Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Gondolná, hogy ez az ELTE SEK tíz legnépszerűbb szakja?

Bejöttek az átalakítások, népszerűek az új képzési területek.

Jó hatással volt a szombathelyi egyetemre az ELTE-hez való csatlakozás, az idei felvételi számok alapján megállt a jelentkezők létszámának országos átlag feletti csökkenése - derül ki az ELTE SEK gyorsjelentéséből. A jelentkezők létszáma ugyanis arányait tekintve megegyezik a tavalyival, ám idén már jóval kevesebb szakot hirdettek meg.

Arányait tekintve tartja magát a SEK

Idén több, mint 105 ezer diák jelentkezett a felsőoktatásba, ami a tavaly 111 ezerhez képest öt százalékos csökkenést jelent. Emiatt ugyan az ELTE-re jelentkezők száma is alacsonyabb a tavalyihoz képest, de arányaiban véve minden ötödik jelentkező megjelölte az ELTE valamelyik szakát.

A SEK február óta az ELTE-hez tartozik, eddig úgy tűnik, bejött a váltás
Mészáros Zsolt

Az ELTE Savaria Egyetemi Központjára 2651 fő adta be a jelentkezését, ami tartja az országos öt százalékos csökkenési arányt - tavaly 2793 fő adta be a jelentkezését a szombathelyi egyetemre. Mindez azonban még mindig előrelépésnek tekinthető, hiszen a SEK a tavalyi 145 meghirdetett szakhoz képest idén csak 76 szakot hirdetett meg.

NYME-BDPK
Szint Képzési terület 2016 2017
Felsőoktatási szakképzés társadalomtudomány 2 0
Alapképzési szak bölcs, sport, társ, művk. 17 13
Osztatlan mesterképzés pedagógusképzés 62 35
Mesterképzés bölcs, sport 4 2
Mesterképzés ped 51 22
NYME-TTMK
Alapképzési szak term, műsz 8 4
Mesterképzés műsz 1 0

A jelentkezők közül 827 fő első helyen jelölte meg a SEK valamelyik szakát.

Képzési terület 2017 2016
BÖLCS 87 93
GAZD 103 0
INF 35 0
MŰSZ 102 113
MŰVK 28 37
PED 359 399
SPORT 94 143
TÁRS 9 33
TERM 10 75
Összesen 827 fő 893 fő

A bölcsész és műszaki területekre valamennyivel kevesebben jelentkeztek, de az anglisztika még mindig húzószaknak számít. Több szak is változáson ment át: a történelem és a természettudományos alapszakok kevesebb diákot vonzanak, sokan inkább valamelyik osztatlan tanárképzést választják, hiszen ezek az alapszakok nem adnak tanári végzettséget.

A sporttudományi területen is voltak változások, hiszen két alapszakból is szakirányok lettek. Pozitív azonban a gazdaságtudomány és az informatika területeinek népszerűsége.

Új terület is befért a TOP 10-be

A tíz legnépszerűbb szakot tekintve jól látszik, hogy a korábbi évekhez hasonlóan a sporttudományi képzések még mindig nagyon népszerűek. Emellett még bejött a gépészmérnök képzés is, de több új terület is befért a tíz legnépszerűbb szak közé.

Szak neve Szint 2017 2016
tanító A 69 49
gépészmérnöki A 63 71
gazdálkodási és menedzsment (Szombathely) A 49 n.h.
osztatlan tanári ] O 46 23
sport- és rekreációszervezés A 42 52
műszaki menedzser A 39 42
anglisztika A 36 27
programtervező informatikus (Szombathely) A 35 n.h.
sport- és rekreációszervezés A 28 39
kereskedelem és marketing (Szombathely) A 21 n.h.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet