Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Jelentősen nőtt az emberölések száma az idén Magyarországon

A szakember szerint felmerül a társadalmi intézményrendszereink (gyermekvédelem, oktatás, szociális ellátás, mentális gondozás, pszichiátriai ellátás, stb.) felelőssége is.

2009 és 2019 között Magyarországon meredeken csökkent a szándékos emberölések száma, 2020-ban viszont meredeken nőtt, mintegy 75 százalékkal több emberölés és gyilkosság történt - írja a qubit.hu .

A lap cikkét Szabó Attila jogász, a Szegedi Egyetem Állam és Jogtudományi Karának doktorandusza jegyzi, aki több forrásból és adatbázisból gyűjtötte ki az adatokat. Az interneten ugyanis nincs egységes statisztika a gyilkosságok számáról, aminek oka, hogy más módszertant használ az Eurostat, és mást a magyar hatóságok.

Nagy kérdés például, hogy bele kell-e számítani a gyilkosságok számába a kísérletet és az előkészületet, vagy csak a befejezett emberöléseket, illetve hogy a gyilkosságot a felderítés évében vagy a feltételezett elkövetés évében kell-e nyilvántartásba venni.

Végül az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK) közérdekű adatigényléssel sikerült megbízható adatokhoz jutnia. Ezekből kiderül, hogy

az elmúlt tíz évben az emberölések száma kevesebb mint a felére csökkent.

Forrás: qubit.hu

2020 viszont szomorú meglepetést hozott. Az első öt hónapra vonatkozó adatok a következők:

Forrás: qubit.hu

Budapesten májusban hét embert öltek meg, az egész országban öt hónap alatt 56 embert – ezek a korábbi trendhez képest kiugróan magas számok.

Ha a 2019-es év havi átlagát vesszük figyelembe, akkor 32 embernek kellett volna emberölés áldozatául esnie 2020 első öt hónapjában,

az 56 eset 75 százalékos növekedést jelent.

A kiemelkedő számokat mutató március, április és május hónapokban 41 emberölés történt, ez az adat tartalmazza a szándékosan és a gondatlanságból elkövetett emberöléseket is. Azaz benne van az az eset is, amikor az italozás közben viccből a padhoz szigetelőszalagozott cimbora reggelre kihűl, és az is, amikor a szülő hibájából tulajdonképpen balesetben hal meg a gyermeke. Viszont nem szerepel az adatok között a halált okozó súlyos testi sértés, ami lehet egy rosszul elsült verekedés végeredménye is.

A 41emberölésből a rendőrség adatai alapján 19 gyilkosságot lehetett egyértelműen azonosítani.

 • A tizenkilencből kilenc egyértelműen családon belül történhetett, mert kiderül a közleményből, hogy az áldozat és az elkövető rokoni kapcsolatban voltak, vagy egy háztartásban élnek.
 • Öt esetben nem lehet ezt egyértelműen kijelenteni, de a rövid leírás körülményei valamennyire utalnak az áldozat és az elkövető közötti kapcsolatra.
 • A maradék öt esetben semmi nem utal arra, hogy lett volna családi, rokoni kapcsolat az elkövető és az áldozat között, de ezt nem lehet biztosan kizárni.
 • Tehát a 2020. március 1. és május 31. közötti gyilkosságok felét megvizsgálva az látszik, hogy

  az esetek legalább felében családon, háztartáson belül történt a bűncselekmény.

  Ez arra enged következtetni, hogy a bezártság vagy más szociális probléma okozta erőszak látszik meg az emberölési statisztikában is.

  A társadalom egészsége és az erőszak

  A 2020 előtti adatok azt mutatják, hogy az erőszaknak talán szépen lassan bealkonyulhat Magyarországon is, de a 2020-as év új kérdéseket vet fel.

  Kriminálpszichológiai kutatások igazolják, hogy a legtöbb gyilkosságot féltékenységből követik el, ez az esetek nagy részében családon, párkapcsolaton belüli erőszakot jelent. Ezen felül sok az antiszociális, a „rosszindulatú” narcisztikus, illetve a borderline személyiségzavarral összefüggő eset, valamint a gyakran drog okozta pszichotikus állapotban elkövetett emberölés is. Ezeknek egy jó része is családon belül csapódhat le.

  A szakember felhívta a figyelmet, számolni kell az úgynevezett kiterjesztett öngyilkosságokkal is, amelyek jogi szempontból szintén emberölésnek minősülnek. Ezeket jellemzően kétségbeesett, reménytelen, beszűkült tudatállapotban követik el.

  Vagyis, az emberölések egy részében közrejátszhatott valamilyen pszichés zavar vagy olyan lelkiállapot, amellyel kapcsolatban az elkövető egyéni felelősségén túl felmerül a társadalmi intézményrendszereink (gyermekvédelem, oktatás, szociális ellátás, mentális gondozás, pszichiátriai ellátás, rehabilitáció stb.) felelőssége is.

  A kriminálpszichológusok tapasztalatai is alátámasztják, hogy

  a bezártság és az abból fakadó jelenségek, illetve a szociális nehézségek okozta mentális problémák közvetlen összefüggésben lehetnek az emberölések számának emelkedésével.

  Mindebből adódik a konklúzió:

  az erőszaknak csak akkor alkonyulhat be végleg, ha megfelelően tudunk törődni a társadalom egészségével is.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Sokkoló

  Tovább az oldalra