Pincéből az ékszerboltba - Milliós zsákmány mérnöki precizitással

A pincéből törtek be egy ékszerboltba Sopron belvárosában. A szemfüles tolvajok mindent jól kiszámoltak, 5 millió forintnyi ékszerre tettek szert.

Hollywood-i filmbe illő módszerrel, mérnöki pontossággal jutottak be a még ismeretlen tolvajok egy belvárosi, Várkerületen található ékszerüzletbe Sopronban. Az épület alatt húzódó, katakomba szerű pincerendszerben kiszámolták, hol az ékszerüzlet, majd olajos emelő és rudazat segítségével felnyomták az üzlet padozatát.

Betörők a pult mögött - a világosabb lapok jelzik, hol bújtak ki a tolvajok
Betörők a pult mögött - a világosabb lapok jelzik, hol bújtak ki a tolvajok
Tánczos Mihály

A tettes, vagy tettesek ezután felmásztak a nyíláson keresztül, de nem járták körbe a boltot, valószínűleg fel sem egyenesedtek, hanem azokat a fiókokat ürítették csak ki, amit elértek. Az elsődleges becslések alapján kb. 5 millió forint értékű ékszert zsákmányoltak, majd az eszközöket hátrahagyva távoztak. A riasztó élesítve volt, de nem kapcsolt be, mivel a tettesek nem kerültek a hatósugarába

- mondta Bölcsey András százados, megbízott bűnügyi osztályvezető. A nyomozók vizsgálják azt is, ki tudhatta, hol van holttere a riasztónak.

Az ékszerboltban már csak a világosabb járólap jelzi, hol másztak be a tettesek. A nyitáskor felfedezett "vakondtúrás" és üres fiókok azonnal nyilvánvalóvá tették, betörés történt.

Itt törtek a felszínre a vakondok
Itt törtek a felszínre a vakondok
Tánczos Mihály

Azóta a tulajdonos újabb mozgásérzékelőt szerelt be, így elvileg már egy kúszó macskától is bekapcsolna a jelzőrendszer. A pincét még nyitva találtuk, de úgy tudjuk, a ház tulajdonosa lezáratja a dohos, nyirkos, befalazott járatokat is rejtő pincerendszert.

Az ékszerbolt tulajdonosa nem akart nyilatkozni. Bár a pincéről tudott, az meg sem fordult a fejében, hogy az veszélyeket rejthet. Ezzel talán a legtöbb üzlettulajdonos így van. Ráadásul a pincébe bárki szabadon bemehetett, a házban lakók és a bérlők viszont nem használták a sötét, vizes, málladozó katakombát, így a tettesek nyugodtan dolgozhattak a hét végén.

Pincéből törtek be egy ékszerboltba Sopronban
Pincéből törtek be egy ékszerboltba Sopronban
Tánczos Mihály

A vasi városokban is biztosan találhatunk hasonló pincéket, pincerendszereket üzletek alatt és az is valószínű, hogy a soproni tolvajok tette gondolatébresztő lehet profi és pancser bűnözőknek egyaránt. Célszerű tehát ellenőrizni a riasztókat, vajon a föld alól feltörő rosszfiúk ellen is védi-e az üzletet? Ha nem, akkor érdemes megfontolni a rendszer bővítését.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló