Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Amerika elveszített félmilliárd dollárnyi fegyvert

Nem tudják, kinél lehet – Talán az al-Kaidánál.

A Pentagon nem tud elszámolni egy nagyjából félmilliárd dollár (151,7 milliárd forint) értékű fegyverszállítmánnyal, amit az amerikaiak a jemeni kormány megsegítésére küldtek – írja a 444.hu - Félő, hogy a fegyvereket, repülőket, helikoptereket, drónokat, szárazföldi szállítójárműveket és katonai felszerelést tartalmazó segélycsomag elemei az Iránnal szövetséges jemeni lázadók vagy az al-Kaida terrorszervezet kezébe kerültek.

A Pentagon az esetek többségében követi, hogy mi történik a segélyként külföldi partnereihez juttatott fegyverekkel, a jemeni kormány azonban már nincs abban az állapotban, hogy erről adatot tudjon szolgáltatni az amerikaiaknak, főleg mióta az Egyesült Államok kivonta katonai tanácsadóit a polgárháború sújtotta országból, és a nagykövetségét is bezárta. Jemenben az Iránból támogatott síita húszi lázadók megdöntötték a Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok által is támogatott kormány uralmát, így számos katonai bázist vontak az uralmuk alá. Éppen ezért valószínű, hogy a kormány megsegítésére küldött amerikai fegyverek legalább egy része is a lázadók kezébe került.

Miután a kormány elvesztette ellenőrzését az ország jelentős része felett, az amerikaiak természetesen leállították a további segélyezést, a korábban elküldött fegyverek azok, amikről nem tudni semmit. A Pentagon szakértői szerint a helyzet ugyan kínos, de nem valószínű, hogy az amerikai fegyverek nagyon felborítanák az erőviszonyokat a térségben, így is Jemenben birtokolják a legtöbb lőfegyvert az Egyesült Államok után, és az ország bazáraiban már az utóbbi években sem ütközött nagy nehézségbe az sem, hogy valaki nehézfegyvereket vásároljon.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Tovább az oldalra