Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ellenzéki megemlékezés: Orbán Viktor ma az utolsó október 23-ai beszédét mondta

Pár kilométerre a békemenettől az ellenzék tart megemlékezést.

Beszédeket mondanak az előválasztás miniszterelnök-jelöltjei, köztük a nyertes Márki-Zay Péter is.

Az első beszédet Jakab Péter Jobbik-elnök mondta. Kijelentette: azt ígérték, hogy október 23-án egy színpadon fog állni az ellenzék közös 106 képviselőjelöltje és miniszterelnök-jelöltje. "Az ígéretet teljesítettük. Itt vagyunk, együtt vagyunk, győzni fogunk!" - mondta a politikus. Hozátette, a falak az ellenzékben 2018-ban leomlottak, az összefogás megszületett. Hangsúlyozta: 56-ban orosz tankok érkeztek, ma orosz hitel érkezik – írja a Népszava .

A következő megszólaló Fekete-Győr András volt, aki azza kezdte a felszólalását, hogy megtelt az előttük lévő tér, a Kodály köröndig áll a tömeg. Történelmi pillantról beszélt, amit - mint mondta - lehet, hogy a gyereke 18 év múlva a történelem érettségin fog elemezni. Kijelentette, a mostani előválasztáson a fiatalok meneteltek az élen. Véleménye szerint az előválasztás főszereplői fiatalok százezrei voltak, akik úgy döntöttek, hogy megújítják az ellenzéket.

Ellenzéki megemlékezés
Népszava

Hangsúlyozta: A valódi változás pedig soha nem volt annyira közel, mint most. Fekete-Győr szerint a Fidesz Márki-Zay-tól retteg, hiszen meg tudja szólítani a bizonytalanokat. Nagy taps fogadta azon kijelentését, miszerint Orbán Viktor ma az utolsó október 23-ai beszédét mondta.

Dobrev Klára közölte, az európai Magyar Köztársaságnak talán az utolsó esélyét kapták most.

"Egy feladatunk van október 23-án: emlékeztetni mindannyiunkat, nehogy elszúrjuk. Ez a mi esélyünk. A következő fél évben nekünk, politikusoknak is nap mint nap bizonyítanunk kell, hogy nincs több széthúzás, üzengetés, kirekesztés, hanem van irtózatosan sok munka, egymás megértése és türelem" - fejtette ki.

Azt ígérte, jövő tavasszal vagy mindannyian győzni fognak, vagy mind együtt buknak el. Ez a közös felelősségük.

Karácsony Gergelyt úgy konferálták fel, hogy kötelességtudatból vállalta el a miniszterelnök-jelöltséget és hazaszeretetből lépett vissza.

"Beteljesítjük 1956. és 1989. október 23-ának az üzenetét is" - jelentette ki. 1956 október 23-a a köztársasági eszme születésnapja volt, amiben mi itt hiszünk. 56 letépte a nemzeti trikolórról a hazug politika jelképét - nekünk erre kell készülnünk a következő fél évben, hogy a nemzeti lobogót ne szentségtelenítse meg Orbán Viktor gonosz rendszere" - mondta. Hozzátette: 1989. október 23-a a harmadik köztársaság születése volt. "De talán nem tettünk meg érte mindent, talán nem vigyáztunk rá eléggé, és akkor jött egy cinikus politikai kalandor, aki felszámolta a köztársaságot."

"Most születik meg az az egység, amely meg fogja változtatni Magyarországot és újra közös hazánkká teszi" - jelentette ki.

Ellenzéky megemlékezés - Márki-Zay
infostart.hu

Márki-Zay Péter szerint ahogy 1956, a 2021-es előválasztás is a kicsik forradalma volt.

"Mi is történt 1956- október 23-án? A magyarok meguntak valamit. A kontraszelekciót, az orosz befolyásolás növekedését, a felesleges beruházásokat, a lehallgatásokat - ebből a pártállamból lett elegük a magyaroknak" - kezdte ünnepi beszédét az ellenzéki összefogás Hősök terei rendezvényén, majd tapsot kért a szabadságszerető magyar fiataloknak.

1956 és 2021 (az előválasztás) párhuzamáról szólva elmondta, "a kicsik forradalma volt" .

"Ha együtt harcolunk a közös ellenség ellen, akkor győzni fogunk" - tette hozzá. Felidézte, Nagy Imre a kommunista rendszerben lett miniszterelnök, de a lelkiismeretére hallgatva átállt a jó oldalra. "Ne azt nézzük, hogy ki áll mellettünk, hanem ki áll velünk szemben, hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!" - mondta.

Teljes nemzeti összefogással most szerinte meg lehet mutatni, hogy "mi vagyunk a többség. Egy gigászi küzdelem ez, a nemzetünk szabadságáról van szó, egy új alkotmányról, amelyet népszavazással kell elfogadni, az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról, egy olyan országról, ahol nem csak 5 percre engednek be a köztévébe egy ellenzéki politikust" - fejtegette.

Többek között egy új választójogi törvényt is sürgetett, és megígérte, hatalomra kerülve betekintést fog engedni az ügynökaktákba, és az árstabilitás érdekében az első adandó alkalommal bevezetik az eurót, kiadják "a Fidesz által betelepített migránsokat" . Megígérte, kormányra kerülve nem fogja lebontani a déli határkerítést.

Kritizálta a kormányt a drága lélegeztetőgépek miatt és amiatt, hogy olyan kínai vakcinát adott be 60 évnél idősebbeknek, amit Kína sem tesztelt idős embereken. Kijelentette, olyan országban szeretne élni, amelyben "még a fideszes politikusok is nyíltan vállalhatják homoszexualitásukat, mert abban nincs semmi szégyellnivaló" .

Ezt követően hosszan sorolta, mi minden lesz a Fidesz eszköztárában a következő fél évben a választásig (gyűlöletkampány, ügynökök, pénzosztás), de "mindez azért van, mert annak hamarosan vége lesz" . Szerinte ma belépni a Fideszbe olyan, mint 1989-ben a Munkásőrségbe.

"A mi küzdelmünk békés küzdelem, mi egy szeretetországért küzdünk. A gyűlöletet nem lehet gyűlölettel leküzdeni, csak szeretettel. A következő hat hónapban tehát minden magyar emberre szükség van. Mindannyiunknak kell dolgozni, hat hónap kemény munkájával visszaszerezhetjük a szabadságunkat" - fejtegette Márki-Zay Péter, sürgetve, használjon mindenki plakátokat, lehet aszfaltra felfújni üzeneteket, és lehet hordani a kék szalagot, az elszámoltatás és a korrupciómentesség szimbólumát.

"Ahogy a Fidesz is eljuttatja mindenkihez a hazugságait, úgy ti is el tudjátok juttatni mindenkihez az igazságot" - bátorította hallgatóságát. Kérte tőlük azt is, hogy jelentkezzen közülük 22 ezer ember szavazatszámlálónak jövő tavaszra, legyen minden választókörben legalább két ellenzéki delegált.

A 106 ellenzéki jelöltet arra kérte korábbi ellenzéki ellenfeleikkel együtt, hogy legyenek egységesek. "Hódmezővásárhelyen megmutattuk, nincs nyerhetetlen körzet, csak elszántság és munka kérdése" - tette hozzá. "Egyetlen kérdés maradt: Fidesz vagy nem Fidesz?"

"Nem jobbra és nem balra, hanem egymás kezét megfogva csak felfelé!" - mondta október 23-ai ünnepi beszédében Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra