Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elvenné a kulturális területen dolgozók közalkalmazotti státuszát egy új javaslat

A húsvéti hosszú hétvégét jelölte ki a kormány véleményezésre.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

November elsejétől megszűnne a kulturális intézményekben dolgozók közalkalmazotti státusza egy törvénymódosító-javaslat szerint - ez áll abban a dokumentumban, amelyet a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete tett közzé Facebookon. - vette észre az szmo.hu - A Munkások Újsága beszámolója szerint a szakszervezet április 9-én levelet kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Ebben azt kérték tőlük, hogy április 14-én reggel fél 9-ig küldjék el az észrevételeiket, tehát nagyjából a húsvéti hosszú hétvégét kapták meg véleményezésre. A dokumentum szerint a közalkalmazottakkal július 15-ig közlik a további foglalkoztatást biztosító munkaszerződés tartalmi elemeire vonatkozó ajánlatot, amit ha nem fogadnak el, akkor nem dolgozhatnak tovább a kulturális intézményben. "Az egyik kulturális szakszervezet helyi vezetőjét elérte a muon.hu, aki tőlünk hallott először az törvénytervezetről, elképzelése sincs arról, hogy keddig hogyan fognak erről véleményt írni" - írja a Munkások Újsága.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke a Mérce megkeresésére azt mondta, hogy még vizsgálják a 28 oldalas törvényjavaslatot, amely a közművelődésben, közgyűjteményeknél, levéltárban dolgozókat és az előadóművészeket érinti. A javaslat érdekessége, hogy az érintettek közül kivételt képeznek a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár munkatársai. Valamint az, hogy beleírnák a kulturális törvénybe: "Az állami és a települési önkormányzati fenntartású muzeális intézmény, könyvtár, közművelődési intézmény és közösségi színtér elkötelezett az Alaptörvényben rögzített alapelvek mellett." A javaslat indoklása szerint az elmúlt harminc évben a közalkalmazotti törvény "sok szempontból nem tudta követni a munkaerő-piaci és munkajogi változásokat, életszerűtlenné vált és széttöredezett szabályozást eredményezve".

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hírek

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra