Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Megint kevesebb a szelektív hulladékgyűjtő Szombathelyen

Nem tudtuk meg, hogy miért vitték el a Sportház mögül a szelektív kukákat. Pedig nagyon és türelmesen vártuk a SZOVA válaszát - de az csak nem akart megérkezni.

Olvasónk hívta fel rá a figyelmünket, hogy még január végén eltűntek a szelektív kukák a Sportház mögül. Mutatjuk, ezekről van szó:

Január első napjaiban még így nézett ki

Ez a kép január első napjaiban készült (ekkor egyébként a nem szelektív konténer már egy ideje nem is volt itt, pedig korábban még az is állt a szelektív hulladékgyűjtő sziget mellett). Pár hete szintén olvasói jelzésre mentünk ki megnézni, hogy kvázi illegális szemétlerakóként „üzemelnek” az ilyen szelektív gyűjtőhelyek, mivel polgártársaink mindenféle szemetet dobálnak melléjük (év eleji slágercikként akadt akkor még szép számmal karácsonyfa is):

Vágvölgyi Bálint

Az olvasói jelzés és személyes tapasztalásaink után vártunk egy-két napot, hátha visszakerülnek a kukák a helyükre, ám sajnálattal tapasztaltuk, hogy ez nem következett be. Ekkor írtunk a SZOVA-nak egy levelet az alábbi kérdésekkel:

 • Mi történt a Sportház melletti szelektív hulladékgyűjtő sziget konténereivel (a négy szelektív és a melléjük elhelyezett hagyományos konténerrel)?
 • Várható-e, hogy visszahelyezik a konténereket?
 • Érkeztek-e a céghez lakossági panaszok ezzel kapcsolatban? Észlelte-e a cég bármilyen módon, hogy - különösen nagyrendezvények után - az intézmény és a lakossági hulladék együttes elhelyezésére ezek nem mindig voltak elegendőek (pl. a szelektív papírgyűjtő konténer)? Feltűnt-e a cégnek, hogy így a konténerek mellett gyakran halmozódott fel a szemét, ami azok ürítése után sem mindig került megnyugtatóan elszállításra?
 • Létezik valamilyen nyilvánosan is elérhető lista a szelektív hulladékgyűjtő szigetekről? Ha nem, terveznek-e ilyen jellegű szöveges vagy térképes tájékoztatást a lakosság felé? Esetleg nekünk tudnak-e küldeni egy ilyen listát?
 • Azt nem lehet állítani, hogy ne vártunk volna türelemmel a válaszokra:

  Szombathelyi adófizetőként és a nyilvánosságot szolgáló médiumként egészen pontosan három hétig gyakoroltunk önmérsékletet a mi adóinkból is fenntartott önkormányzati cég kegyes válaszára várakozva. Közben sem a hagyományos konténer, sem pedig a szelektív kukák nem kerültek vissza a helyükre.

  A kép február 1-jén készült

  Ez különösen azért problémás, mert a környéken több soklakásos társasház is található - nyilván az autóval távolabbról érkezők mellett nem kevesen hordták ide ezekből is a szelektíven gyűjtött szemetet. Érdekes aspektusa a kérdésnek továbbá, hogy vajon hova kerül a hulladéksziget melletti Agora-Sportház bizonyára nem kevés szemete (éppen most zárul le a báli szezon, a nagyrendezvények pedig elég gyakoriak). Ha cikkünk megjelenése után kapunk választ, természetesen azokat azonnal közöljük.

  Ez a kép pedig a március 1-jei állapotokat mutatja

  ❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
  Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
  Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
  Köszönjük nektek! ❤️

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra