Elképesztő látvány: többszáz négyzetméteren terül el a szemét a szombathelyi hulladéklerakó melletti erdőben

Nem akartunk hinni a szemünknek, amikor a helyszínen jártunk.

Olyan látvány fogadja az egyik szombathelyi erdőbe kirándulókat, ami nem csak a természetbe járástól, de az embereketől is el veszi a kedvét. Zöldtúra is vezet az erdei úton, így a környékbeli kiskerttulajdonosokon kívül más is gyönyörködhet a tájban.

Nejlonhulladék és zacskók százai terülnek el az erdőben: többszáz négyzetméteren, az avarban, a fák ágain, mindenhol.

Teliszemetelt erdő Szombathelyen
Bonyhádi Zoltán

Nem nehéz kitalálni, honnan kerülnek a zacskók a fák tetejére: az erdő ugyanis a szombathelyi Regionális Hulladéklerakó telepe mellett terül el. Ezzel még nem lenne baj, de valami miatt a szél nagyon könnyen kihordja a szemétlerakóból. Látszik, hogy a kerítést megpróbálták megerősíteni, de itt ennél komolyabb beavatkozásra van szükség.

Az erdőben járva abban is megbizonyosodtunk, hogy igazságtalan lenne az egészet a SZOVA telepére kenni, több helyen is illegális szemétlerakókat találtunk. A kerítésnél tehát ér véget a szeméttelep.

Teliszemetelt erdő Szombathelyen
Bonyhádi Zoltán

Volt, ahol még a szemét lerakását tiltó tábla is a hulladék közt hever, valakinek biztosan bántotta a szemét.

Nejlonzacskók, háztartási hulladék, flakonok és műanyag mindenhol. A szemétkupacokat sörös dobozok, könyvek, kommunális hulladék kidobott tévé, és még wc-csésze is tarkítja.

Nehéz elhinni, hogy ez még soha nem tűnt fel senkinek:

Elképesztő szeméttenger a szombathelyi hulladéklerakó melletti erdőben

Megkerestük a Szombathelyi Közterület-felügyeletet az üggyel kapcsolatban. Dr. Varsányi Péter elmondta, a felügyelet mezőőri szolgálata rendszeresen ellenőrzi az erdős területeket, ha illegális szemétkupacokat találnak, azt dokumentálják, majd a felügyelet értesíti az ingatlan tulajdonosát, közterület esetén az önkormányzatot.

Teliszemetelt erdő Szombathelyen
Bonyhádi Zoltán

Ha valakit szemetelésen érnek, 5-től 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal büntethetik, de súlyosabb esetben,

természetkárosítás esetén akár egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Az illegális lerakókról viszont nehéz visszakövetni, honnan származnak. Dr. Varsányi Péter szerint az emberek fejében kellene rendet rakni.

A nejlontengerrel és az illegális hulladéklerakókkal kapcsolatban feltettük kérdéseinket a SZOVA Zrt-nek is. Amint válaszokat kapunk, folytatjuk a témát.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet