Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Elfogadták a reklámadót, ami a Fidesz szerint nem az újságírók ellen szól

Észérvek ide, elsötétülve tiltakozó sajtótermékek oda, az országgyűlés elfogadta a reklámadót.

Kivételes eljárásban megszavazta a magyar országgyűlés a médiavállalkozásokat, kiadókat, a szabadtéri reklámhordozók hasznosítóit és az internetes reklámok közlőit sújtó reklámadót, ami miatt pár napja számos sajtótermék, így mi is negyed órás elsötétüléssel tiltakoztunk . Nem véletlenül, hiszen a jelenlegi magyar sajtópiac még bőségesen nyögi a válságot, és minden szereplőjének meg kell küzdenie a hirdetőkért.

Nyugat.hu

A reklámadó alapvető elgondolását az sem menti, hogy félmilliárd forintos árbevételig az adó mértéke 0 százalék. Ezt követően sávosan változik: fél és 5 milliárd forint közötti része után 1 százalék, 5 és 10 milliárd között 10 százalék, az ezt meghaladó, de 15 milliárd forintot el nem érő része után pedig 20 százalék. Az árbevétel 15 és 20 milliárd forint közé eső részére 30 százalék, az ezt meghaladóra pedig 40 százalék.

A TV2 enyhítést kapott

Egy utolsó pillanatban benyújtott módosító indítvány is sikerült elfogadni, ami az Index szerint elsősorban a (közismerten a Fidesz-holdudvar tulajdonába került) TV2-nek kedvezhet: eszerint az idén kezdődő adóév adóalapját mérsékli a társasági adóban, személyi jövedelemadóban a korábbi években elhatárolt veszteség 50 százaléka. A két nagy kereskedelmi csatorna közül viszont csak a TV2 volt veszteséges. A reklámadó eredetileg is az RTL-nek fájt volna nagyon, de így még inkább fog.

Persze L. Simon László fideszes országgyűlési képviselő száján azért egy sajtótájékoztatón csak kibukott még egy olyan is, hogy a reklámadóról szóló törvény nem az újságírók ellen szól, csak a reklámbevételeket érinti,

függetlenül attól, hogy ezek (...) tevékenységükben, irányukban, hírműsoraikban közel állnak a kormánypártokhoz vagy sem.

Szóljon már valaki L. Simonnak, hogy az újságírók javarészt a hirdetésekből befolyó pénzből élnek!

Egyébként még szerencse, hogy fideszes képviselőknek nem okoz lelki békétlenséget egyik pillanatban kártékonynak nevezni a kereskedelmi tévéket, a következőben meg ingyenjegyért kuncsorogni az egyik tehetségkutató műsor felvételére.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet