Egyszerűsített eljárásban jöhetnek a vendégmunkások a Budapest–Belgrádhoz és a Paks II.-höz

Sőt, a családtagjaik is. Elsősorban kínai és orosz állampolgárokról van szó.

Az Orbán-kormány a Paks 2 és a Budapest-Belgrád vasút kivitelezési munkáit végző cégek „speciális munkaerőigényének" biztosításához egyszerűsítené a harmadik országból érkező munkavállalók alkalmazását – derül ki egy parlament előtt fekvő töevényjavaslatból, amelyről a Népszava ír.

A lap megjegyzi, a módosítót formailag a Vállalkozásfejlesztési Bizottság nyújtotta be a munkavédelmi törvényhez, de a parlamenti gyakorlat szerint mögötte szinte minden esetben a kabinet van, a bizottság csak a nevét adja a javaslathoz.

A két projektnél az érintett munkások a kiadástól számított öt évig rendelkezhetnének a munkavállalási célú tartózkodási engedéllyel. Ez egyébként hosszabb idő, mint amit főszabály szerint a bevándorlási törvény biztosít: mert az legfeljebb három évre ad tartózkodási engedélyt. A javaslat szerint hasonlóképpen egyszerűsített eljárásban kaphatnának engedélyt a munkások családtagjai is.

A törvényjavaslat nem tér ki rá, mely EU-n kívüli országok állampolgáraira vonatkozik a szabályozás, de a paksi bővítésnél elsősorban orosz állampolgárokról, míg a Budapest-Belgrád esetén főként kínai állampolgárokról lehet szó.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek