Előválasztási etikai kódexet fogadtak el az ellenzéki pártok

Írásba adták, hogy nem járatják le egymást. Szerdán újra egyeztettek az ellenzéki pártok elnökei, a megbeszélés végén pedig előválasztási etikai kódexet fogadtak el.

Szerdán újra egyeztettek az ellenzéki pártok elnökei, a megbeszélés végén pedig előválasztási etikai kódexet fogadtak el. „Az a célunk, hogy Magyarország újra egy olyan európai köztársaság legyen, ahol minden körülmények között tiszteletben tartják az alapvető szabadságjogokat, a jogállami normákat és a demokráciát. Meggyőződésünk, hogy Magyarországnak olyan új kormányra van szüksége, amely tiszteletben tartja mások véleményét. ” - fogalmaztak a dokumentum bevezetőjében.

A pártok közleménye szerint az előválasztásban résztvevők vállalják, hogy a közösen elfogadott etikai kódex alapján fognak kampányolni, és az előválasztás eredményét tiszteletben tartva segítik a győztes jelöltek további munkáját a kormányváltás érdekében. - írja a hvg.hu .

A kódex szerint az előválasztáson induló jelölteknek tiszteletben kell tartaniuk jelölttársaik emberi méltóságát, magánéletük szentségét. Politikus társaik vallása, családi állapota, nemi identitása, szexuális orientációja nem képezheti a kampány részét. A jelöltek a jelölttársaikkal szemben lejáratókampányt nem folytathatnak, a jelölteknek pedig azt is vállalniuk kell, hogy jelölttársaikkal szemben nem lépnek fel etikátlanul.

A dokumentum szerint azzal szemben, aki megsérti az etikai kódex alapelveit, a szövetséges pártok szankciót határozhatnak meg. A dokumentumot az ellenzéki előválasztásban résztvevő hat párt, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd elnökei írták alá. Jelen állás szerint az előválasztás október 23-ig lezárul. - zárja az összegzést a lap.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet