Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Többezer minta tűnt el a népegészségügyi központ adatai közül

Már március közepén tömeges lehetett Magyarországon a koronavírus jelenléte.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közel négyezer vizsgálati minta tűnt el szerdán a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjáról - írja a válaszonline .

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Az idei 11. és 12. héten, azaz március 9. és 21. között a korábbinál sokkal több minta érkezett be a Nemzeti Népegészségügyi Központba. A mintákat az egészségügyi intézmények küldték, az influenza-járvány miatt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ virológiai laborja
MTI/Koszticsák Szilárd

Viszont a több ezer mintából csak nagyon kevésben találták meg az influenzát okozó vírust, így kérdéses, hogy mi okozhatta az influenzához hasonló tüneteket, amelyek alapján levették a mintát a betegektől.

A válaszonline.hu olvasója feltette a kérdést, lehetséges-e, hogy ezeket a tüneteket (magas láz, felsőlégúti vagy bélrendszeri panaszok) már a koronavírus okozta, amire akkor még nem vizsgálták a mintákat. A feltételezést alátámasztja, hogy a WHO New York-i irodavezetője is tömeges megbetegedésekről írt egy New York Times-nak kiszivárgott távirat szerint, és Kínában hasonló folyamatok zajlottak az új koronavírus-járvány elején. Az amerikai és kínai hatóságok még tagadták az új vírus létezését, miközben az influenzatesztek száma jelentősen megnőtt.

A lap munkatársai megnézték a Nemzeti Népegészségügyi Központ 12. heti influenzajelentését, és tényleg azt találták, hogy ugyan az orvoshoz fordulók száma jelentősen csökkent, a 12. héten mégis nagyon sok mintát küldtek be a központba a 2019-es év 12. hetéhez képest.

Ekkor, hogy legyen összehasonlítási alapjuk, végignézték a az évet az első héttől a tizenegyedikig, de nem találtak semmi különlegeset: heti 100-200 között beküldött minta, az esetek 30-50 százalékában influenza.

Ekkor újra megnézték a 12. hétről szóló jelentést, és meglepetésükre

egészen más adat szerepelt az NNK honlapján, mint egy órával korábban. Eltűnt a vizsgálatok tömege.

A Wayback Machine (archivált weboldalak visszakereső és megjelenítő felülete) segítségével azonban sikerült megtalálni az eredeti jelentést.

Az első adat:

A 12. hétről szóló eredeti jelentés
Forrás: antsz.hu

A második, módosított adat:

A 12. hétről szóló módosított jelentés
Forrás: Wayback Machine

A lap megkérdezte a Nemzeti Népegészségügyi Központot, miért módosították utólag az adatokat, és miért szüntették be hetekre az influenzajelző-szolgálat jelentéseinek közlését, és ha nem influenza volt a mintákban, akkor mit találtak? Bevizsgáltatták-e a mintákat koronavírusra?

Választ eddig nem kaptak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés