Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Az új menetrend mindenkinek jó, csak az utasoknak nem - lakossági fórum is lesz

Megritkult járatok, átszállás nélkül elérhetetlen helyek, gyűlnek a panaszok másfél hónappal az új menetrend bevezetése után.

Nem mindenkinek tetszik az új buszmenetrend Szombathelyen. A változás után vannak olyan helyek, amiket már csak átszállással lehet elérni és a járatok száma is ritkult, több panaszt is kaptunk, a buszmegállóban hallott pletykákról nem is beszélve.

Mészáros Zsolt

Az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt-t menetrend-változtatása hosszú előkészítés és tanulmányok után landolt a bizottságok, majd a közgyűlés előtt, így kilométernyi cikket írhatnánk a határozatokról és mellékletekről, de nem tesszük. Sok járatot érintett az új menetrend, de leginkább az 1-es vonaláról hallani panaszokat, így ezt emelnénk ki:

A változás

 • az 1 és 1A járatokat megszüntették
 • a 21-es busz útvonalát módosították és bevezették a 12-es járatot (ez utóbbi a Vasútállomás - Bogát Szociális Otthon - Sport tér - Vasútállomás útvonalon közlekedik)
 • Az ÉNYKK ZRt. indoklása a 2015 decemberi közgyűlési előterjesztésben

  az érintett terület átfogóbb lefedettségét eredményezné, a részben párhuzamos közlekedtetést megszüntetné, továbbá egyes időszakokban rövidebb eljutási időt biztosítana. A "12 Vasútállomás – Bogát Szociális Otthon – Sport tér – Vasútállomás", valamint a "21 Vasútállomás – Sport tér - Bogát Szociális Otthon – Vasútállomás" vonalakon munkanapon 45 db, tanszüneti munkanapon 36 db, a szabadnapokon 27 db, a munkaszüneti napokon pedig 22 db járat biztosítaná a csúcsidőszaki hivatásforgalmat. A Vasútállomás – Herény viszonylatot is érintő 1 számú vonal megszűnése a városrész kiszolgálását érdemben nem befolyásolná, az 1C jelzésű vonalon a jelenlegivel közel azonos járatszámmal kerülne bevezetésre a menetrend.

  Mielőtt a Tisztelt Olvasó szapulni kezdené a buszosokat, jó tudni, hogy:

  Az ÉNYKK Zrt. vizsgálata során figyelembe vette mind a képviselői javaslatokat, mind az utazóközönség igényeit, továbbá a gazdaságilag hatékony megoldásokat.

  - és a közgyűlésen ezt az egész módosítást megszavazták.

  Egy KISZ-telepi olvasónk szerint nem jelentéktelen a probléma a kiesett 1-es járat miatt, mivel így a Szent Gellért és Károly Róbert utcák környékéről jóval kisebb a lehetőség busszal bejutni a belvárosba, mivel egyedül a napközben óránként járó 6-os maradt.

  Most az a helyzet, hogy elég sok a panasz, ezért tényleg érdemes összeírni az észrevételeket, mert el lehet mondani szemtől-szemben az illetékeseknek, ugyanis:

  lakossági fórum lesz

  méghozzá február 22-én , jövő hétfőn a Dési Huber Általános Iskolában (Kőrösi Csoma Sándor utca 5.) 17 órakor . A lakossági fórumon ott lesz az ÉNYKK egy illetékese és Nemény András, a körzet képviselője is.

  Eredetileg azt ígérték, hogy nyáron próbálják ki ezt a változatot

  Cikkünk megjelenése után az érintett körzet képviselője, Nemény András elmondta, a jelenlegi módosításokat eredetileg nyárra tervezték. És akkor is csak próbaüzemként, azzal, hogy a közben felmerült hiányosságokat kijavítják majd. Ezért szavazta meg a módosítást a közgyűlés többsége.

  Nemény hozzátette, meglepetésként érte őket, hogy bevezették a módosításokat, ezért is hívta össze a feljebb említett lakossági fórumot, és hogy a szükséges változtatásokat azonnal hajtsák végre.

  Elmondta azt is, hogy jövőre átszervezik a város teljes közösségi közlekedését, ebből a szempontból pozitív, hogy most kijönnek a negatívumok, előre látják, hogy mi az, ami nem vagy rosszul működik.

  Kedves Olvasó!

  Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet