Elképesztő nagyságú orosz vagyont fagyasztottak be

Az alapítása utáni első száz napban több mint 330 milliárd dollár (126 ezer milliárd forint) értékű vagyont fagyasztott be a REPO, vagyis az orosz elitet, strómanokat és oligarchákat (Russian Elites, Proxies, Oligarchs) célzó nemzetközi csoport.

A lefoglalt vagy befagyasztott vagyonelemekből több mint 30 milliárd dollár (kb. 11500 milliárd forint) szankcionált orosz állampolgárokhoz, több mint 300 milliárd pedig a moszkvai jegybankhoz tartozott – derül ki a REPO közleményéből, amit a haszon.hu szemléz.

Az Egyesült Államok által támogatott nemzetközi csoport elkobzott vagy zár alá vett a szankciós listán lévő egyénektől jachtokat és luxusingatlanokat. Rátették a kezüket például a 300 millió dollár értékű Amadeára, amely Szulejman Kerimov orosz milliárdosé. Az Amadea a héten érkezett az amerikai San Diego kikötőjébe.

Lefoglalták a Viktor Vekszelberghez köthető 90 milliós Tangót is, amelyet amerikai kérésre koboztak el április elején Spanyolországban, és azért érdekes, mert ez volt az első, amerikaiak által zár alá vett orosz szuperjacht.

A washingtoni igazságügyi minisztérium március 16-án hozta létre a REPO-t, az Oroszországgal szemben hozott nemzetközi szankciók részeként. Tagjai Ausztrália, Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán és az Európai Bizottság.

A REPO az eltelt 100 nap után azt közölte, hogy küldetésük még nem teljes, folytatják a szankció alatt lévő vagyonelemek felkutatását és a szankciók betartatását. Ezek célja, hogy Oroszországot elszigeteljék a globális piacoktól, végső soron pedig az, hogy Moszkvát az Ukrajna ellen folytatott háború leállítására kényszerítsék - írja a lap.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek