Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Fokozott ellenőrzések a dohányboltokban

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kiemelt ellenőrzések keretében vizsgálja azt, hogy a július 1-jét követően megnyitott Nemzeti Dohányboltokban kiszolgálják-e a 18 éven aluliakat.

Az elmúlt hetekben a sajtóban és az elektronikus médiumok híradásaiban megjelent tudósítások szerint a dohányboltokban – a jogszabály és az új értékesítési rendszer alapvető céljával ellentétesen – több alkalommal előfordult, hogy az üzletek alkalmazottai kérdés nélkül kiszolgálták a 18 éven aluli vásárlót.

Jóllehet az eddigi hatósági ellenőrzések során a fogyasztóvédelmi felügyelőségek tapasztalatai nem támasztották alá, hogy általános jelenségről lenne szó (a felügyelőségekhez ilyen tartalmú panaszbejelentés sem érkezett), a hatóságok a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-vel együttműködve hétfő óta – az átmeneti, „türelmi” idő lejártát követően – fokozott ellenőrzéseket tartanak a dohányboltokban, kiemelt figyelemmel azokra a körzetekre és üzletekre, amelyek a híradásokban, illetve a hatósághoz érkező közvetlen jelzésekben szerepelnek.

Figyelemmel arra, hogy az előírások alapvető célja a dohányzásnak a fiatalkorúak körében történő visszaszorítása, ennek érdekében a fiatalkorúak dohánytermékhez jutásának megakadályozása, a hatóság kiemelt figyelmet szentel a legfontosabb előírások betartásának ellenőrzésére.

A héten lefolytatott ellenőrzések eredménye szerint a próbavásárlással érintett üzletek 21 %-a adott el cigarettát fiatalkorúnak: ez az adat a korábbi évek jellemzően 50%-ot meghaladó kifogásolási arányához képest jelentős javulást mutat.

Pozitív tapasztalat, hogy a felügyelők a kilétük felfedését megelőzően több esetben is észlelték, hogy a kereskedő felhívta az éppen belépő vásárlót életkora igazolására, és aki 18 éven alulinak bizonyult, azt felszólították az üzlet elhagyására.

A jogszabály hatályba lépését követő első két hétben lefolytatott több mint 100 ellenőrzött egység 63%-ában találtak a felügyelőségek munkatársai a törvényben előírt tájékoztatási kötelezettséggel összefüggő hiányosságot, melyek korrigálására a helyszíni ellenőrzések során felhívták a vállalkozók figyelmét.

A következő hetek ellenőrzései kifejezetten a 18 éven aluliak kiszolgálására koncentrálnak, amelynek során a felügyelőségek munkatársai fiatalkorúak bevonásával ellenőrzik a jogszabályi tilalom betartását.

A fogyasztóvédelmi hatóság – a vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján – az olyan vállalkozást, amely az idézett tilalmakat megszegi, bírság kiszabásával sújtja, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. pedig a hatóság adatközlésének eredményeképpen a koncesszió visszavonására is jogosult.

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Így lett vicc a nemzeti dohányboltokból

Meglódult a fantázia, beindult a mémgyár. Humorral válaszolt a nép a nemzeti dohányboltok létrehozására.

A dohányboltok nem csak termékeiket szívatják

A koncessziós játékoknak a régi trafikosok az áldozatai, a megfelelő hatástanulmány hiányának pedig a kistelepülések, a hátrányos helyzetű térségek.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra