„Engem rendszeresen hívnak Transformernek vagy Megatronnak” - megnéztük a 29. Budapest Pride-ot

Rengetegen meneteltek az Andrássy út mentén egészen a Városligetig, menet közben az utca emberét és különböző politikusokat is faggattunk LMBTQ-val kapcsolatos és témákban.

Immár 29. alkalommal rendezték meg a Budapest Pride-ot. Az óriási tömeg 15 órakor indult a terézvárosi Podmaniczky utcából a zuglói Vajdahunyad váránál kialakított civilfalu felé.

 • Szabó Tímea, a Párbeszéd – Zöldek országgyűlési képviselője szerint a kormánypárt kommunikációja a társadalom egyes csoportjainak démonizálását szolgálja, holott mindenkit ugyanazok a jogok illetnének meg.
  A párt ügyvezető társelnöke beszélt a pénteken, Barabás Richárd társelnökkel benyújtott törvénycsomagjáról, továbbá reflektált Tordai Bence távozására és a parlamenti frakciójuk szükségességére is.
 • Tordai Bence országgyűlési képviselő jelenleg nem csatlakozna semelyik politikai pártba. Ugyanakkor állítása szerint a Párbeszédből való kilépése nem változtatott nézetein, ugyanúgy az Orbán-rendszer megdöntésén dolgozik a megfelelő szövetségesekkel.
 • Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere kiemelte, a közgyűlés leendő változásai ellenére sem fog megváltozni az LMBTQI+ közösség élethelyzete a fővárosban. Mindemellett politikus készen áll egy újra kiírt választásra, ugyanakkor fenntartja, hogy a Nemzeti Választási Bizottságnak kellene lemondania a törvénytelen eredmények miatt.
 • Az eseményen részt vett Donáth Anna, a Momentum ügyvezető elnöke, David Pressman amerikai és Ragnar Almqvist ír nagykövet, Ádám Zoltán egykori egyetemi oktató, mindemellett Simkó Edit volt tanár, aktivista is.
 • A pezsgés már mozgás közben érezhető volt, a szervezők mellett a Magyar Kétfarkú Kutyapárt, a Momentum és Steiner Kristóf újságíró kisteherautói mögött is több százan érezték a ritmust.
 • Egyedül a Szépművészeti Múzeum mellett tartottak ellentüntetést, ezen egy kisebb iskolai osztályterem létszámának megfelelő ember gyűlt össze.
 • A résztvevőket a gyermekvédelminek nevezett homofóbtörvény utóhatásairól, Orbán Viktor pénteki kijelentéséről, és a 2026-os országgyűlési választások LMBTQI+ közösségre történő lehetséges hatásairól kérdeztük.
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet