalan alkotás valósul meg a témával kapcsolatban a mai napig is.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Egyiptom csodálatos történelmes számtalan mesés mítosszal és történettel vált legendává és egyes kérdései a mai napig kérdőjeleket festenek a kutatók feje fölé is. A lebilincselő történetek számos forgatókönyv írót inspiráltak így Egyiptomnak, a piramisoknak és a fáraóknak köszönhetünk olyan neves filmeket is mint: A múmia, Az elveszett frigyláda fosztogatói, Egyiptom hercege, az Éjszaka a múzeumban, A kém aki szeretett engem, A skorpiókirály vagy éppen A piramis. De közvetetten szerepet játszott Egyiptom Az angol beteg, a Csillagkapu és még Az ötödik elem filmekben is.

Egyiptomi titkok, amelyekre még ma sem tudjuk a választ

Az egyik legnagyobb rejtély a mai napig az, hogy vajon hogyan mozgatták a piramisok alapanyagául szolgáló gigantikus méretű köveket, melyek súlya sokszor a 2,5 tonnát is meghaladta. Ilyen nagy építőelemeket még ma is csak a fejlett gépek segítségével lehet műszaki pontossággal a megfelelő helyre illeszteni. Néhányan a mai napig úgy vélik, hogy külső segítséget kapott Egyiptom népe egy más bolygóról származó fajtól.

Szintén sok filmet inspiráltak azok a labirintusok és csapdák amelyek e rejtélyes ország ihletett. Létezik ugyanis egy több, mint 2500 éves labirintus Egyiptomban, amely két emeleten, több mint 3000 teremből áll. Egyes korabeli írások szórakozóhelyként emlékeznek rá, amelynek végén egy óriási piramis áll. A fenti részen az átlag emberek, még az alsó részeken a királyok sírjai álltak. Azonban az egyiptomi, Régiségek Legfőbb Tanácsa nem engedte ezeket feltárni, így máig homály fedi a járatokat.

A legnevesebb fáraó, Tutanhamon nevét még ma is emlegetjük

Tutanhamon nevét talán mindenki ismeri aki valaha is látott mesét, filmet vagy olvasott valamit Egyiptomról. Alakja meghatározó volt Egyiptom történetében és nem csak élete, de halála is máig rejtélyek sokaságát és kérdések ezreit sorakoztatja fel. Bár sokan nem is tudták, de Tutanhamon egészen fiatalon, már 19 éves korában meghalt. Halálának okai között nem csak baleset és betegség de a gyilkosság is szóba kerül a mai napig.

A kis fáraó azonban halála után is hagyott rengeteg rejtélyt maga körül, ugyanis sírjának feltárásához számos legenda és baljós történet kapcsolódik. Nem csak annak a két felfedezőnek a halála érdekes, akik a feltárást követő egy éven belül elhunytak, de az ásatásokon további 24 ember veszítette életét.

Tutanhamon átkáról és az őt körbe ölelő hiedelmekről most bárki többet megtudhat, a Budapesten megrendezésre kerülő Tutanhamon Rejtélye és Kincsei kiállításon amely 2019. november 8. és 2020. március 1. között tekinthető meg Budapesten. A Tutanhamon jegyek a nagy jegyirodákba is kaphatók.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

(X)

Hirdetés