Most Jakab Péter és Dobrev Klára van az élen az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek listáján

Karácsony Gergely szorosan a nyomukban van, a többiek lemaradtak.

Jakab Péter (Jobbik) a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt a Závecz Research legfrissebb mérése szerint - írja a hvg.hu .

A második helyen Dobrev Klára (DK) van, nem sokkal lemaradva a harmadikon Karácsony Gergely (MSZP-P). A többiek messze lemaradva követik az első három jelöltet.

Karácsony a legismertebb

Az ismertségi listát Karácsony Gergely budapesti főpolgármester vezeti (ismertsége 96% az ellenzékiek és az aktív bizonytalanok körében), ugyanakkor Dobrev Klárának (92%) és Jakab Péternek (90%) is jelentős az ismertsége.

A második csoportba Fekete-Győr András (Momentum) és Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa) tartozik, akik kétharmados vagy azt valamivel meghaladó ismertséggel rendelkeznek az ellenzéki szavazók és az úgynevezett aktív bizonytalanok körében. Végül a legkevésbé ismert jelölt Pálinkás József, az Új Világ Néppárt elnöke a maga 45 százalékos ismertségével.

Jakabot támogatják a legtöbben

A támogatottságok alapján így áll a lista:

 • Jakab Péter 28 százalék
 • Dobrev Klára 27 százalék
 • Karácsony Gergely 24 százalék
 • Fekete-Győr András 12 százalék
 • Márki-Zay Péter és Pálinkás József 5 százalék alatt van
 • Imázsprofil

  A kutatás során a politikusokat ismerők körében feltettek 11 úgy nevezett imázskérdést, és azokra adott értékelésekből készítettek egy összesített imázsmutatót, hogy kiderüljön, milyen az egyes miniszterelnök-jelöltekről kialakult általános vélemény.

  Minél magasabb pontszámot ér el ezen az összmutatón a jelölt, annál inkább rájellemző a tulajdonságok mindegyike vagy a többsége.

  Ezen a listán Jakab Péter pozíciója a legstabilabb. A lista második helyén Jakabtól 2 indexpontra lemaradva Dobrev Klára található, akit Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely követ. Érdemes felhívni a figyelmet Márki-Zayra, akinek támogatottsága nem kiemelkedő, ugyanakkor az imázsprofilja ennél jóval kedvezőbb.

  A támogatottsági mutatókat és az imázsprofilokat figyelembe véve Fekete-Győr András és Pálinkás József esélyei meglehetősen mérsékeltek arra, hogy a második fordulóba jussanak, és érdemi versenyt folytassanak az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltjének címéért.

  Módszertan

  Závecz Research kutatásához 2021. június 21-e és június 30-a között készült az adatfelvétel egy 1200 fős mintán. A közölt adatok mindig az ellenzéki pártok szavazóira, illetve az ún. aktív bizonytalanokra vonatkoznak, a Závecz Research–IDEA Intézet Előválasztási Elemzések nem térnek ki a kormányzópárt szavazótáborára.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet