Ez lesz a mi El Caminónk – új turistaút és pihenőhely Ják és Szombathely között

Azt hittem, órák hosszat tekereghetek majd az erdei sárga úton, mire megtalálom azt a tisztást, ahová Szent Márton pihenőhelyét, a Tours felé vezető Via Sancti Martini egyik állomását frissiben felállították. Ehhez képest a polgárőrök egyből a helyes útra terelnek, ki sem kell szállnom a célállomásig, simán leparkolok a kitáblázott zarándokállomás előtt. Lekezezek az összes fával, gyönyörködöm a muskátlikkal felcicomázott erdei terepben, mire elkezdődik a ceremónia. Örvendek annak is, hogy nem kapunk zuhét a nyakunkba, sőt, mire vége a szenteltvizes áldásnak, a nap is kisüt pár percre.

Pihenőhely avatása a Szent Márton-erdőben
Bonyhádi Zoltán

Szeretem ezt az erdőt, (bár eddig azt sem tudtam, hogy neve is van,) havonta-kéthavonta kijárunk biciklizni, vagy csak kocogni egyet, tágas, jó terep, még a közeli országút zaját is alig hallani. Szombathelyről is sokan kijárnak, gombásznak, vagy kutyát futtatnak, vagy esti légyottokra autókkal meg-megállnak errefelé.

Szombathelytől nyolc kilométerre, Jáktól négyre lehetünk, később megtudjuk, itt halad a Via Sancti Martini (Szent Márton zarándokútvonal), amely egészen Toursig vezet. 2500 km! (Egyszer végig kéne menni rajta.) Ezt az erdőt – erről most kapok hírt - a szent püspökről nevezték el, azon oknál fogva, hogy a terület a régi Szentmárton faluhoz tartozott, Újperint és Szombathely mellett ez az egykori település (piac környéke) osztozott a környező erdők tulajdonjogában.

Pihenőhely avatása a Szent Márton-erdőben
Bonyhádi Zoltán

Megterítik a kerti padokat, a tálakban medvehagymás pogácsa, hozzá palackokban bubis és sima ásványvíz. Ezzel várják a Szombathelyről gyalogosan érkező zarándokokat, akik állítólag 11 körül indultak a Szent Márton templomtól, és kettő után nem érnek be: kicsi keresztet cipelve, énekelve, túrabotokkal, hátizsákokkal.

Pihenőhely avatása a Szent Márton-erdőben
Érkeznek az első zarándokok
Bonyhádi Zoltán

De térjünk a lényegre, Szombathely és újdonsült Szent Márton programirodája, valamint a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa a Szent Márton jubileum (amely két év múlva lesz esedékes) első állomásaként, itt Újperint és Ják között kialakított egy pihenőhelyet. Az ok, amiért jó ha van nekünk is egy ilyenünk, hogy remélni lehet, ezen a túraútvonalon idővel tényleg megindul a zarándokforgalom. És – ahogy Puskás Tivadar is reméli – lesz nekünk is egy Szent Jakab-utunk (Camino de Santiagonk). A helyhez tartozik eztán egy legenda is, amit az információs táblán is elolvashatunk (keretes írásban közöljük).

Pihenőhely avatása a Szent Márton-erdőben
Bonyhádi Zoltán

Amiről eddig is több ízben írtunk (külön a püspökkel is beszéltünk), és most bevezetőjében Puskás polgármester is emlékeztetett rá, 2016-ban ünnepeljük Szent Márton születésének 1700. évfordulóját. Igent mondott Szombathelyre Ferenc pápa – Itt a Szent Márton terv 2014. April 10. 13:03 (Néhányan vitatják persze, hogy '16-ban vagy ’17-ben lesz ez a jeles évforduló, ahogy azt is, hogy tényleg Savaria szülötte-e a keresztény világ egyik legnépszerűbb szentje, de a történészek erre a dátumra és helyszínre szavaztak – így hát lesz mit ünnepelni.) Addig is, az elkövetkezendő két évben tematikus rendben készül fel szülőváros a nagy ünnepre, amelynek egyik csúcspontja várhatóan Ferenc pápa Szombathelyi látogatása lesz. Addig is, van még idő, és itt a legeslegelső megmozdulás, ez a mai avató.

Pihenőhely avatása a Szent Márton-erdőben
Bonyhádi Zoltán

Idilli a kép, a magas fák között madarak csivitelnek, a Szombathelyi Kórusegyesület Szent Márton Kórusa is dalra fakad, szép itt kint. A protokoll sem maradhat el, az avatásban Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, valamint a Szombathelyi Erdészeti Zrt. illetékese vesz részt (a jákiak nem képviseltetik magukat, legalábbis a polgármesterük által nem), örülnek ők is a helynek, Szent Mártonnak és ennek az esőmenetes szabadnapnak, végül a pihenőhelyet Császár István püspöki helynök, a Szombathelyi Egyházmegye képviseletében áldja meg.

Nem is kell ennél több, két masszív fapad és egy asztal, jövő hétig reméljük senki sem tesz bennük kárt, mert eljövünk még ide, túrázósan is…

Szent Márton és a rablók (a legenda)

Amikor útra kelt, megjövendölte, hogy sok szerencsétlenség fogja érni. Az Alpokban rablókba ütközött, s amikor az egyik baltájával fejbe akarta vágni, a másik elkapta a lesújtó jobbot. Kezét hátrakötözték, s egyikőjük őrizetére bízták. A rabló megkérdezte, hogy megijedt-e, ő pedig azt felelte, hogy soha nem volt ekkora biztonságban, mert tudja, hogy Isten irgalma kísértések idején van leginkább jelen. Elkezdett prédikálni a rablónak, és hitre térítette. Az pedig visszavezette Mártont az útra, és később dicséretesen végezte be életét.

Az útvonalról bővebb infokat itt talál

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Igent mondott Szombathelyre Ferenc pápa – Itt a Szent Márton terv

Ennél stílusosabban nem is kezdődhetett volna ez a mai sajtótájékoztató: Veres András egyházmegyei püspök megosztotta tollát egy újságíróval.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra