Elvenné a kulturális területen dolgozók közalkalmazotti státuszát egy új javaslat

A húsvéti hosszú hétvégét jelölte ki a kormány véleményezésre.

November elsejétől megszűnne a kulturális intézményekben dolgozók közalkalmazotti státusza egy törvénymódosító-javaslat szerint - ez áll abban a dokumentumban, amelyet a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete tett közzé Facebookon. - vette észre az szmo.hu - A Munkások Újsága beszámolója szerint a szakszervezet április 9-én levelet kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Ebben azt kérték tőlük, hogy április 14-én reggel fél 9-ig küldjék el az észrevételeiket, tehát nagyjából a húsvéti hosszú hétvégét kapták meg véleményezésre. A dokumentum szerint a közalkalmazottakkal július 15-ig közlik a további foglalkoztatást biztosító munkaszerződés tartalmi elemeire vonatkozó ajánlatot, amit ha nem fogadnak el, akkor nem dolgozhatnak tovább a kulturális intézményben. "Az egyik kulturális szakszervezet helyi vezetőjét elérte a muon.hu, aki tőlünk hallott először az törvénytervezetről, elképzelése sincs arról, hogy keddig hogyan fognak erről véleményt írni" - írja a Munkások Újsága.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke a Mérce megkeresésére azt mondta, hogy még vizsgálják a 28 oldalas törvényjavaslatot, amely a közművelődésben, közgyűjteményeknél, levéltárban dolgozókat és az előadóművészeket érinti. A javaslat érdekessége, hogy az érintettek közül kivételt képeznek a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár munkatársai. Valamint az, hogy beleírnák a kulturális törvénybe: "Az állami és a települési önkormányzati fenntartású muzeális intézmény, könyvtár, közművelődési intézmény és közösségi színtér elkötelezett az Alaptörvényben rögzített alapelvek mellett." A javaslat indoklása szerint az elmúlt harminc évben a közalkalmazotti törvény "sok szempontból nem tudta követni a munkaerő-piaci és munkajogi változásokat, életszerűtlenné vált és széttöredezett szabályozást eredményezve".

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek