Szenteste mentettek életet - az ünnepek alatt is készenlétben

Tragédiával végződött volna a szenteste egy idős asszonynak és családjának Szombathelyen, ha pár perccel később érkezik a segítség. Benéztünk az ügyeletekre.

Teljesen természetes dolog, hogy az ünnepek alatt is nyugodtan hívhatók a segélyhívó számok, azonnal indul a segítség, hiszen ilyenkor is ott a csapat, akik nem szeretteik körében töltik pl. a Szentestét, hanem munkatársaik körében várják a hívásokat. Pontosabban nem várják, hiszen az általában semmi jót nem jelent, ha megcsördül a telefon, de ha menni kell, akkor ugyanúgy indulnak, mint bármely más hétköznapon.

Gyalogosgázolás karácsony előtt a Savaria Plázánál
Gyalogosgázolás karácsony előtt a Savaria Plázánál
Tánczos Mihály

Így volt ez december 24-én az esti órákban is, amikor Szombathelyen a Bartók Béla körút egyik négyemeletes házából érkezett a hívás, miszerint a pincébe csordogál a víz egy földszinti lakásból és a lakásban élő idős asszony nem nyit ajtót. A mentők mellett azonnal indultak a tűzoltók is, akik elsőként mentek be a bezárt lakásba. Ezúttal is egy életet sikerült megmenteni annak köszönhetően, hogy a házban lakó nem tétovázott a hívással. A lakás fürdőszobájában a fürdőkádban ugyanis eszméletlenül találták a házigazdát.

Időben érkezett a segítség a szénmonoxid-mérgezéshez
Időben érkezett a segítség a szénmonoxid-mérgezéshez
Tánczos Mihály

Feltehetőleg a magas szénmonoxid szinttől ájult el az asszony, miközben a fürdőkádba folyt a víz. Szerencséjére a szája a vízszint felett maradt, de ha nem érkezik időben a segítség, akkor a szagtalan gáz is végzett volna a nővel. A kis fürdőszobában ugyanis jól szigetelt ajtó és ablak mellett nyílt égésterű kazán üzemelt. Az asszonyt kórházba szállították, úgy tudjuk, nem szenvedett maradandó károsodást.

Az eset után ellátogattunk a mentőkhöz, a rendőrségre és a tűzoltóságra is, hogy megnézzük azokat, akik az ünnepek alatt is a közt szolgálják. A mentőállomáson karácsonyi díszek és sok karácsonyi sütemény jelezte, hogy azért ünnep van. A vonuló állomány éppen a pihenőben ült le a televízió elé, amikor megérkeztünk. Megtudtuk azt is, hogy bár az utcák kihaltnak tűnnek, de ettől még érkeztek hívások rosszullétekhez.

Vonulás után
Vonulás után
Tánczos Mihály

A diszpécserközpontban éppen nyugalom volt, nem csörgött a telefon, az ott tartózkodók egy kis képernyős televíziót néztek és beszélgettek. Családtagjaik tudják, mivel jár a hivatásuk és el is fogadják ezt. Az ugyanis teljes mértékben elfogadható az ünneplő családi körtől való távolmaradás "igazolására", hogy a férj, apa, nagypapa, testvér, vagy gyerek életeket ment, az ünnepek alatt is.

A mentők diszpécserközpontja
A mentők diszpécserközpontja
Tánczos Mihály

A rendőrségen csend volt szombaton, a késő esti órákban. Csak néhány egyenruhással és civilruhás rendőrrel futottunk össze a folyosón. Mindenki kellemes ünnepeket kívánt. Az ügyeleten karácsonyfa jelezte, hogy ünnep van. Szenteste az ilyenkor klasszikusnak számító küldései voltak a központnak. Ezek jellemzően kisebb családi perpatvarok, amikor már az alkohol beszél a felekből, esetleg valaki az alkohol hatására úgy érzi, korábban elhagyott párja most csak őrá vár a karácsonyfa mellett, ezt azonban a másik fél nem akarja megérteni.

A rendőrségi ügyelet Szombathelyen, az ünnepek alatt
A rendőrségi ügyelet Szombathelyen, az ünnepek alatt
Tánczos Mihály

A járőrautók lassan cirkáltak az üres utcákon. Mint megtudtuk a fő feladatuk éjfél környékén lesz majd, amikor az éjszakai misére indulók miatt megnövekszik a forgalom a város utcáin, illetve az üresen hagyott lakások is vonzók lehetnek a rosszban sántikálóknak. A járőrautók és az igazoltatások viszont elvehetik a kedvét a bűnözőknek. Egy beszélgetés során kiderült, a parancsnokok a szolgálat kiosztásánál próbáltak figyelni arra, hogy a kisgyerekesek otthon tölthessék a karácsonyt, cserébe Szilveszterkor lesznek majd ők beosztva.

Szenteste járőröző rendőrök az Óperint utcában
Szenteste járőröző rendőrök az Óperint utcában
Tánczos Mihály

A tűzoltóság előtt óriás feldíszített fa fogadja az arra járókat. A tűzoltók is jókedvűen fogadták az éjszakai látogatót és beálltak egy fénykép erejéig a laktanyában felállított karácsonyfájuk mellé. Úgy tűnt, itt sem okozott gondot, hogy nem pont a megszokott időben karácsonyozik együtt otthon a család. A hozzátartozók bosszúság helyett inkább büszkék arra, hogy családtagjuk ilyenkor is azon dolgozik, hogy másnak zavartalan lehessen az ünnep. Ha pedig mégis baj van, akkor van kire számítani.

Tűzoltók a karácsonyfa körül a laktanyában
Tűzoltók a karácsonyfa körül a laktanyában
Tánczos Mihály
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló