Jakab Péter felforgatta a szombathelyi Fő tér álmos nyugalmát

30 éve alszik az ország, fel kell ébreszteni - mondta.

Amikor megtudtuk, hogy hétköznap délelőtt tart utcafórumot Szombathelyen Jakab Péter, kérdésesnek tűnt, hogy ebben az időpontban hányan lesznek kíváncsiak erre.

Aztán a Fő térre a Király utca felől bekanyarodva meglepődtünk. Bőven száz felett volt az érdeklődők száma, akik laza csoportokban várták a Jobbik elnökének, miniszterelnök-jelöltjének érkezését.

Jakab Péter utcafórum
Csoport a Fő téren, háttérben a Fidesz standja
Kiss Tamás

A dolognak pikantériája is volt: a sarkon a Fidesz helyi erői, köztük Illés Károly közgyűlési frakcióvezető, Lendvai Ferenc képviselő álltak a "Stop Gyurcsány! Stop Karácsony!" akció standja mellett.

Tőlük alig húsz méterre pedig a Jobbik szimpatizánsok gyülekeztek. Nagy balhét nem okozott a szituáció, a fideszesek csöndben voltak, később azért Jakab Péter odaszúrt nekik egy-két mondatot. És volt egy középkorú nő, aki "a kurva anyátok" mondatot dobta oda az akkor már jelen lévő Jakab Péter felé. Kisebb felzúdulás fogadta, gyorsan tovább is ment.

Jakab Péter utcafórum
Lendületben.
Kiss Tamás

A Jobbik láthatóan sokat szelídült az elmúlt években, Jakab Péter viszont nem csak a parlamentben, hanem az ilyen fórumokon is keményen, érthetően, tömören fogalmaz. A mintegy 120-130 fős csoportosulásban láttunk azért ismert arcokat. Itt volt Balassa Péter is, aki a párt regionális szervezeténél dolgozik egy ideje.

Megjelent Nemény András polgármester és stábjának egy része is, és persze Ungár Péter, az LMP és sok párt, köztük a Jobbik által is támogatott előválasztási jelöltje is jelen volt. És Hencz Kornél, a 2-es választókerület MSZP-s jelöltje, Celldömölk alpolgármestere is ott volt. Az ő támogatói között is ott van a Jobbik.

Jakab Péter utcafórum
Jakab Péter nem fogta vissza magát
Kiss Tamás

Jakab Péter érkezése után azonnal mikrofont ragadott és látható rutinnal kezdett a mondandójába. Szenvedélyes, pörgős beszédet mondott, beletéve, ami ilyenkor kell. Szó volt az alacsony bérekről, magas adókról, korrupcióról, rossz kormányzásról.

Szerinte azért van szükség az erős mondatokra, indulatos hangvételre, mert az ország 30 éve alszik, és fel kell ébreszteni. Idézett egy fideszest is, aki azt mondta, azért szavaz még mindig rájuk, mert Orbán már eleget lopott. Jakab azt mondta, nem szabad hagyni, hogy a 21. században az legyen a fő indok a választáson, hogy valaki már eleget lopott.

Jakab Péter utcafórum
Ungárral meg is tapsolták az érdeklődőket
Kiss Tamás

Jakab láthatóan tud bánni a közönséggel, többször is megtapsoltatta őket, a szomszédos Fidesz standnak többek között azt is üzente, hogy szeretné látni, ha egyszer a korrupciót akarná megállítani a Fidesz.

Azt is kifejtette, hogy a politikusok nem a főnökei, hanem a beosztottai az embereknek, és ezért felhatalmazást kért az érdeklődőktől arra, hogy folytassa azt a munkát, amit elkezdett. És, hogy 2022 tavaszán ő lehessen Orbán Viktor kihívója a választásokon.

Jakab Péter utcafórum
Szelfi mosoly.
Kiss Tamás

A beszéd után Ungár Péter szólt pár mondatot, megköszönte a Jobbik támogatását. És ő is odaszúrt a fideszeseknek azzal, hogy a várostól elvett hárommilliárd forint visszaszerzése helyett ilyen kampányokkal foglalkoznak.

A beszédek után Jakabot és Ungárt körbevették a szimpatizánsok. Úgy tűnik, a politikai főrumoknak ma már elengedhetetlen része a közös szelfizés.

Jakab Péter utcafórum
Politikussimogató
Kiss Tamás

Amikor elindultunk a helyszínről, a Fidesz standjánál már nem voltak ott a helyi politikusok, két helyi aktivista várta az aláírókat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet