Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Életveszélyes dizájnerdrog jelent meg Magyarországon – eddig 11 áldozatról tudnak

Az is baj, hogy veszélyesebb, ám külsőre nem különböztethető meg a „herbál” illetve „varázsdohány” készítményektől.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ (NSZKK), valamint az EMMI Nemzeti Drog Fókuszpont képviselői kedden egy közös sajtótájékoztatón számoltak be egy veszélyes hatású új pszichoaktív anyag magyarországi megjelenéséről – írja a Police.hu.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A rendőrség folyamatosan figyeli a kábítószerrel kapcsolatos folyamatokat, és ennek része a droggal kapcsolatba hozható halálesetek körülményeinek aprólékos vizsgálata.

Egy Borsod megyei 23 éves fiatalember halálával kapcsolatban például felmerült, hogy a tragikus eset egy új dizájnerdroggal hozható összefüggésbe, és a gyanút az NSZKK szakértői megerősítették.

Az előzetes vizsgálatok alapján megállapították, hogy az elmúlt két hónapban 11 olyan haláleset történt, amelyben vagy az elhunyt szervezetéből, vagy a környezetében található anyagokból ugyanaz a dizájnerdrog volt beazonosítható.

Az esetekben közös, hogy rosszullét után rövid időn belül bekövetkezett a halál.

Azokban az esetekben, ahol lehetséges volt, megkísérelték az újraélesztést, ám ez nem járt eredménnyel.

A halálesetekben Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Tolna, Fejér és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, valamint Budapest érintett, a tizenegyből öt haláleset Borsodban történt.

Mit lehet tudni róla?

A jelenlegi ismeretek alapján az új dizájnerdrog május végén jelent meg a hazai utcai forgalomban, az előzetes vizsgálati eredmények alapján eddig 51 különböző lefoglalásban azonosították. Legtöbbször „varázsdohány” néven ismert, szintetikus hatóanyaggal átitatott dohánymintát, néhány esetben átitatott zöld gyógynövény-törmeléket, illetve barnás-narancssárgás színű, por formájú közel tiszta hatóanyagot foglalt le a rendőrség.

Az új hatóanyag leggyakrabban az ország északkeleti megyéiben és Budapesten fordult elő, de az ország többi régiójában is azonosították már egyes lefoglalt mintákban.

Az eddigi eredmények alapján valószínűsíthető, hogy az új dizájnerdrog a korábbi hasonló vegyületeknél sokkal veszélyesebb, ám külsőre nem különböztethető meg a más hatóanyagot tartalmazó „herbál” illetve „varázsdohány” készítményektől, illetve ezek tiszta formában is előforduló hatóanyagaitól.

„A Nemzeti Drog Fókuszpont kábítószerügyi statisztikai adatgyűjtő szerepkörénél fogva kapcsolatban van a hazai drogambulanciákkal, addiktológiai és pszichiátriai gondozókkal, kórházi osztályokkal és az alacsonyküszöbű szociális ellátókkal. A szervezet a lakossági általános tájékoztatás mellett az ORFK-val együttműködésben riasztást ad ki a szakmai szervezet és drogbeteg ellátóhelyek számára arról, hogy a hazai piacon egy új anyag jelent meg” – olvasható a közleményben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sokkoló

Hirdetés