Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Energiaital miatt kerültek kórházba

Egy év alatt 123 embert kellett túlzott energiaital-fogyasztás miatt kórházba szállítani, többségük még csak nem is nagykorú.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem kell a szomszédba menni, ha arról akarunk olvasni, mennyire károsak a boltok polcain sorakozó energiaitalok - elég a Google keresőjében erre a két kulcsszóra rákeresni. De azért álljon itt is: a fáradtságűzőként fogyasztott energiaitalokban többnyire cukor, mesterséges aromák, állományjavítók vannak, koffeinből pedig olykor annyi is, amennyi három csésze feketekávéval egyenértékű. Koffein-túladagolás is bekövetkezhet, hányingerrel, hányással, mellkasi fájdalommal, szapora pulzussal - és ez annak a ténynek az ismeretében igencsak aggasztó, hogy iskolás korú gyerekek gyakran kontrollálatlan mennyiségben isszák ezeket az italokat, amik még az iskolai büfékben is megjelennek.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Aki mindezekre eddig csak legyintett, remélhetőleg újragondolja az álláspontját az ÁNTSZ mai közleménye nyomán, ami szerint az elmúlt egy év alatt 123 embert kellett túlzott energiaital-fogyasztás miatt Magyarországon kórházba szállítani. Egy haláleset is előfordult, s bár közvetlen összefüggés nem volt kimutatható, az energiaital-fogyasztás hozzájárulhatott a halál bekövetkeztéhez.

(Fotó: Simon le nippon @ Flickr)
Simon le nippon @ Flickr

8-10 éves gyerekek is rosszul lettek

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat közleménye kifejti: a tavaly november 1. óta összegyűjtött adatok mérlege szerint összesen 232 esetben érkezett jelentés túlzott energiaital-fogyasztással összefüggő eseményről, rosszullétről, kellemetlen tünetekről. Márpedig azoknál, akik nem szoktak hozzá a koffeintartalmú italok fogyasztásához - vagyis különösen gyermekek, fiatalok esetében -, a túladagolás akár halálhoz is vezethet. Az ÁNTSZ szerint ezért is megdöbbentő, hogy a rosszullétről beszámolók 77 százaléka 18 év alatti fiatal volt, közöttük 8-10 éves gyermekek is voltak.

A túlzott energiaital-fogyasztásnak 229 esetben nem volt maradandó következménye, két esetben viszont feltételezhető, hogy szerepet játszott a gyermekek magas vérnyomásának kialakulásában - emelték ki. Az Országos Mentőszolgálattól, az orvosi ügyeletektől, a gyermekorvosoktól, a háziorvosoktól, a védőnőktől, valamint az általános és középiskoláktól érkezett jelzések 19 százaléka a lányokat, 81 százaléka a fiúkat érintette. Az elfogyasztott energiaital eseti mennyisége a két decilitertől a három literig terjedt, ráadásul ezek egynegyedében még alkoholt is fogyasztottak az energiaital mellé.

Nem üdítőital

Az ÁNTSZ közleményében kitért arra, hogy az energiaitalokat általában azért fogyasztják az emberek, hogy növeljék terhelhetőségüket, például a munkahelyen, sportoláskor. "Az energiaital nem szomjoltó üdítőital" - szögezték le (mint ahogy a különféle, főleg hidratációt elősegítő sportitalok sem keverendők össze az energiaitalokkal - tesszük hozzá mi). A szakemberek éppen ezért arra figyelmeztetnek: a túlzott fogyasztás hosszú távon ártalmas lehet, elsősorban a szívre és az érrendszerre.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sokkoló

Hirdetés