Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Most Jakab Péter és Dobrev Klára van az élen az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek listáján

Karácsony Gergely szorosan a nyomukban van, a többiek lemaradtak.

Jakab Péter (Jobbik) a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt a Závecz Research legfrissebb mérése szerint - írja a hvg.hu .

A második helyen Dobrev Klára (DK) van, nem sokkal lemaradva a harmadikon Karácsony Gergely (MSZP-P). A többiek messze lemaradva követik az első három jelöltet.

Karácsony a legismertebb

Az ismertségi listát Karácsony Gergely budapesti főpolgármester vezeti (ismertsége 96% az ellenzékiek és az aktív bizonytalanok körében), ugyanakkor Dobrev Klárának (92%) és Jakab Péternek (90%) is jelentős az ismertsége.

A második csoportba Fekete-Győr András (Momentum) és Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa) tartozik, akik kétharmados vagy azt valamivel meghaladó ismertséggel rendelkeznek az ellenzéki szavazók és az úgynevezett aktív bizonytalanok körében. Végül a legkevésbé ismert jelölt Pálinkás József, az Új Világ Néppárt elnöke a maga 45 százalékos ismertségével.

Jakabot támogatják a legtöbben

A támogatottságok alapján így áll a lista:

 • Jakab Péter 28 százalék
 • Dobrev Klára 27 százalék
 • Karácsony Gergely 24 százalék
 • Fekete-Győr András 12 százalék
 • Márki-Zay Péter és Pálinkás József 5 százalék alatt van
 • Imázsprofil

  A kutatás során a politikusokat ismerők körében feltettek 11 úgy nevezett imázskérdést, és azokra adott értékelésekből készítettek egy összesített imázsmutatót, hogy kiderüljön, milyen az egyes miniszterelnök-jelöltekről kialakult általános vélemény.

  Minél magasabb pontszámot ér el ezen az összmutatón a jelölt, annál inkább rájellemző a tulajdonságok mindegyike vagy a többsége.

  Ezen a listán Jakab Péter pozíciója a legstabilabb. A lista második helyén Jakabtól 2 indexpontra lemaradva Dobrev Klára található, akit Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely követ. Érdemes felhívni a figyelmet Márki-Zayra, akinek támogatottsága nem kiemelkedő, ugyanakkor az imázsprofilja ennél jóval kedvezőbb.

  A támogatottsági mutatókat és az imázsprofilokat figyelembe véve Fekete-Győr András és Pálinkás József esélyei meglehetősen mérsékeltek arra, hogy a második fordulóba jussanak, és érdemi versenyt folytassanak az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltjének címéért.

  Módszertan

  Závecz Research kutatásához 2021. június 21-e és június 30-a között készült az adatfelvétel egy 1200 fős mintán. A közölt adatok mindig az ellenzéki pártok szavazóira, illetve az ún. aktív bizonytalanokra vonatkoznak, a Závecz Research–IDEA Intézet Előválasztási Elemzések nem térnek ki a kormányzópárt szavazótáborára.

  Kedves Olvasó!

  Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet