Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyszer volt egy Szombathely: régi felvételeken a Derkovits-lakótelep építése, a Tófürdő megnyitása és sok más

A Vasi Mozaik 1966-os adásaiból tallózunk a karantén ideje alatt.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ebben az összeállításban 54 évvel ezelőtti szombathelyi és Vas megyei pillanatokat idézünk fel, többek között a Tófürdő megnyitását, kollégium, iskola, lakótelep építését, vagy éppen élősakk csatát és színházi előadásokat. A sorozat első része.

Szombathely büszkesége volt '66-ban az "úgynevezett kilencemeletes, amely korszerű kiképzéssel, jó lakásbeosztásával dicséri tervezőit".

Így "készült" a Derkovits városrész:

A Március 15. téren az SZTK palota mellett nyílt meg az "úgynevezett" Szolgáltatóház. Ezt a kifejezést még ízlelgetni kellett közel hat évtizeddel ezelőtt. Érdekesség, hogy a megnyitásra a neon feliratból eltűnt az L és a T betű, amire az operatőr is ráfeledkezett. És úgy tűnik, hogy az "úgynevezett" szót is előszeretettel használták akkoriban az újdonságokra. Na de kukkantsunk be a modern üzletházba, mi minden tartozott a szolgáltatásba:

A szombathelyiek régi vágya teljesült, amikor 1966-ban megnyílt a Tófürdő és elkészült a Csónakázó tó. Igazi kánikula volt, a hőmérő higanyszála 30 Celsius fok fölé kúszott. A helyi strandokra 17 ezren látogattak ki, ebből 9 ezren a Tófürdőre. Ez utóbbi helyen 12 ezer üveg sör és 5 ezer üveg narancsital fogyott. Üröm az örömben, hogy ahogy nyitott, be is zárt a Tófürdő, mert ezután betonozták a lépcsőket és szerelték fel a korlátokat, amihez a vizet is le kellett engedni. Így a fürdőt társadalmi munkában építő munkásoknak kiosztott tiszteletjegyek érvényességét is hosszabbítani kellett.

Az alábbi összeállításban kapunk egy kis ízelítőt a Szombathelyi Tanítóképző kollégiumának és gyakorló iskolájának építéséből, a tűzlépcső mozgatásának problematikájából is.

Az építkezés képei látványosak, a még nyitott oldalú épület lépcsőire rácsodálkozhatnak a mostani egyetemisták és a főépület előtt elrobogó mentőautónak is örültünk több évtized távlatából. Az összeállítás második részében a 280 férőhelyes Pável Ágoston kollégium átadó ünnepsége, illetve a gyakorló iskola felavatása látható. "Így bővült egy napon két jelentős intézménnyel a Szombathelyi Tanítóképző Intézet" - hallható a híradóban. Ennek a filmnek a végére is beszúrtunk egy korabeli, témába vágó újságrészletet. Ilyen több múltidéző videónk végén is található

És most sport. A Kőszegi Ifjúsági Napokon összecsaptak a török és magyar seregek, ezúttal élősakkban, 600 fős közönség előtt. Egy-egy nagymester vezette a két hadat és a magyarok dicsőséges győzelmet arattak. Kőszeg napjainkban is jeleskedik a látványos jelmezes bemutatókban.

A szombathelyi Művelődési és Sportházban rendezték meg az Asztalitenisz Ifjúsági Európa Bajnokságot, amiből szintén láthatunk néhány filmkockát. Az összeállítást az Ifjúság Házában megrendezett nemzetközi sakk emlékverseny híranyaga zárja.

A Pécsi Nemzeti Színház balettegyüttese vendégeskedett a városban és bemutatták többek között Az iszonyat balladáját. Ebből kapnak ízelítőt a bátrabbak. A filmben elhangzik, hogy a Művelődési Palotában került sor a fellépésre. A film végére beszúrtunk egy Vas Népe cikket, amiben a szerző hidegrázást kap ettől az elnevezéstől és nyomatékosan jelzi, hogy az épület neve Művelődési és Sportház.

Zárásként a Művelődési és Sportpalotában (igen, ez is a Művelődési és Sportház) a Savaria Napok keretében mutattak be egy kétfelvonásos komédiát, Huszár Klára rendezésében. Ez pedig Titus Maccius Plautus (Devecsery Gábor) Szamárvásár című műve volt. A szerzőnek köszönhetjük egyébként az "ember embernek farkasa" közmondást, ami ebben a műben hangzott el. De Plautus még olyan bölcsességek magvát is elültette a későbbi évezredek embereibe, mint "gyakorlat teszi a mestert", vagy "a bölcs saját szerencséjének kovácsa". (Ezt csak úgy megjegyeztük, érdekességként.)

A Zsennyei Művésztelep 15 éves címmel tartottak kiállítást a Savaria Múzeumban, erről is látható egy összeállítás, majd a híradó-blokk dr. Pável Ágostonra való megemlékezéssel zárul, születésének 80. évfordulóján.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csak Szombathely

Hirdetés