Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Elöntötték az ombudsmant a járványügyi panaszok

Másfél ezer beadvány érkezett tavaly tavasz óta az alapvető jogok biztosához a pandémiás intézkedések, vagy éppen azok elmaradása miatt.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa hivatalához 2020 tavaszától 2021 tavaszáig mintegy 150, azóta pedig további 1355 panasz érkezett – tájékoztatta a Népszavát az ombudsmani hivatal.

A megnövekedett ügyszámot a „védettségi igazolványhoz fűződő jogosultságokkal szembeni” beadványok tették ki. Ezek egy részében a beadványozók csupán az internetes oldalról letöltött petíciót továbbították vizsgálati kezdeményezésként, mások azonban ugyanezt a saját esetük kivizsgálásának kezdeményezése mellett küldték meg.

A járványügyi beadványok között szerepelnek a digitális vagy a jelenléti oktatással szemben, az érettségi vizsgák elhalasztása érdekében, az idegenforgalmat érintő korlátozások következményei miatt érkezett bejelentések, valamint azok a panaszok, amelyek diszkriminatívnak tartották az állami támogatásokra jogosult vállalkozások meghatározását.

A korlátozó intézkedésekkel – a vendéglátó helyek bezárásával, a rendezvények létszámkorlátozásával, a kijárási korlátozással, a vásárlási idősávval – összefüggésben is érkeztek beadványok, ahogyan a korlátozó intézkedések megszegése, azok szankcionálásának elmaradása miatt is.

Mások az oltóanyagok „származása” , választhatósága, a keleti vakcinákkal oltott személyek kiutazási lehetőségeinek korlátozottsága miatt fordultak ombudsmanhoz. Megint mások az oltási regisztráció kötelezővé tétele, vagy például az oltás szervezésével kapcsolatos panaszok ügyében.

A védettségi igazolványt bevezető jogszabállyal szemben, az annak hiányában fennálló korlátozások és a gyermekek oltása miatt is születtek beadványok. Az esetek nagyobb részében a beadványozók tájékoztatást kaptak a jogszabályi rendelkezésekről, alapjogi visszásság megállapításakor pedig jelentés készült – idézi az infostart.hu .

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek